Dinkić izabran za predsednika G17

Dosadašnji potpredsednik G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić izabran na vanrednoj skupštini za predsednika stranke.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.09.2006.

12:36

Default images

Za potpredsednike G17 plus izabrani su potpredsednica Vlade Ivana Dulić Marković, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i Verica Kalanović. "Obećavam da ću na sledećim izborima uvesti G17 plus u parlament sa značajnim brojem poslanika. Ako stranka ne uđe u parlament, odmah ću podneti ostavku", rekao je Dinkić i podsetio da je trenutna popularnost stranke "jedva iznad izbornog cenzusa".

Dinkić je prethodno rekao da su najvažniji ciljevi ekonomski razvoj baziran na Nacionalnom investicionom planu, brzo priključenje Srbije Evropskoj uniji, kompromisno rešenje o Kosovu i donošenje novog ustava. "Varaju se oni koji misle da ne postoji opasnost da Srbija krene unazad. Populizam, šovinizam i govor mržnje, koje širi rukovodstvo SRS-a, realna je opasnost i svi građani, nevladine organizacije i stranke demokratske orijentacije moraju tome da se suprotstave", rekao je Dinkić.

Dinkić se zauzeo za "istorijski kompromis" sa kosovskim Albancima i rešenje kojim će "svi podjednako biti nezadovoljni" i ponovio da "niko u Srbiji nikada neće prihvatiti otimanje Kosova". "Dobro je što je Srbija sada ima jedinstven stav o Kosovu. Problem su ostavili Milošević i Šešelj i oni su 1999. godine izgubili jedan deo Kosova. Sadašnja generacija političara nije odgovorna za ono što se prethodne decenije događalo na Kosovu", rekao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka G17 plus Ivana Dulić Marković rekla je da će ta stranka napustiti Vladu Srbije ako do 1. oktobra ne budu nastavljeni pregovori sa Evopskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ona je tokom vanredne izborne skupštine G17 plus rekla da vlast u Srbiji čini sve da nastavi pregovore sa EU.

Prema njenim rečima, ako pregovori sa EU ne budu nastavljeni uslediće dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima sa koalicionim partnerima i strankama demokratske orijentacije.

Povodom kritika glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte na račun saradnje Srbije sa tim sudom, Ivana Dulić Marković je navela da postoji velika politička volja u Vladi Srbije da ta saradnja bude završena i da preostali begunci budu izručeni tribunalu. "Svedok sam da je svakim danom saradnja izmedju službi na hapšenju Mladića sve bolja i, kao neki nepopravljivi optimista, svakog dana mislim da je to taj dan kada će Mladić biti uhapšen i izručen", rekla je Ivana Dulić Marković.

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić napustio je vanrednu izbornu skupštinu G17 plus na kojoj je kritikovao izborni proces u stranci i nedemokratske postupke lidera Mlađana Dinkića. Antić je rekao da je napustio stranačku skupštinu posle obraćanja delegatima u kojem je izneo primedbe na izborni proces u stranci i "nedemokratsku proceduru".

Gosti

Gost vanredne skupštine, potpredsednik Demokratske stranke Nenad Bogdanović rekao je da o saradnji stranaka demokratske orijentacije u DS-u govore od kako ona postoji. On je kazao da se ne boji SRS-a, već da "neko ne pomogne SRS-u da dođe na vlast".

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić uveren je da će koalicija SDP-a i G17 plus pobediti na sutrašnjim lokalnim izborima u Novom Pazaru, a možda i na nekim budućim izborima.

Predsednik Skupštine Srbije i kandidat za počasnog predsednika G17 plus Predrag Marković istakao je da "Srbija stoji na jednoj nozi" koja će utrnuti ako ne krene napred.

Skupu su se obratili i funkcioneri Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar i Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić.

Stranka G17 plus je osnovana 15. decembra 2002. godine, a prema izvorima stranke, ima oko 40.000 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: