Podrška Povorci ponosa

Organizatori Povorke ponosa saopštili su da će tom skupu prisustvovati i zaštitinik građana Saša Janković. OEBS i UN: Pravo na okupljanje osnovno ljudsko pravo.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 18.09.2009.

00:58

Default images

U saopštenju organizatora Povorke ponosa navodi se da će tom događaju prisustvovati beogradski ombudsman Dušanka Gaćeša, predstavnici kancelarije pokrajinskog Ombudsmana, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva za sport i omladinu.

Organizatori Povorke ponosa naveli su u saopštenju da ohrabruje i podrška ambasade Holandije, kao i ambasade Švedske, države koja predsedava Evropskoj uniji, u čemu su im se pridružile i ambasade Velike Britanije i Nemačke u Beogradu.

U saopštenju se navodi da je više od 150 domaćih i stranih novinara, fotoreportera, kamermana akreditovano za beogradsku Povorku ponosa zakazane za nedelju, 20. septembra u 11.00 na Platou kod Filozofskog fakulteta.

OEBS i UN: Osnovno ljudsko pravo

Misija OEBS-a u Srbiji i UN pozdravile su u zajedničkom saopštenju saradnju civilnog društva i srpskih vlasti u osiguravanju bezbednosti svih učesnika Povorke ponosa.

“Pravo na slobodu mirnog okupljanja osnovno je ljudsko pravo i kao takvo mora biti zaštićeno”, rekao je vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a Tom Mur.

On je dodao da je “zabrana diskriminacije jedan od fundamentalnih koncepta definisanih Ustavom Srbije, a da nedavno usvojen Zakon o zabrani diskriminacije dalje razvija taj ustavni princip".

Mur je naveo da je "za svaku pohvalu rešenost Srbije da podrži jednakost i slobodu mirnog okupljanja građana kao i spremnost srpskih vlasti, a naročito Ministarstva unutrašnjih poslova i organizatora da sarađuju u osiguranju bezbednosti onih koji žele da učestvuju u povorci".

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante istakao je da je od velikog značaja za sve nacije da zaštite sve ljude od diskriminacije".

On je naveo da su "ljudska prava univerzalna i neotuđiva za sve i da ta dva principa univerzalnosti i nediskriminacija moraju biti podržani".

Podrška i od Norveške

Norveška amabasada u Beogradu saopštila je danas da se pridružuje izjavi švedskog Predsedništva Evropske Unije u vezi sa manifestacijom Povorka ponosa Beograd 2009. i naglasila da svaki pojedinac ima prava i slobode definisane Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, bez izuzetka.

Norveška izražava svoju kontinuiranu podršku i solidarnost sa LGBT populacijom, kako u Srbiji tako i širom sveta.

Svaki pojedinac ima prava i slobode definisane Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, bez ikakvog izuzetka. To je sama suština evropskih vrednosti, kaže se u saopštenju.

Teofilović: Različitost nije pretnja ni za koga

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović podržao je Povorku ponosa, zakazanu za nedelju, 20. septembar u Beogradu, saopštila je Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.

"Učesnici ovog skupa okupiće se da bi javno rekli da postoje ljudi drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, da njihova različitost nije pretnja, niti opasnost za bilo koga", navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Teofilović je osudio pretnje upućene organizatorima Povorke ponosa i pozvao na uzdržavanje od nasilja.

"Verujem da će održavanje Parade ponosa biti uspešno i proteći mirno, kao i da će doprineti smanjenju predrasuda i učvršćivanju stava u javnosti o tome da su diskriminacija i nasilje prema bilo kome nedozvoljeni i neprihvatljivi", rekao je vojvođanski ombudsman.

Država garantuje bezbednost Povorke

Povodom predstojeće “Povorke ponosa”, Vlada je juče poručila da je pravo svakog građanina da izražava svoje ustavne slobode i da država garantuje bezbednost učesnika.

U saopštenju posle sednice Vlade naglašava se da su državni organi dužni da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti. Građani se pozivaju da, poštujući Ustav i demokratske vrednosti, ne narušavaju javni red i mir i da ne ugrožavaju bezbednost drugih građana.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova zaštititi učesnike "Povorke ponosa", a da će oni koji prete i ponašaju se nasilno biti tretirani kao izvršioci krivičnih dela.

“Saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i izjave ministra unutrašnjih poslova jesu pozitivne, jer je očigledno ova država shvatila šta je dužnost, odnosno kakva je obaveza svih nas kada se govori o zaštiti ljudskih prava”, kaže Karadžić.

“Naravno da postoji određena doza straha, ali ne postoji nijedna država na ovom svetu koja ne može da se izbori sa grupom huligana za koje se čak zna ko su”, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: