Bomba u dvorištu Fevzije Murića

U dvorištu kuće Fevzije Murića, predsednika Stranke za Sandžak, noćas eksplodirala bomba.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.04.2006.

09:54

Default images

Murić kaže da niko nije povređen, da je naneta samo materijalna šteta na njegovoj i komšijinoj kući. Stranka Fevzije Murića u koaliciji je sa strankom Rasima Ljajića i oni su skinuti s vlasti odlukom Vlade Srbije da u Skupštinu opštine Novi Pazar uvede prinudne mere.

"Oko 00.10 došlo je do eksplozije u dvorištu kuće. Niko nije povređen niti je bio blizu mesta eksplozije. Policajci su na uviđaju rekli da je verovatno reč o takozvanoj kašikari, a prema njihovim komentarima za vreme uviđaja, verovatno je reč o napravi koja je istog tipa kao ona bačena ispred zgrade Opštine", kaže on.

SUP u Novom Pazaru saopštio je da su u eksploziji oštećena vrata na Murićevoj garaži i dva prozora i fasada na kući njegovog komšije. "Preduzimamo sve mere da rasvetlimo taj događaj", saopštio je načelnik SUP-a Muamer Nicević.

Stranka za Sandžak saopštila je da je indikativno to što je bomba bačena na Murićevu kuću pošto je on na konferenciji za štampu u ponedeljak poručio da Stranka za Sandžak neće izaći na referendum za opoziv predsednika opštine Sulejmana Ugljanina ako prinudno veće, koje će formirati Vlada Srbije, promeni sastav Opštinske izborne komisije.

Reč je o drugoj eksploziji u Novom Pazaru otkako su u toj opštini uvedene privremene mere i raspuštena Skupština opštine, u kojoj su većinu imale stranke okupljene oko Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i Stranke za Sandžak. Stranka za Sandžak Fevzije Murića koalicioni je partner SDP-a Rasima Ljajića. Prošle nedelje, kašikara je eksplodirala na ulici ispred zgrade Opštine, nedaleko od prostorija Stranke za Sandžak.

Reakcije

Šef poslaničke grupe G 17 plus u Skupštini Srbije Miroljub Albijanić izjavio je danas da ne želi da veruje da su eksplozije u Novom Pazaru reakcija na odluku Vlade Srbije da u tom gradu raspusti Skupštinu opštine i uvede privremene mere.

"Ne želim u to da verujem, kao što ne želim da političari na bilo koji način ulivaju dodatne političke tenzije", rekao je Albijanić novinarima u Skupštini Srbije. On je dodao da je to stvar nadležnih državnih organa, koji su dužni da efikasno obave svoj deo posla. Počinilac mora biti uhvaćen i predat pravdi.

Potpredsednik Stranke za Sandžak Azem Hajdarević kaže da ne želi a priori da optuži članove koalicije Lista za Sandžak, Sulejmana Ugljanina, ali je dodao da "Ugljaninu odgovara zastrašivanje građana pred referendum o poverenju predsedniku opštine".

On smatra da je eksplozija u dvorištu predsednika njegove stranke reakcija na izjave Fevzije Murića u medijima. "Indikativno je da je bomba bačena na Murićevu kuću nakon što je na konferenciji za štampu juče poručio da Stranka za Sandžak neće izaći na referendum za opoziv predsednika opštine Sulejmana Ugljanina ako prinudno veće, koje će formirati Vlada Srbije, promeni sastav Opštinske izborne komisije", rekao je Hajdarević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović ocenio je da su učestale eksplozije u Novom Pazaru dokaz da je odluka Vlade Srbije o raspuštanju te opštine bila ne samo nezakonita, već i opasna. Omerović u izjavi Beti kaže da dokaz za tu tvrdnju leži u činjenici da se Novi Pazar, upravo posle odluke o uvođenju prinudnih mera u tu opštinu, pretvorio u "neku vrstu ratnog područja".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije bi morala, radi smirivanja situacije, da imenuje privremeno veće, u kome ne bi bilo predstavnika dve najsuprotstavljenije stranke - Stranke demokratske akcije i Sandžačke demokratske partije. "Očigledno je da je (predsednik opštine Sulejman) Ugljanin remetilački faktor i zato je potrebno da se, paralelno sa odlukom o privremenom veću, pripremi i izbor za novog predsednika opštine Novi Pazar", rekao je Omerović. Referendum za Ugljaninov opoziv zakazan je za 14. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: