Kontakt grupa o Kosovu

Kontakt grupa sastaje se večeras u Beču da bi utvrdila dalje korake u pregovorima o statusu Kosova. Polemika Beograd-Ahtisari nastavljena.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.08.2006.

09:52

Default images

Sastanku će prisustvovati i glavni posrednik u pregovorima Marti Ahtisari. Njegova portparolka Hua Đijang za B92 kaže da će predstavnici Kontakt grupe sa njim analizirati ono što je do sada postignuto u pregovorima. Sastanak se održava u trenutku kada traje polemika zvaničnog Beograda i Ahtisarija o njegovoj navodnoj izjavi o kolektivnoj krivici Srba.

Posle zahteva šefa Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđana Đurića da se Marti Ahtisari izvini srpskom narodu i da to izvinjenje bude jasno i glasno, druga strana tvrdi da nema razloga za izvinjenje jer on nikada nije govorio o kolektivnoj krivici srpskog naroda. Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang u intervjuu za B92 kaže da se on neće više upuštati u tu raspravu.

B92: Čak i posle vašeg objašnjenja zvanični Beograd insistira da se gospodin Ahtisari izvini, i dalje tvrdeći da on jeste rekao da su Srbi krivi kao narod. Vladin portparol izjavio je da se vaše objašnjenje shvata kao prvi korak izvinjenja.Vlada Srbije je odgovorila objavljivanjem teksta pisma koje su članovi srpskog pregovaračkog tima uputili Martiju Ahtisariju početkom avgustva. U pismu se navodi da je Ahtisari doslovno rekao da su Srbi krivi kao narod i da to mogu da potvrde svi članovi delegacije.

Đijang: Mi ne želimo da ulazimo u tu vrstu rasprave: Rekao je, nije rekao, jeste, nije. Biću jasna. Tokom razgovora Marti Ahtisari nije rekao ništa što bi se odnosilo na kolektivnu krivicu. Ono o čemu je govorio jeste zaostavština. Pa, naravno da on ima u vidu da se sadašnja demokratska Vlada u Srbiji ne može smatrati odgovornom za ono što je Milošević radio. Da nije odgovorna ni za njegovu politiku, ni za njegova dela. Ali, sa druge strane, vođstvo zemlje mora da se suoči sa zaostavštinom onoga što se dešavalo.

B92: Da li, zbog ove rasprave sa srpskim timom za pregovore, specijalni predstavnik Ahtisari gubi svoj autoritet i šta ako Beograd bude išao do kraja i možda čak zatražio njegovu smenu?

Đijang: Tako nešto zavisi od Beograda, ali ono što hoću da naglasim jeste da gospodin Ahtisatri uživa punu podršku i poverenje Generalnog sekretara i međunarodne zajednice. Tu mislim i na Savet bezbednosti i na Kontakt grupu. Dakle, još nismo čuli nikoga ko bi eventualno zaigrao na tu melodiju i tražio njegovu ostavku.

B92: Neki analitičari tvrde da će se zbog nastale situacije čitav proces pregovora odužiti i da je sada raspored razgovora koji je Ahtisari utvrdio doveden u pitanje.

Đijang: Vreme koje imamo jeste kratko. Ako Kontakt grupa hoće od nas da završimo proces pregovora do kraja godine, onda zaista nemamo mnogo vremena i obe strane će morati da budu mnogo fleksibilnije i spremne na kompromis. Znate, kada pogledamo stvari koje nismo uspeli da uradimo na vreme, moramo potražiti i razloge za to. Ako jedna strana, ili čak obe, ne daju odgovarajući doprinos, onda ne možete kriviti nas, UNOSEC.
Vlada Srbije zatražiće od Generalnog sekretara UN Kofija Anana razjašnjenje izjave glavnog pregovarača za Kosovo Martija Ahtisarija o kolektivnoj krivici srpskog naroda. Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izrazila je očekivanje da Anan, "kao dokazani borac protiv rasizma i diskriminacije", neće podržati izjavu o kolektivnoj krivici čitavog naroda. "Reći da su Srbi krivi kao narod, uopšte da je neki narod kriv kao narod, jedan je od aksioma fašizma i preko toga ne može da se pređe tako lako", kazala je ona i dodala da ceo pregovarački tim želi Ahtisarijevo izvinjenje.

Uporedo s prepiskom predstavnici UN nastavljaju pripreme za nastavak pregovora. Danas su s članovima srpskog pregovaračkog tima razgovarali eksperti UNOSEK-a za decentralizaciju, o čemu možete čitati u članku o decentralizaciji.

Janjić: Stara matrica

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za B92 da su obe strane pokazale da su ispod nivoa potrebnog za razgovore kakvi se vode o budućem statusu Kosova.

"Ahtisari je dao nejasnu izjavu, koja podleže različitim interpretacijama, ali je i pokazao da ne razume kontekst i političku (ne)kulturu svojih sagovornika. Srpska strana je reagovala preterano, što verovatno ukazuje na to da Beograd ima problema da domaćoj javnosti objasni dosta skromne rezultate koje je imao u dosadašnjim pregovorima. Sve u svemu, mislim da se Beograd zapleo u jednu vrstu propagandnih aktivnosti koje mu neće pomoći", smatra Janjić.

"Nekoliko propagandnih bombi, poput one o podeli Kosova, poput napada na Ahtisarija, pre toga serija napada na Alberta Roana, bez obzira na to što iza njih stoje opravdani politički interesi, ipak su se prelomile kao negativan imidž Beograda. Beograd mora da shvati da u pregovore ulazi opterećen raznim stvarima, a jedna od njih su negativne predrasude o Srbiji i srpskoj politici", kaže Janjić.

"Ako se te predrasude pothranjuju ponavljanjem Miloševićevog rečnika, a to upravo rade neki budući ambasadori, sada članovi pregovaračkog tima, onda međunarodna zajednica počinje da reaguje po staroj matrici. Ta matrica kaže da je s jedne strane međunarodna zajednica koja ne sme da prizna grešku, a nije uradila mnogo, a s druge strane Beograd koji je isti kao Milošević. Međunarodna zajednica tada kaže da mora da kazni Miloševića. Ukratko, Beograd time neće ojačati svoje pozicije u Kontakt-grupi, a ni podršku javnosti, ako se bori sa onim delom javnosti koji daje podršku radikalima", navodi Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: