Rekordan spoljnotrgovinski deficit

Beograd -- Spoljnotrgovinski deficit bi mogao dostići 9,5 milijardi dolara, ali nema bojazni od platno-bilansne krize i devalvacije.

Izvor: Beta
Podeli

To je danas izjavio stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić. On je kazao da će "ključ" za pokriće i deficita spoljnotrgovinskog i ukupnog deficita platnog bilansa biti neto strane direktne i portfolio investicije, priliv po osnovu kredita i menjačkih poslova i nova devizna štednja.

Nikolić je rekao da se ove godine očekuje više od tri milijardi dolara stranih direktnih investicija i portfolio investicija u neto iznosu, neto priliv po osnovu kredita od više od 4,5 milijardi dolara, neto priliv po osnovu menjačkih poslova od više od 1,3 milijardi dolara i oko dve milijarde dolara nove devizne štednje.

Prema njegovim rečima, to će biti više nego dovoljno za pokriće deficita u razmeni sa svetom, koji ove godine nesumljivo dostiže istorijski limit.

Stručni saradnik PKS objasnio je da će platni bilans, čiji je deo spoljnotrgovinski bilans, na kraju godine srpska privreda zaključiti sa "blagim plusom".

Prema njegovim rečima tome pogoduje i usporavanje rasta uvoza, koji je u prva tri meseca ove godine evidentan.

Nikolić je procenio da bi se ova godina mogla završiti sa rastom uvoza ispod 30 odsto i rasta izvoza od 32 do 35 odsto, što su "ogromne razlike koje će dovesti do deficita".

strana 1 od 522 idi na stranu