Kandić protiv Nikolića

SRS je najavila tužbu protiv Nataše Kandić zbog njenih tvrdnji o Tomislavu Nikoliću i ubistvima civila u selu hrvatskom selu Antin.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2005.

17:24

Default images

Fond za humanitarno pravo izneo je podatke da su u selu Antin krajem 1991. i početkom 1992. godine ubijani hrvatski civili, upravo u periodu kada je kao dobrovoljac u tom hrvatskom mestu bio i sadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić. Aleksandar Vučić očekuje da republički javni tužilac podigne optužnicu protiv direktorke Fonda Nataše Kandić.

Prema podacima Fonda prikupljenih na osnovu iskaza preživelih i rođaka žrtava, između 3. i 4. novembra 1991. u podrumu svoje kuće u Antinu ubijena je starica Marica Mihalj, a sledećeg dana Vicko Mikulić. Usledila su ubistva preostalih Hrvata u tom selu, a preživeli su svojoj rodbini rekli da su kod železničke stanicu u tom mestu u jednom bazenu videli nekoliko tela prekrivenih krečom, saopštava FHP: „Naša dokumentacija pokazuje nasuprot onome što potredsednik SRS tvrdi da je upravo u vreme, znači tokom novembra, decembra 1991. i početkom januara 1992. godine da je Antinu ubijeno preko ili oko 50 staraca koji su ostali u tom mestu nakon što su svi ostali, mlađe stanovništvo porodice i deca izbegli iz tog sela“, kaže Nataša Kandić.

Radikali, sa druge strane, očekuju da će javni tužilac podići optužnice protiv Nataše Kandić, zbog iznetih optužbi. Tomislav Nikolić nije bilo ko u Srbiji, on je lider najveće stranke danas u Srbiji i očekuje da oni koji iznose u javnost takve izmišljotine moraju da odgovaraju", kaže Aleksandar Vučić: „Ali mi smo uvereni da će Nataša Kandić sada završiti iza rešetaka. Tom jednom svojom velikom laži učinila je veliku sreću i rekao bih nešto što je obradovalo sve građane Srbije, a to je da će javni tužilac morati da reaguje. Javni tužilac će ex oficio morati da podigne optužnicu protiv takovg patološkog lažova kao što je Nataša kandić i ona će morati da odgovara pred licem pravde“.

Posle ministra pravde Zorana Stojkovića i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasima Ljajića, oglasilo se i Ministarstvo odbrane saopštenjem da nema podatke da je Tomislav Nikolić učestvovao u oružanom nasilju u nad civilima u selu Antin.

Nataša Kandić kaže da podatke o dešavanjima u tom mestu mora da ima vojna obaveštajna služba i pripadnici KOS-aa, s obziorm na to da je JNA 1991. imala komandu u Antinu.

Optužbe na račun B92

Aleksandar Vučić optužio je RTV B92 da podržava kampanju FHP "protiv svega što je srpsko i u intersu Srbije“: "Kako nije stid i sramota one koji su danas na svoj forum, na svoj sajt stavili pitanje da li verujete da je Tomislav Nikolić ubica, otprilike. Ponuđeni odgovori su svi takvi samo da ne postoji odgovor: ne verujem. I to samo pokazuje kako je jadna i tužna ta informativna kuća koja se takvim lažima bavi i takvim prevarama. Jer to znači da svaki psihopata kad mu padne napamet može nekoga da optuži za bilo šta i da će to mediji da objavljuju, i da će da pokušaju da kažu aha, pa mi u to verujemo, to je normalno?“

Podsetimo da je Tomislav Nikolić odbacio navode Nataše Kandić, koja je u Kažiprstu Radija B92 rekla da "postoji sumnja da su su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke“. Nikolić je tada rekao da u vreme dok je on kao doborovoljac boravio u tom mestu niko nije stradao.

Takođe, podsećamo da teme za raspravu, kao i one za glasanje, na Forumu B92 postavljaju registrovani učesnici Foruma samostalno i bez uticaja B92, što je slučaj i sa temom koju pominje Aleksandar Vučić. Intervencija moderatora Foruma B92 ograničava se na kontrolu poštovanja pravila ponašanja, tj. uklanjanje tema u kojima se ta pravila ne poštuju, dok na sadržaj samih tema ili pitanja B92 nema uticaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: