Aktuelno 21

26.04.2024.

18:32

Nova baterija sa jeftinijom tehnologijom, a domet od 1.000 km

Kineski gigant CATL pokazao je novu bateriju za električna vozila "Shenxing Plus" na sajmu automobila u Pekingu.

Izvor: Revijahak

Nova baterija sa jeftinijom tehnologijom, a domet od 1.000 km
Profimedia

Podeli:

Ova baterija bazirana je na jeftinijoj i stabilnijoj tehnologiji litijum-gvozdenih fosfata (LFP), pa je zato bez kobalta i nikla.

Uprkos činjenici da se radi o LFP tipu baterije, pokazuje performanse koje su na mnogim nivoima bolje od današnjih baterija visokih performansi koje se temelje na skupljim tehnologijama. Kada je reč o brzom punjenju, ono zadovoljava zahteve 4C, odnosno puni ciklus punjenja za 15 minuta.

Katoda u "Shenxing Plusu" optimizovana je do nivoa nanočestica, a anoda se sastoji od materijala u obliku 3D "saća", koji povećava gustinu energije.

Sa gustinom energije od 205 Wh/kg, baterija standardne veličine dovoljna je za domete znatno veće od 1.000 kilometara, obećava CATL. Takođe, biće moguće dopuniti 600 kilometara dometa za 10 minuta.

"Ovo će omogućiti novim električnim vozilima ne samo da zadovolje potrebe putovanja na posao u urbanim područjima, već da se nose sa putovanjima na velike udaljenosti", navodi se u saopštenju CATL-a.

Za sada, nema planova o početku masovne proizvodnje, ali govori se o roku od osam do deset meseci.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: