Ponedeljak, 03.12.2001.

18:00

ZASEDANJE SKUPSTINE SRBIJE

Izvor: B92

Default images
Skupstina Srbije u ponedeljak je raspravljala o predlogu Zakona o radu. Na kraju prepodnevnog dela zasedanja poslanici su veoma tesnom vecinom u nacelu usvojili zakon. Od prisutnih 228 poslanika, 115 glasalo je za, 108 je bilo protiv, 4 je bilo uzdrzano, a 1 nije glasao.

Pored socijalista, radikala i clanova Stranke Srpskog jedinstva, protiv zakona su glasali i poslanici Demokratske stranke Srbije. Sef Poslanickog kluba DSS Dejan Mihajlov trazio je da glasanje bude ponisteno zbog zloupotrebe poslanicke kartice tokom glasanja. Mihajlov je ustvrdio da je poslanik DOS Borislav Novakovic glasao, ali da njegovo prisustvo sednici nije potvrdjeno. Poslanici DSS tvrdili su da je Novakovic u Solunu i da nije mogao da glasa, a Vladimir Dobrosavljevic je za B92 izjavio da su umesto umesto Novakovica glasali pomocnici ministra za rad Dragana Milovanovica. Sef Poslanickog kluba DOS Cedomir Jovanovic odlucno je demantovao ove tvrdnje. Posle toga odredjena je pauza tokom koje su sefovi svih poslanickih klubova odrzali sastanak s predsednikom Skupstine, a posto posle tog sastanka Skupstina nije imala kvorum, Marsicanin je sazvao hitan sastanak Administrativnog odbora na kome je trebalo da bude odluceno sta dalje. Posle jednoiposatne rasprave, Odbor je doneo odluku da je prigovor Dejana Mihajlova neosnovan. Odluku je obrazlozio predsednik Administrativnog odbora Goran Vesic. "Proverili smo svu dokumentaciju, imamo spisak sa ulaza Skupstine, koji su svojim potpisom potvrdili sekretar Skupstine i 2 sluzbenika, imamo izvod iz elektronskog sistema glasanja i uporedili smo ta dva spiska i na oba se nalazi zaokruzeno ime Borislava Novakovica sto je za nas dovoljno da donesemo odluku da je Novakovic bio prisutan u sali i da osporavanje koje je iznela DSS nije na mestu, tacnije, da ne postoje dokazi koji bi potvrdili njihove tvrdnje", kaze Vesic.

Na pitanje B92 da li posle ovakve odluke ostaje odluka Skupstine da u nacelu usvoji Zakon o radu, predsednik Parlamenta Dragan Marsicanin je odgovorio: "O tome ce se verovatno Skupstina izjasnjavati u utorak, moram jos da proucim Poslovnik, ali ce se odluka verovatno zasnivati na misljenju Administrativnog odbora. Glasanje nije ponisteno, ono moze biti ponisteno ili odlukom Skupstine ili odlukom predsednika da neposredno primeni clan 117. ukoliko ima dokaza da je doslo do povrede Poslovnika", rekao je Marsicanin.

Pre nego sto je donesena ova odluka, sef Poslanicke grupe DOS Cedomir Jovanovic je ocenio da je povod za celu ovu zbrku nezadovoljstvo DSS rezultatima glasanja i da je time samo dodatno obesmisljena funkcija Skupstine. On je optuzio DSS da uz pomoc radikala i socijalista zeli da srusi Vladu i uspori reforme u zemlji. "U sustini, jedan poslanik vise ili manje ne menja ishod glasanja jer bismo i izostankom Novakovica imali potrebnu vecinu za izglasavanje Zakona. Ovde je rec o nekritickom i neargumentovanom stavu DSS koja je, iziritirana rezultatom glasanja, pokusala da ospori skupstinsku proceduru na do sada nezabelezen nacin jer ce ovim primerom svako ubuduce moci da se sluzi i ovo je pricinilo zadovoljstvo samo poslanicima opozicije. Ovde je ustvari rec o obracunu reformskih i antireformskih snaga u drustvu, a nikako o partijskim sukobima. ne mozete osporavati zakon zbog jednog clana na takav nacin da oblast radnog zakonodavstva ostavite uredjeno Milosevicevim zakonom, a to je ono sto DSS zeli", ocenio je Jovanovic.

Predsednik Skupstine Dragan Marsicanin odgovara da DSS ne zeli da srusi Vladu i da posle ovoga ne treba ocekivati krizu Parlamenta. "Jovanovic moze da prica sta god hoce, radi se o tome da su, izgleda, poslanici uhvaceni u kradji. To nema veze s bilo kakvim koalicijama, radi se o ozbiljnom pitanju koje mora da bude reseno u Skupstini. Koalicije se ne prave tako. Da DSS hoce da rusi Vladu, podnela bi predlog Skupstini i postavila pitanje poverenja Vladi i pokusala da u skupstinskoj proceduri obori Vladu. Mislimo da u ovom trenutku to nije na dnevnom redu, pitanje je samo da li cemo prihvatiti da se ovde lazno glasa", rekao je Marsicanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: