Valjevo: Strani studenti uče srpski

Valjevo -- U Valjevu počela šesta "Letnja škola srpskog jezika i kulture", koja je okupila 40 studenata iz 14 zemalja.

Izvor: Beta
Podeli

Strani studenti će tokom tri nedelje usavršavati srpski jezik i učestvovati na seminarima iz srpske kulture uz edukativne ekskurzije po Srbiji, rekao je predstavnik Radionice za srpski jezik i kulturu iz Valjeva Peđa Obućina.

Radionica za srpski jezik i kulturu postoji od 2002. godine i okuplja mlade asistente i istraživače s Filološkog i Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta i Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Od 2005. organizuju se dve smene "Letnje škole" godišnje, dok je Valjevo izabrano za centar zbog toga što se u tom gradu govori "najčistiji srpski jezik".

"Zahvaljujući tome, Valjevo već ima status ozbiljnog centra za učenje srpskog jezika kao stranog i predstavlja važnu tačku na slavističkim mapama kao mesto ukrštanja ekavskog i ijekavskog izgovora, preplitanja zapadnih i istočnih uticaja", rekao je Obućina.

Radionica za srpski jezik i kulturu će ove godine izdati prvu seriju udžbenika za srpski jezik jer je uočeno da se na tržištu može kupiti samo dvadesetak knjiga iz te oblasti.

Društvo

strana 1 od 70 idi na stranu