Gaza: Nastavljaju se žestoki sukobi

Izraelske snage ušle su u najnaneseljeniju oblast u pojasu Gaze, ubivši 31 Palestinca. Blizu smo ostvarenja cilja, kaže premijer Izraela Ehud Olmert.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 11.01.2009.

00:57

Default images

Uz podršku helikopterske vatre, izraelski tenkovi su ušli u istočne i južne delove grada Gaze napadajući pripadnike radikalnog palestinskog pokreta Hamas koji su ispaljivali antioklopne i minobacačke projektile.

U poslednjim sukobima poginulo je 17 civila i 10 naoružanih ljudi, naveli su zvaničnici palestinskih medicinskih službi. U vazdušnim napadima poginula su tri palestinska borca i jedan policajac Hamasa.

Portparol izraelske vojske rekao je da su vojni rezervisti, koji su do sada držani u pozadini, ubačeni u borbu. "Počeli smo da integrišemo rezervne snage u akciju u pojasu Gaze", rekao je portparol vojske navodeći da izraelske snage ne "deluju u panici, nego oprezno".

Portparol izraelske vojske rekao je da snage nailaze na minirane kuće, tunele i škole. Preme njegovim rečima, u jednom okrugu od 150 kuća u 30 su postavljene eksplozive naprave.

Izraelska policija je saopštila da je Hamas danas ispalio 17 raketa na Izrael pri čemu su povređene dve osobe.

Olmert je danas rekao da su izraelske snage blizu ostvarenja postavljenih ciljeva, ali da su "stprljivost, odlučnost i napori" potrebni za promenu bezbednosne situacije na jugu Izraela koji su raketirali pripadnici Hamasa. Ofanziva je počela uz zvanično obrazloženje da se spreče raketni napadi Hamasa.

Prema podacima palestinskih službi, od početka ofanzive 27. decembra poginulo je 876 Palestinaca od kojih su mnogi civili, a više od 3.000 ljudi je povređeno.

Istovremeno su, kako navodi Izrael, poginula tri civila u raketnim napadima iz pojasa Gaze i 10 vojnika u operacijama.

Nepoznat tačan broj žrtava u Gazi

Posledice napada na izbeglièki kamp Rafa (FoNet)
Izraelska vojska procenjuje da je u akcijama u pojasu Gaze poginulo više od 550 palestinskih boraca, izjavio je izvor na visokom položaju u izraelskoj vojsci. Međutim, palestinske službe u Gazi saopštile su da su u operacijama izraelske vojske, koje su ušle u treću nedelju, ukupno poginula 854 čoveka.

Među poginulima je 270 dece, a ukupno je ranjeno 3.490 Palestinaca, rekao je šef hitne pomoći u Gazi. Prema prethodnom bilansu, u sukobima je poginulo 828, a ranjeno 3.350 ljudi.

Izraelska vojska pokrenula je 27. decembra vazdušne napade u pojasu Gaze s proklamovanim ciljem da onemogući radikalni palestinski pokret Hamas da lansira rakete na jug Izraela. Kopnena ofanziva je počela 3. januara.

Izraelska vlada je u petak odlučila da nastavi ofanzivu, pošto je premijer Ehud Olmert ocenio da se ne može primeniti rezolucija Saveta bezbednosti UN koji poziva na primirje.

Hamas je, takođe, odbacio poziv Saveta bezbednosti UN na hitno postizanje primirja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: