U Hrvatskoj 2.500 obolelih

U Hrvatskoj je 2.500 obolelih od novog gripa, saopšteno je iz Hrvatskog zavoda za zdravstvo, a među zaraženima je i sin ministra zdravlja Darka Milinovića.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

12:29

Default images

Hrvatski zavod za javno zdravlje saopštio je da je u Hrvatskoj ukupno 503 laboratorijski potvrđenih i 1.997 kliničkih slučajeva gripa koji nisu laboratorijski potvrđeni, što čini ukupni broj od 2.500 obolelih. Tokom jučerašnjeg dana u obradi su bila 72 uzorka, od čega je 50 bilo pozitivnih na novi grip, saopštava HZJZ.

Saopšteno je i da od početka sedmice u bolnice dolazi velik broj obolelih, pa se preko medija ponavljaju uputstva da svi koji imaju blaže simptome ostanu kod kuće i informišu porodične lekare, a da u bolnice dođu samo oni kod kojih su se javile komplikacije i koji će, kako ističu, tako i ostati na lečenju.

Lekari ističu da su obolelima na raspolaganju 33 respiratora, a da se prvih 500.000 doza vakcine očekuje krajem ovog meseca.

Vakcina će biti deljena prioritetnim grupama, pa će prve doze dobiti hronični bolesnici i medicinsko osoblje.

Ministar zdravlja Darko Milinovića saopštio je da je njegov 16-godišnji sin Marko takođe zaražen, ali da se, kako ima blaže simptome bolesti, leči kod kuće i ne prima antivirusne lekove.

Ministar Milinović, ali i drugi lekari, pozvali su građane da ne paniče i da se pridržavaju uputstava, a za sada nema najava represivnih mera ili proglašavanja epidemija na nekom području, osim što je to pre nekog vremena proglašeno u Splitsko-dalmatinskog županiji, gde su zebeležene i dve žrtve, 61-godišnji čovek i trogodišnja devojčica koja je imala akutnu leukemiju i kod koje je nađen virus novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: