Valjevo: Strani studenti uče srpski

Valjevo -- U Valjevu počela šesta "Letnja škola srpskog jezika i kulture", koja je okupila 40 studenata iz 14 zemalja.

Izvor: Beta
Podeli

Strani studenti će tokom tri nedelje usavršavati srpski jezik i učestvovati na seminarima iz srpske kulture uz edukativne ekskurzije po Srbiji, rekao je predstavnik Radionice za srpski jezik i kulturu iz Valjeva Peđa Obućina.

Radionica za srpski jezik i kulturu postoji od 2002. godine i okuplja mlade asistente i istraživače s Filološkog i Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta i Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Od 2005. organizuju se dve smene "Letnje škole" godišnje, dok je Valjevo izabrano za centar zbog toga što se u tom gradu govori "najčistiji srpski jezik".

"Zahvaljujući tome, Valjevo već ima status ozbiljnog centra za učenje srpskog jezika kao stranog i predstavlja važnu tačku na slavističkim mapama kao mesto ukrštanja ekavskog i ijekavskog izgovora, preplitanja zapadnih i istočnih uticaja", rekao je Obućina.

Radionica za srpski jezik i kulturu će ove godine izdati prvu seriju udžbenika za srpski jezik jer je uočeno da se na tržištu može kupiti samo dvadesetak knjiga iz te oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu