Nedelja, 11.01.2009.

00:57

Gaza: Nastavljaju se žestoki sukobi

Izraelske snage ušle su u najnaneseljeniju oblast u pojasu Gaze, ubivši 31 Palestinca. Blizu smo ostvarenja cilja, kaže premijer Izraela Ehud Olmert.

Izvor: FoNet

Gaza: Nastavljaju se žestoki sukobi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 15 godina

Cudna tica ta demokratija. Kad jedni ubijaju civile onda je to zlocin, kad drugi rade to isto onda je to legitimna odbrana zemlje. Mozda neciji zivoti manje vrede?

john

pre 15 godina

Vodi se velike borbe izmedju jedne od najopremljenije i najmodernije armije na svetu i civila. Borba je zestoka, pobednik se zna.
Velika sramota za covecanstvo!

setite_se

pre 15 godina

Pravo na egzistenciju Izraela je ona poruka na koju Izrael ceka 60 godina, ali je od Palestinaca ne dobija. Izrael je drzavu dobio od UN jer je Jevrejima kao zrtvama Holokosta bilo potrebno sigurno utociste za buduca vremena; samo sto UN nisu htele da im GARANTUJU bezbednost u toj poklonjenoj i Palesticima uzetoj teritoriji, niti to i danas neko hoce. Izrael je odmah po proglasenju svoje drzavnosti bio napadnut i morao da se (sam) brani. I to i dan danas jos uvek radi. I u tome je problem, Izrael je sam, okruzen neprijateljima i mnogi bi zeleli da se Holokost zavrsi - nestankom Izraela. Onda bi zaista nestao problem Izrael, a ko veruje u posle toga moguci raj na zemlji vara se jako. Jer onda je neko drugi na redu i vec se odavno zna ko.

Izet

pre 15 godina

Sta reci za zlocine koje vrsi Izraelska drzava osim da su zlocini!? Izrael i njegovi svjetski pomagaci koriste ponasanje jedne vrlo konkretne grupe (Hamas) kako bi sproveli etnicko ciscenje nad Muslimanima Palestine kojima su, ne tako davno, oteli zemlju, slobodu i, slobodno mogu reci, cast.Sada ubijaju djecu, neduznu djecu. I to i nije zlocin koliko je zlocin kolektivno cutanje koje nas okruzuje, kao da ta njihova djeca ne zasluzuju da zive. Mozda i ne zasluzuju, pa to su samo Palestinci.Najezim se od pomisli da jedna "drzava" tako olako ubija djecu i nejake, neselektivno ubija sve sto je "njihovo" vrseci na taj nacin najmonstruoznije zlocine zarad vjere.I najezim se od cinjenice da cutimo, ne dizemo glas, ne bunimo se, opravdava cak poneko, i zaboravljamo da su nasu djecu, ne tako davno, zasipali bombama ali ni blizu tako i toliko koliko to sada rade Izraelci.Na krvave slike Palestinske djece reagujemo kao i na svaku drugu vijest koju cujemo i vidimo u medijima, kao na vremensku prognozu.Dje nam ode ljudskost i humanost. Mozda su stradali u skorasnjem ratu, nazalost pa samo poneki usamljeni intelektualac (Balsa Brkovic ...) digne glas, a od nas se ne trazi da ih branimo silom, samo da glas dignemo.

eki

pre 15 godina

Nikako sebi ne mogu da priznam da Izrael namerno ili nemarno ubija i decu jer onda pomislim automatski na izjavu Golde Meir "da ce rat prestati onog trenutka kada palestinske majke zavole svoju decu vise nego sto mrze Israelce".

Misha

pre 15 godina

Ne odobravam izrailjsku okupaciju Palestine, ali jadna je ta sloboda koja se postize raketiranjem civilnih naselja Izraela i pucanjem na njihovu armiju iz skola i bolnica, da bi se sopstvenim zrtvama izazvalo sazaljenje nad sobom i mrznja prema Jevrejima. To sto smo i mi svoju vojsku skrivali po bolnicama i skolama 1941. i 1999. to ne znaci ni da smo mi mudro postupali, niti da mudro postupaju Palestinci sto tako isto rade.

dragoslav

pre 15 godina

Dok se Amerika obracunava sa Palestincima....a, sutra Irancima, preko svoje gvozdene pesnice Izraela, Postena Rusija salje poruku kako je jos uvek sila, tako sto ukida gas Evropi. Sve je ovo kolateralna steta u rivalstvu Amerike i Rusije.

Millan

pre 15 godina

U pitanju je borba za zivotni prostor, za teritoriju, za svoje parce zemlje. Jaci, sposobniji, pametniji, nametnuce svoje resenje. To se zove borba za opstanak i samoodrzanje. Sta mislite da je Kosovo razlicito. Pre tri meseca je Gospodin Jovanovic predlazuci moguce resenje za Kosovo citirao Izraelskog Premijera, " Ne mozete u 21 veku probleme resavati politikom iz 20". I evo sada je ovaj poslao tenkove u Gazu. Samo vi u krugu dvojke lazete sami sebe da se za zemlju ne mora boriti.

Lanna 2

pre 15 godina

Izrael je nastao etnickim ciscenjem 750 000 Palestinaca. Cela politika se zasnivala i zasniva na negiranju postojanaj Palestinaca. Drazava je nastala na mitu da su tu teritoriju jevreji dobili od boga (Biblija). 85 posto stanovnista u Gazi su izbeglice ili potomcu izbeglica iz danasnjeg Izraela.
Izrael celeo vreme igra na nejedinstvo Palestinaca. Kada je Jak Al Fatah onda se podrzava Hamas i obrnuto. Hamas je rasirio svoju mrezu takozvane socijalen pomoc medju palestincima uz blagonaklonost Israela da bi se oslabio tadasnji neprikosnoveni palestinski lider Yasser Arafat.
SVI politicari u Israelu sa izuzetkom Meretz partije su zagovornici velikog Izraela. To znaci od reke Jordana do Sredozemnog mora. teorija transferu preostalih pAlestinaca i Jordan se vrlo debatuje u Izraelu. Sa ovakvom politikom Izrael ubija sopstvenu buducnost. Nestankom nafte USA ce biti potpuno nezainteresovana za podrucje a time i Izrael. Vec sada se vise Izraelaca iseljava nego useljava u zemlju.

Равногорац

pre 15 godina

Постојање Хамаса и њене пропагандне машинерије шири по свету жестоки гнев према Израелцима. Нека сви они који плачу за жртвама имају на памети да су Палестинци довели Хамас на власт. Тај Хамас подржавају. Хамас је у целом цивилизованом свету третиран као терористичка организација која је имала сарадњу са многим сумњивим покретима на Косову и Босни. Дакле исте методе које је користио Милошевић са својом пропагандом (сетимо се РТС-а) користи и Хамас. Није крив онај што бомбардује и најављује бомбардовање него онај што је до тог бомбардовања довео и што није те људе на време склонио! Жао ми је жртава али нажалост њих су у тај рат гурнули муслимански одреди смрти којима је циљ истребљење целог једног народа.Прљави рат муслиманских екстремиста добија нове димензије. Чак и Арапи у Израелу којих има преко 1.5 милиона не подржавају Хамас. Они живе нормалним животом. По свету видите протесте 80% муслимана. Нараво да ће да подржавају своје. Проблем је што нико од њих није протествовао када су Лондонски и Мадридски метро дигнути у ваздух. Нико није протествовао када је Хамас прекинуо мировни договор пре две недеље и почео да ракетира са цивилних зграда границу Израела. Није крив ни Израел што су Јевреје протеривали из целе Европе и што нису имали где да оду. Нису имали своју државу. Када су је добили пола преживелих Јевреја из Европе је ПОБЕГЛО у Израел. Шта ви хоћете? Да угушите цео један народ? Библијски народ? ...
Палестина има право на своју државу исто као Израел...
Срби деле исту судбину као и Израел. За своју територију су гинули. Од своје територије не одустају. Исти људи праве проблеме и нама и њима. Не разумем зашто толика мржња према Израелу ?

Хвала

Milenko

pre 15 godina

Shvatate li da su ta deca poginula zato sto ih Hamasovci drze kao zivi stit oko sebe. Hamasovci vise mrze komsijski narod nego sto vole svoj. Zabavista/obdanista/skole pretvorena su u Hamasova gnezda (teroristicka organizacija), a samim tim su postala i legalni vojni ciljevi. Nazalost!

Ziggy

pre 15 godina

Vrlo zanimljiva analogija - "jadni" Izrael se brani od "terorista". Malo morgen.

Pogledajte koliko je zla naneto Palestincima i okolnim narodima samo zarad ocuvanja kvazi drzave Izrael. Interesuje me kakvo ce finale imati ovaj sukob u buducnosti kada se Palestinci (uz neciju pomoc ... Iran ?) domognu nuklearnog oruzja.

Ocito je to jedini nacin da se zaustavi bahatost Izraela.

Stefan

pre 15 godina

Израел је једина демократска држава на блиском истоку, апсолутни светионик демократије. Погледајте само околне режиме у Јорданун, Либану, Сирији, и нешто даље Ираку, Ирану, Сауди Арабији. Израел се налази у апсолутно непријатељском окружењу стално малтретиран од милитантних фанатика какав је Хамас и сл. Та држава и народ имају елгитимно право да заштите своје постојање. Јасно је и разумљиво је да је и једна невина жртва огроман губитак, али у овој причи Израел није крив.

ZOKA

pre 15 godina

Nažalost mira na Bliskom istoku neće biti dok se ne stvori vojna protivteža Izraelu! To je po mom mišljenju jak Iran, sa opet nažalost atomskim potencijalom! Samo u tom slučaju se možemo nadati da će razum nadvladati, a možda i ne!!??? Ne navijam ni za jedne ni za druge, samo razmišljam.

Srdjan

pre 15 godina

"Izraelska vlada je u petak odlučila da nastavi ofanzivu, pošto je premijer Ehud Olmert ocenio da se ne može primeniti rezolucija Saveta bezbednosti UN koji poziva na primirje."
Ovo je eklatantan primer izraelske osionosti i bahatosti.
Svet je pao na niske grane i dokle god ne počne da tretira Izrael kao nekada Južnoafričku republiku ostaće na tim niskim granama...

Wuk

pre 15 godina

israelska politika: 1. Izbori nastupaju kroz tri meseca, cipni livni kao glavni kandidat za sledeceg premijera, racuna na podrsku velike proisrealeske (citaj nacionalisticke) glasacke grupe. 2: Israel ne zna sta ce biti kada sveti Obama dodje na vlast, pa koristi potencijalni zadnji voz u busovom ratnom mandatu za upotrebu sile. 3. Oni i ne zele da potpuno uniste HAMAS iz razloga koji cu navesti pod sledecom stavkom, vec zele da posalju signal palestinskim glasacima da sledeca vlada koju budu izabrali bolje da bude FATAH ako im je do milog zivota. 4 Israelskoj vladi TREBA neprijatelj u skladu ocuvanja i smisla militarne drzave, Isrel je vojna drzava koja postoji iskljucivo zahvaljujuci TEHNICKI nadmocnijoj armiji. 6. Ta ista ratna masinerija je uglavnom americke proizvodnje. Dakle izvesni biznismeni i politicari kako iz amerike tako i iz izraela ostvaruju ogromne profite od prodaje ratne masinerije. I cena tog lepog politickog dila je samo oko par hiljada zivota (citaj collateral damage) I sve ce to proci nekaznjeno.Da vidimo gde ce biti pravdodelioci iz Haga? Sakrice se u rupicu.... Ovi UBIJAJU DECU AAALO! ne njima je bitniji Mladic. Tuga!

CityWatch

pre 15 godina

Sramota za svet. Narocito onaj samozvani civilizovani. To je genocid koji traje od 1948. Ovde se malo zna o tome jer je nepreporucljivo pisati o Izraelu kao o drzavi koja primenjuje "drzavni terorizam". Ko se i usudi da kaze nesto protiv Izraela biva proglasen antisemitom. Ukoliko se radi o javnoj licnosti, taj je zavrsio karijeru koja god da je u pitanju. U Gazi uglavnom stradaju civili. Uloga Hamasa je da prolongira sukob. Zanimljivo bi bilo nekako saznati ko sve finansira Hamas. Siguran sam da bi bilo iznenadjenja ali i impicmenta. Bas je nekako dosla zgodno ova kriza sa gasom. Malo da se EU pozabavi hladnocom a manje Bliskim Istokom. U SAD ionako pucanstvo pojma nema sta im vlada radi po svetu. Izrael nikada ne bi krenuo u akciju bez miga iz bele satre.

Dragan

pre 15 godina

Na toj teritoriji mira nema o kad se zna za nju. Jevreji su se smenjivali na vlasti sa ko zna kakvim nacijama, vojskama i religijama. Svesni su da u takvom okruzenju mogu da opstanu samo ako imaju snaznu armiju i jake prijatelje u svetu. Siguran sam da bi mogli sami da izadju na kraj sa svim okolnim zemljama. Palestinci treba da se okrenu diplomatiji (a to nikad u istoriji nisu u potpunosti uspeli) jer ovako samo gube, a Izrael bi bezbedno okruzenje rado prihvatio.

CityWatch

pre 15 godina

Sramota za svet. Narocito onaj samozvani civilizovani. To je genocid koji traje od 1948. Ovde se malo zna o tome jer je nepreporucljivo pisati o Izraelu kao o drzavi koja primenjuje "drzavni terorizam". Ko se i usudi da kaze nesto protiv Izraela biva proglasen antisemitom. Ukoliko se radi o javnoj licnosti, taj je zavrsio karijeru koja god da je u pitanju. U Gazi uglavnom stradaju civili. Uloga Hamasa je da prolongira sukob. Zanimljivo bi bilo nekako saznati ko sve finansira Hamas. Siguran sam da bi bilo iznenadjenja ali i impicmenta. Bas je nekako dosla zgodno ova kriza sa gasom. Malo da se EU pozabavi hladnocom a manje Bliskim Istokom. U SAD ionako pucanstvo pojma nema sta im vlada radi po svetu. Izrael nikada ne bi krenuo u akciju bez miga iz bele satre.

Wuk

pre 15 godina

israelska politika: 1. Izbori nastupaju kroz tri meseca, cipni livni kao glavni kandidat za sledeceg premijera, racuna na podrsku velike proisrealeske (citaj nacionalisticke) glasacke grupe. 2: Israel ne zna sta ce biti kada sveti Obama dodje na vlast, pa koristi potencijalni zadnji voz u busovom ratnom mandatu za upotrebu sile. 3. Oni i ne zele da potpuno uniste HAMAS iz razloga koji cu navesti pod sledecom stavkom, vec zele da posalju signal palestinskim glasacima da sledeca vlada koju budu izabrali bolje da bude FATAH ako im je do milog zivota. 4 Israelskoj vladi TREBA neprijatelj u skladu ocuvanja i smisla militarne drzave, Isrel je vojna drzava koja postoji iskljucivo zahvaljujuci TEHNICKI nadmocnijoj armiji. 6. Ta ista ratna masinerija je uglavnom americke proizvodnje. Dakle izvesni biznismeni i politicari kako iz amerike tako i iz izraela ostvaruju ogromne profite od prodaje ratne masinerije. I cena tog lepog politickog dila je samo oko par hiljada zivota (citaj collateral damage) I sve ce to proci nekaznjeno.Da vidimo gde ce biti pravdodelioci iz Haga? Sakrice se u rupicu.... Ovi UBIJAJU DECU AAALO! ne njima je bitniji Mladic. Tuga!

Srdjan

pre 15 godina

"Izraelska vlada je u petak odlučila da nastavi ofanzivu, pošto je premijer Ehud Olmert ocenio da se ne može primeniti rezolucija Saveta bezbednosti UN koji poziva na primirje."
Ovo je eklatantan primer izraelske osionosti i bahatosti.
Svet je pao na niske grane i dokle god ne počne da tretira Izrael kao nekada Južnoafričku republiku ostaće na tim niskim granama...

Ziggy

pre 15 godina

Vrlo zanimljiva analogija - "jadni" Izrael se brani od "terorista". Malo morgen.

Pogledajte koliko je zla naneto Palestincima i okolnim narodima samo zarad ocuvanja kvazi drzave Izrael. Interesuje me kakvo ce finale imati ovaj sukob u buducnosti kada se Palestinci (uz neciju pomoc ... Iran ?) domognu nuklearnog oruzja.

Ocito je to jedini nacin da se zaustavi bahatost Izraela.

Stefan

pre 15 godina

Израел је једина демократска држава на блиском истоку, апсолутни светионик демократије. Погледајте само околне режиме у Јорданун, Либану, Сирији, и нешто даље Ираку, Ирану, Сауди Арабији. Израел се налази у апсолутно непријатељском окружењу стално малтретиран од милитантних фанатика какав је Хамас и сл. Та држава и народ имају елгитимно право да заштите своје постојање. Јасно је и разумљиво је да је и једна невина жртва огроман губитак, али у овој причи Израел није крив.

Равногорац

pre 15 godina

Постојање Хамаса и њене пропагандне машинерије шири по свету жестоки гнев према Израелцима. Нека сви они који плачу за жртвама имају на памети да су Палестинци довели Хамас на власт. Тај Хамас подржавају. Хамас је у целом цивилизованом свету третиран као терористичка организација која је имала сарадњу са многим сумњивим покретима на Косову и Босни. Дакле исте методе које је користио Милошевић са својом пропагандом (сетимо се РТС-а) користи и Хамас. Није крив онај што бомбардује и најављује бомбардовање него онај што је до тог бомбардовања довео и што није те људе на време склонио! Жао ми је жртава али нажалост њих су у тај рат гурнули муслимански одреди смрти којима је циљ истребљење целог једног народа.Прљави рат муслиманских екстремиста добија нове димензије. Чак и Арапи у Израелу којих има преко 1.5 милиона не подржавају Хамас. Они живе нормалним животом. По свету видите протесте 80% муслимана. Нараво да ће да подржавају своје. Проблем је што нико од њих није протествовао када су Лондонски и Мадридски метро дигнути у ваздух. Нико није протествовао када је Хамас прекинуо мировни договор пре две недеље и почео да ракетира са цивилних зграда границу Израела. Није крив ни Израел што су Јевреје протеривали из целе Европе и што нису имали где да оду. Нису имали своју државу. Када су је добили пола преживелих Јевреја из Европе је ПОБЕГЛО у Израел. Шта ви хоћете? Да угушите цео један народ? Библијски народ? ...
Палестина има право на своју државу исто као Израел...
Срби деле исту судбину као и Израел. За своју територију су гинули. Од своје територије не одустају. Исти људи праве проблеме и нама и њима. Не разумем зашто толика мржња према Израелу ?

Хвала

Milenko

pre 15 godina

Shvatate li da su ta deca poginula zato sto ih Hamasovci drze kao zivi stit oko sebe. Hamasovci vise mrze komsijski narod nego sto vole svoj. Zabavista/obdanista/skole pretvorena su u Hamasova gnezda (teroristicka organizacija), a samim tim su postala i legalni vojni ciljevi. Nazalost!

Lanna 2

pre 15 godina

Izrael je nastao etnickim ciscenjem 750 000 Palestinaca. Cela politika se zasnivala i zasniva na negiranju postojanaj Palestinaca. Drazava je nastala na mitu da su tu teritoriju jevreji dobili od boga (Biblija). 85 posto stanovnista u Gazi su izbeglice ili potomcu izbeglica iz danasnjeg Izraela.
Izrael celeo vreme igra na nejedinstvo Palestinaca. Kada je Jak Al Fatah onda se podrzava Hamas i obrnuto. Hamas je rasirio svoju mrezu takozvane socijalen pomoc medju palestincima uz blagonaklonost Israela da bi se oslabio tadasnji neprikosnoveni palestinski lider Yasser Arafat.
SVI politicari u Israelu sa izuzetkom Meretz partije su zagovornici velikog Izraela. To znaci od reke Jordana do Sredozemnog mora. teorija transferu preostalih pAlestinaca i Jordan se vrlo debatuje u Izraelu. Sa ovakvom politikom Izrael ubija sopstvenu buducnost. Nestankom nafte USA ce biti potpuno nezainteresovana za podrucje a time i Izrael. Vec sada se vise Izraelaca iseljava nego useljava u zemlju.

Dragan

pre 15 godina

Na toj teritoriji mira nema o kad se zna za nju. Jevreji su se smenjivali na vlasti sa ko zna kakvim nacijama, vojskama i religijama. Svesni su da u takvom okruzenju mogu da opstanu samo ako imaju snaznu armiju i jake prijatelje u svetu. Siguran sam da bi mogli sami da izadju na kraj sa svim okolnim zemljama. Palestinci treba da se okrenu diplomatiji (a to nikad u istoriji nisu u potpunosti uspeli) jer ovako samo gube, a Izrael bi bezbedno okruzenje rado prihvatio.

Izet

pre 15 godina

Sta reci za zlocine koje vrsi Izraelska drzava osim da su zlocini!? Izrael i njegovi svjetski pomagaci koriste ponasanje jedne vrlo konkretne grupe (Hamas) kako bi sproveli etnicko ciscenje nad Muslimanima Palestine kojima su, ne tako davno, oteli zemlju, slobodu i, slobodno mogu reci, cast.Sada ubijaju djecu, neduznu djecu. I to i nije zlocin koliko je zlocin kolektivno cutanje koje nas okruzuje, kao da ta njihova djeca ne zasluzuju da zive. Mozda i ne zasluzuju, pa to su samo Palestinci.Najezim se od pomisli da jedna "drzava" tako olako ubija djecu i nejake, neselektivno ubija sve sto je "njihovo" vrseci na taj nacin najmonstruoznije zlocine zarad vjere.I najezim se od cinjenice da cutimo, ne dizemo glas, ne bunimo se, opravdava cak poneko, i zaboravljamo da su nasu djecu, ne tako davno, zasipali bombama ali ni blizu tako i toliko koliko to sada rade Izraelci.Na krvave slike Palestinske djece reagujemo kao i na svaku drugu vijest koju cujemo i vidimo u medijima, kao na vremensku prognozu.Dje nam ode ljudskost i humanost. Mozda su stradali u skorasnjem ratu, nazalost pa samo poneki usamljeni intelektualac (Balsa Brkovic ...) digne glas, a od nas se ne trazi da ih branimo silom, samo da glas dignemo.

ZOKA

pre 15 godina

Nažalost mira na Bliskom istoku neće biti dok se ne stvori vojna protivteža Izraelu! To je po mom mišljenju jak Iran, sa opet nažalost atomskim potencijalom! Samo u tom slučaju se možemo nadati da će razum nadvladati, a možda i ne!!??? Ne navijam ni za jedne ni za druge, samo razmišljam.

Millan

pre 15 godina

U pitanju je borba za zivotni prostor, za teritoriju, za svoje parce zemlje. Jaci, sposobniji, pametniji, nametnuce svoje resenje. To se zove borba za opstanak i samoodrzanje. Sta mislite da je Kosovo razlicito. Pre tri meseca je Gospodin Jovanovic predlazuci moguce resenje za Kosovo citirao Izraelskog Premijera, " Ne mozete u 21 veku probleme resavati politikom iz 20". I evo sada je ovaj poslao tenkove u Gazu. Samo vi u krugu dvojke lazete sami sebe da se za zemlju ne mora boriti.

eki

pre 15 godina

Nikako sebi ne mogu da priznam da Izrael namerno ili nemarno ubija i decu jer onda pomislim automatski na izjavu Golde Meir "da ce rat prestati onog trenutka kada palestinske majke zavole svoju decu vise nego sto mrze Israelce".

dragoslav

pre 15 godina

Dok se Amerika obracunava sa Palestincima....a, sutra Irancima, preko svoje gvozdene pesnice Izraela, Postena Rusija salje poruku kako je jos uvek sila, tako sto ukida gas Evropi. Sve je ovo kolateralna steta u rivalstvu Amerike i Rusije.

Misha

pre 15 godina

Ne odobravam izrailjsku okupaciju Palestine, ali jadna je ta sloboda koja se postize raketiranjem civilnih naselja Izraela i pucanjem na njihovu armiju iz skola i bolnica, da bi se sopstvenim zrtvama izazvalo sazaljenje nad sobom i mrznja prema Jevrejima. To sto smo i mi svoju vojsku skrivali po bolnicama i skolama 1941. i 1999. to ne znaci ni da smo mi mudro postupali, niti da mudro postupaju Palestinci sto tako isto rade.

john

pre 15 godina

Vodi se velike borbe izmedju jedne od najopremljenije i najmodernije armije na svetu i civila. Borba je zestoka, pobednik se zna.
Velika sramota za covecanstvo!

setite_se

pre 15 godina

Pravo na egzistenciju Izraela je ona poruka na koju Izrael ceka 60 godina, ali je od Palestinaca ne dobija. Izrael je drzavu dobio od UN jer je Jevrejima kao zrtvama Holokosta bilo potrebno sigurno utociste za buduca vremena; samo sto UN nisu htele da im GARANTUJU bezbednost u toj poklonjenoj i Palesticima uzetoj teritoriji, niti to i danas neko hoce. Izrael je odmah po proglasenju svoje drzavnosti bio napadnut i morao da se (sam) brani. I to i dan danas jos uvek radi. I u tome je problem, Izrael je sam, okruzen neprijateljima i mnogi bi zeleli da se Holokost zavrsi - nestankom Izraela. Onda bi zaista nestao problem Izrael, a ko veruje u posle toga moguci raj na zemlji vara se jako. Jer onda je neko drugi na redu i vec se odavno zna ko.

Zoran

pre 15 godina

Cudna tica ta demokratija. Kad jedni ubijaju civile onda je to zlocin, kad drugi rade to isto onda je to legitimna odbrana zemlje. Mozda neciji zivoti manje vrede?

Stefan

pre 15 godina

Израел је једина демократска држава на блиском истоку, апсолутни светионик демократије. Погледајте само околне режиме у Јорданун, Либану, Сирији, и нешто даље Ираку, Ирану, Сауди Арабији. Израел се налази у апсолутно непријатељском окружењу стално малтретиран од милитантних фанатика какав је Хамас и сл. Та држава и народ имају елгитимно право да заштите своје постојање. Јасно је и разумљиво је да је и једна невина жртва огроман губитак, али у овој причи Израел није крив.

Равногорац

pre 15 godina

Постојање Хамаса и њене пропагандне машинерије шири по свету жестоки гнев према Израелцима. Нека сви они који плачу за жртвама имају на памети да су Палестинци довели Хамас на власт. Тај Хамас подржавају. Хамас је у целом цивилизованом свету третиран као терористичка организација која је имала сарадњу са многим сумњивим покретима на Косову и Босни. Дакле исте методе које је користио Милошевић са својом пропагандом (сетимо се РТС-а) користи и Хамас. Није крив онај што бомбардује и најављује бомбардовање него онај што је до тог бомбардовања довео и што није те људе на време склонио! Жао ми је жртава али нажалост њих су у тај рат гурнули муслимански одреди смрти којима је циљ истребљење целог једног народа.Прљави рат муслиманских екстремиста добија нове димензије. Чак и Арапи у Израелу којих има преко 1.5 милиона не подржавају Хамас. Они живе нормалним животом. По свету видите протесте 80% муслимана. Нараво да ће да подржавају своје. Проблем је што нико од њих није протествовао када су Лондонски и Мадридски метро дигнути у ваздух. Нико није протествовао када је Хамас прекинуо мировни договор пре две недеље и почео да ракетира са цивилних зграда границу Израела. Није крив ни Израел што су Јевреје протеривали из целе Европе и што нису имали где да оду. Нису имали своју државу. Када су је добили пола преживелих Јевреја из Европе је ПОБЕГЛО у Израел. Шта ви хоћете? Да угушите цео један народ? Библијски народ? ...
Палестина има право на своју државу исто као Израел...
Срби деле исту судбину као и Израел. За своју територију су гинули. Од своје територије не одустају. Исти људи праве проблеме и нама и њима. Не разумем зашто толика мржња према Израелу ?

Хвала

Milenko

pre 15 godina

Shvatate li da su ta deca poginula zato sto ih Hamasovci drze kao zivi stit oko sebe. Hamasovci vise mrze komsijski narod nego sto vole svoj. Zabavista/obdanista/skole pretvorena su u Hamasova gnezda (teroristicka organizacija), a samim tim su postala i legalni vojni ciljevi. Nazalost!

Dragan

pre 15 godina

Na toj teritoriji mira nema o kad se zna za nju. Jevreji su se smenjivali na vlasti sa ko zna kakvim nacijama, vojskama i religijama. Svesni su da u takvom okruzenju mogu da opstanu samo ako imaju snaznu armiju i jake prijatelje u svetu. Siguran sam da bi mogli sami da izadju na kraj sa svim okolnim zemljama. Palestinci treba da se okrenu diplomatiji (a to nikad u istoriji nisu u potpunosti uspeli) jer ovako samo gube, a Izrael bi bezbedno okruzenje rado prihvatio.

Misha

pre 15 godina

Ne odobravam izrailjsku okupaciju Palestine, ali jadna je ta sloboda koja se postize raketiranjem civilnih naselja Izraela i pucanjem na njihovu armiju iz skola i bolnica, da bi se sopstvenim zrtvama izazvalo sazaljenje nad sobom i mrznja prema Jevrejima. To sto smo i mi svoju vojsku skrivali po bolnicama i skolama 1941. i 1999. to ne znaci ni da smo mi mudro postupali, niti da mudro postupaju Palestinci sto tako isto rade.

CityWatch

pre 15 godina

Sramota za svet. Narocito onaj samozvani civilizovani. To je genocid koji traje od 1948. Ovde se malo zna o tome jer je nepreporucljivo pisati o Izraelu kao o drzavi koja primenjuje "drzavni terorizam". Ko se i usudi da kaze nesto protiv Izraela biva proglasen antisemitom. Ukoliko se radi o javnoj licnosti, taj je zavrsio karijeru koja god da je u pitanju. U Gazi uglavnom stradaju civili. Uloga Hamasa je da prolongira sukob. Zanimljivo bi bilo nekako saznati ko sve finansira Hamas. Siguran sam da bi bilo iznenadjenja ali i impicmenta. Bas je nekako dosla zgodno ova kriza sa gasom. Malo da se EU pozabavi hladnocom a manje Bliskim Istokom. U SAD ionako pucanstvo pojma nema sta im vlada radi po svetu. Izrael nikada ne bi krenuo u akciju bez miga iz bele satre.

Ziggy

pre 15 godina

Vrlo zanimljiva analogija - "jadni" Izrael se brani od "terorista". Malo morgen.

Pogledajte koliko je zla naneto Palestincima i okolnim narodima samo zarad ocuvanja kvazi drzave Izrael. Interesuje me kakvo ce finale imati ovaj sukob u buducnosti kada se Palestinci (uz neciju pomoc ... Iran ?) domognu nuklearnog oruzja.

Ocito je to jedini nacin da se zaustavi bahatost Izraela.

Srdjan

pre 15 godina

"Izraelska vlada je u petak odlučila da nastavi ofanzivu, pošto je premijer Ehud Olmert ocenio da se ne može primeniti rezolucija Saveta bezbednosti UN koji poziva na primirje."
Ovo je eklatantan primer izraelske osionosti i bahatosti.
Svet je pao na niske grane i dokle god ne počne da tretira Izrael kao nekada Južnoafričku republiku ostaće na tim niskim granama...

eki

pre 15 godina

Nikako sebi ne mogu da priznam da Izrael namerno ili nemarno ubija i decu jer onda pomislim automatski na izjavu Golde Meir "da ce rat prestati onog trenutka kada palestinske majke zavole svoju decu vise nego sto mrze Israelce".

Wuk

pre 15 godina

israelska politika: 1. Izbori nastupaju kroz tri meseca, cipni livni kao glavni kandidat za sledeceg premijera, racuna na podrsku velike proisrealeske (citaj nacionalisticke) glasacke grupe. 2: Israel ne zna sta ce biti kada sveti Obama dodje na vlast, pa koristi potencijalni zadnji voz u busovom ratnom mandatu za upotrebu sile. 3. Oni i ne zele da potpuno uniste HAMAS iz razloga koji cu navesti pod sledecom stavkom, vec zele da posalju signal palestinskim glasacima da sledeca vlada koju budu izabrali bolje da bude FATAH ako im je do milog zivota. 4 Israelskoj vladi TREBA neprijatelj u skladu ocuvanja i smisla militarne drzave, Isrel je vojna drzava koja postoji iskljucivo zahvaljujuci TEHNICKI nadmocnijoj armiji. 6. Ta ista ratna masinerija je uglavnom americke proizvodnje. Dakle izvesni biznismeni i politicari kako iz amerike tako i iz izraela ostvaruju ogromne profite od prodaje ratne masinerije. I cena tog lepog politickog dila je samo oko par hiljada zivota (citaj collateral damage) I sve ce to proci nekaznjeno.Da vidimo gde ce biti pravdodelioci iz Haga? Sakrice se u rupicu.... Ovi UBIJAJU DECU AAALO! ne njima je bitniji Mladic. Tuga!

ZOKA

pre 15 godina

Nažalost mira na Bliskom istoku neće biti dok se ne stvori vojna protivteža Izraelu! To je po mom mišljenju jak Iran, sa opet nažalost atomskim potencijalom! Samo u tom slučaju se možemo nadati da će razum nadvladati, a možda i ne!!??? Ne navijam ni za jedne ni za druge, samo razmišljam.

Lanna 2

pre 15 godina

Izrael je nastao etnickim ciscenjem 750 000 Palestinaca. Cela politika se zasnivala i zasniva na negiranju postojanaj Palestinaca. Drazava je nastala na mitu da su tu teritoriju jevreji dobili od boga (Biblija). 85 posto stanovnista u Gazi su izbeglice ili potomcu izbeglica iz danasnjeg Izraela.
Izrael celeo vreme igra na nejedinstvo Palestinaca. Kada je Jak Al Fatah onda se podrzava Hamas i obrnuto. Hamas je rasirio svoju mrezu takozvane socijalen pomoc medju palestincima uz blagonaklonost Israela da bi se oslabio tadasnji neprikosnoveni palestinski lider Yasser Arafat.
SVI politicari u Israelu sa izuzetkom Meretz partije su zagovornici velikog Izraela. To znaci od reke Jordana do Sredozemnog mora. teorija transferu preostalih pAlestinaca i Jordan se vrlo debatuje u Izraelu. Sa ovakvom politikom Izrael ubija sopstvenu buducnost. Nestankom nafte USA ce biti potpuno nezainteresovana za podrucje a time i Izrael. Vec sada se vise Izraelaca iseljava nego useljava u zemlju.

dragoslav

pre 15 godina

Dok se Amerika obracunava sa Palestincima....a, sutra Irancima, preko svoje gvozdene pesnice Izraela, Postena Rusija salje poruku kako je jos uvek sila, tako sto ukida gas Evropi. Sve je ovo kolateralna steta u rivalstvu Amerike i Rusije.

setite_se

pre 15 godina

Pravo na egzistenciju Izraela je ona poruka na koju Izrael ceka 60 godina, ali je od Palestinaca ne dobija. Izrael je drzavu dobio od UN jer je Jevrejima kao zrtvama Holokosta bilo potrebno sigurno utociste za buduca vremena; samo sto UN nisu htele da im GARANTUJU bezbednost u toj poklonjenoj i Palesticima uzetoj teritoriji, niti to i danas neko hoce. Izrael je odmah po proglasenju svoje drzavnosti bio napadnut i morao da se (sam) brani. I to i dan danas jos uvek radi. I u tome je problem, Izrael je sam, okruzen neprijateljima i mnogi bi zeleli da se Holokost zavrsi - nestankom Izraela. Onda bi zaista nestao problem Izrael, a ko veruje u posle toga moguci raj na zemlji vara se jako. Jer onda je neko drugi na redu i vec se odavno zna ko.

Millan

pre 15 godina

U pitanju je borba za zivotni prostor, za teritoriju, za svoje parce zemlje. Jaci, sposobniji, pametniji, nametnuce svoje resenje. To se zove borba za opstanak i samoodrzanje. Sta mislite da je Kosovo razlicito. Pre tri meseca je Gospodin Jovanovic predlazuci moguce resenje za Kosovo citirao Izraelskog Premijera, " Ne mozete u 21 veku probleme resavati politikom iz 20". I evo sada je ovaj poslao tenkove u Gazu. Samo vi u krugu dvojke lazete sami sebe da se za zemlju ne mora boriti.

Izet

pre 15 godina

Sta reci za zlocine koje vrsi Izraelska drzava osim da su zlocini!? Izrael i njegovi svjetski pomagaci koriste ponasanje jedne vrlo konkretne grupe (Hamas) kako bi sproveli etnicko ciscenje nad Muslimanima Palestine kojima su, ne tako davno, oteli zemlju, slobodu i, slobodno mogu reci, cast.Sada ubijaju djecu, neduznu djecu. I to i nije zlocin koliko je zlocin kolektivno cutanje koje nas okruzuje, kao da ta njihova djeca ne zasluzuju da zive. Mozda i ne zasluzuju, pa to su samo Palestinci.Najezim se od pomisli da jedna "drzava" tako olako ubija djecu i nejake, neselektivno ubija sve sto je "njihovo" vrseci na taj nacin najmonstruoznije zlocine zarad vjere.I najezim se od cinjenice da cutimo, ne dizemo glas, ne bunimo se, opravdava cak poneko, i zaboravljamo da su nasu djecu, ne tako davno, zasipali bombama ali ni blizu tako i toliko koliko to sada rade Izraelci.Na krvave slike Palestinske djece reagujemo kao i na svaku drugu vijest koju cujemo i vidimo u medijima, kao na vremensku prognozu.Dje nam ode ljudskost i humanost. Mozda su stradali u skorasnjem ratu, nazalost pa samo poneki usamljeni intelektualac (Balsa Brkovic ...) digne glas, a od nas se ne trazi da ih branimo silom, samo da glas dignemo.

john

pre 15 godina

Vodi se velike borbe izmedju jedne od najopremljenije i najmodernije armije na svetu i civila. Borba je zestoka, pobednik se zna.
Velika sramota za covecanstvo!

Zoran

pre 15 godina

Cudna tica ta demokratija. Kad jedni ubijaju civile onda je to zlocin, kad drugi rade to isto onda je to legitimna odbrana zemlje. Mozda neciji zivoti manje vrede?