Vujanović: Ne plaćamo ratnu štetu

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da Crna Gora neće plaćati ratnu odštetu Hrvatskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2007.

17:56

Default images

Vujanović je dodao da je Crna Gora spremna da kroz "krajnje simbolične gestove prevaziđe problem" štete na Dubrovačkom ratištu devedesetih godina. Kabinet predsednika je saopštio da je Vujanović u razgovoru s delegacijom opozicione Demokratske srpske stranke naveo da će Crna Gora poštovati stav Suda pravde u Hagu, koji je u presudi po tužbi BiH protiv SRJ utvrdio da u slučaju Crne Gore ne postoji obaveza naknade štete.

"Ali, pošto su na Dubrovačkom ratištu, u okviru JNA i pod njenom komandom, učestvovali vojnici i rezervisti iz Crne Gore i budući da je na tom prostoru učinjena šteta, Crna Gora je spremna da kroz krajnje simbolične gestove, kao prijatelj i dobar sused, i taj problem prevaziđe", rekao je predsednik.

DSS je ranije oštro kritikovao politiku rukovodstva Crne Gore prema Kosovu i Hrvatskoj i tražio prijem kod predsednika.

Govoreći o politici prema Kosovu, Vujanović je rekao da očekuje od Beograda i Prištine da, uz učešće međunarodne zajednice, nađu održivo rešenje koje garantuje "stabilne i trajne odnose". "Crna Gora nikada nije predlagala model rešenja kosovskog pitanja, niti je na njega mogla uticati, što je svima jasno. Crna Gora je dosledno afirmisala potrebu nalaženja održivog rešenja", rekao je Vujanović.

Predsednica DSS-a Simonida Kordić je posle razgovora kazala da je Vujanovićev stav o Kosovu "suviše diplomatski". Ona je ocenila da Crna Gora "mora da ima jasan stav o statusu Kosova jer to pitanje može da ima direktne posledice na državnu i političku budućnost Crne Gore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: