DSS NAJAVLJUJE VLADU U SENCI

Izvor: B92

Subota, 25.05.2002.

19:00

Default images
Predsednistvo Demokratske stranke Srbije odlucilo je da formira Vladu u senci i predstavi se gradjanima kao demokratska alternativa aktuelnoj Vladi, izjavio je potpredsednik DSS-a Dragan Marsicanin. Marsicanin je najavio da ce DSS povuci svoje poslanike iz Skustine Srbije u slucaju da bude sprovedena odluka predsednistva DOS-a o oduzimanju mandata, kao i clanove iz Upravnih odbora preduzeca koje imenuje Vlada Srbije i nacelnike okruga koji su clanovi ove stranke.

"Odluka o oduzimanju mandata nema uporiste ni u jednom pozitivnom pravnom aktu i zato cemo traziti sudsku proveru te odluke", kaze Marsicanin. "Razloge za oduzimanje mandata narodnim poslanicima propisuje zakon o izboru narodnih poslanika, a taj zakon ne poznaje kao razlog za oduzimanje mandata neprisustvovanje sednicama Narodne Skupstine. Taj razlog ne predvidja ni Poslovnik, kao interni akt Narodne Skupstine, ni koalicioni sporazum DOS-a. DSS ne priznaje kvazi pravni demagoski aspekt i diktat i veruje u nezavisnost sudstva, praveci razliku izmedju ministarstva pravde i pravosudnih organa, i veruje da ce vecina sudova i sudija svih instanci ustati u odbranu i zastitu Ustava i zakona", rekao je Marsicanin.

On je dodao da odluka predsednistva DOS-a predstavlja najcistiji oblik politicke manipulacije. "Kada neko usvoji politcko i pravno nasilje kao sredstva vrsenja vlasti i sredstva za ocuvanje na vlasti, veoma tesko se zaustavlja bez obzira na posledice", istakao je Marsicanin. "Ta sredstva su bila svojstvena Slobodanu Milosevicu, ta sredstva su svojstvena i Zoranu Djindjicu. Razlika je u tome sto je prethodni rezim bio autoritaran i olicen u jednom coveku, a danas je to autoritarni rezim olicen u grupi ljudi okupkljenih oko jednog coveka. DSS ne cudi izjava predsednika DS-a i ministra pravde u njegovoj vladi koji su tvrdili da DSS vise nije clanica DOS-a. To je posledica njihovog, s jedne strane, mentalnog sklopa, a sa druge njihovog znanja, ali smo zacudjeni da isti politicari mogu DSS-u oduzeti mandate. Mandati su osvojeni glasovima biraca, a ne voljom ma kog politicara ili politickog tela, kakvo je Predsednistvo DOS-a", zakljucio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: