“Protokol ne ugrožava Albanace“

Zvaničnici međunarodne zajednice zaključili su da namera Euleksa da sa MUP-om Srbije potpiše protokol o policijskoj saradnji ne ugrožava interese Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

22:27

Default images

“Na osnovu našeg detaljnog uvida u pravna pitanja oko tehničkog sporazuma između misije Euleks i MUP Srbije o policijskoj saradnji, došli smo do zaključka da su sredstva tehničke saradnje koje je Euleks sam sačinio skladu sa njenim mandatom u cilju jačanja granične uprave“, naveli su Piter Fejt i šefovi diplomatskih misija članica nekadašnje Kontakt grupe.

U izjavi Međunarodnog civilnog predstavnika Fejta te šefova misija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije ističe se da najavljeni protokol “ni na koji način ne dovodi u pitanje nezavisnost, suverenitet, niti teritorijalni integritet Kosova“.

Pomenute države su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U saopštenju, dostavljenom medijima iz Ambasade SAD u Prištini navodi se kako Kosovo “nije deo ovog tehničkog sporazuma“, ali potpisnici izjave čestitaju privremenim institucijama u Prištini "na njihovoj posvećenosti i pokazanom interesu u borbi protiv nezakonitih međugraničnih aktivnosti".

U saopštenju se, takođe, navodi se da su nedavno Fejt i njegove kolege iz pet zapadnih zemalja razgovarali o važnoj temi unapređenja borbe protiv međunarodnog kriminala i korupcije, kao i o sredstvima i modalitetima za omogućavanje policijske saradnje u regionu u tom cilju.

Na osnovu tih razgovora i konsultacija sa pravnim stručnjacima, naglašeno je da je mandat misije EU za vladavinu prava utemeljen u Zajedničkom aktu Saveta Evropske unije, te da je razmeštanje Euleks prihvaćeno "suverenim aktom institucija Kosova, kroz Deklaraciju o nezavisnosti, Ustav, i pozivom Generalnom sekretaru i Visokom predstavniku Solani da bude oformljena misija EULEKS koji je uputio predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: