Draskovic dao rok vlastima do 15. decembra da se izjasni da li su vanredne izbore

Izvor: B92

Subota, 11.12.1999.

20:55

Default images
Predsednik SPO, Vuk Draskovic, dao je, na sednici Glavnog odbora ove stranke u subotu, rok partijama na vlasti da se do 15. decembra, kada ce biti odrzana sednica Odbora za pravosudje Skupstine Srbije, izjasne da li su za vanredne izbore na svim nivoima. "Ako odgovor na predstojecoj sednici Odbora za pravosudje Skupstine Srbije bude negativan, licno cu pozvati lidere svih uticajnih i odgovornih opozicionih stranaka u Srbiji na zajednicki dogovor o strategiji delovanja", rekao je Draskovic na sednici Glavnog odbora SPO u Beogradu, koja je bila posvecena "borbi protiv drzavnog terorizma". Vuk Draskovic je na sednici Glavnog odbora SPO-a u subotu ponovio optuzbe na racun Sluzbe drzavne bezbednosti Srbije da je "organizovala ubistvo" cetvorice istaknutih clanova SPO, koji su 3. oktobra poginuli u saobracajnoj nesreci na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca, a on sam bio povredjen. Draskovic je izneo dokumente do kojih je dosao pravno-ekspertski tim SPO-a, i naglasio da je na sceni ogoljeni drzavni terorizam koji oznacava kraj parlamentarizma u Srbiji. “U Crnoj Gori je uzasno stanje i vrlo malo nedostaje da opali prvi metak”, rekao je Draskovic. Draskovic je, "u ime gradjanskog mira u Srbiji", zatrazio od predsednika Srbije i SRJ da "smesta naloze pravosudju da pred lice pravde izvedu sve koji su umesani u zlocin na Ibarskoj magustrali i u sve druge zlocine u Srbiji". On je ih je pozvao i da "prestanu da ponizavaju Crnu Goru" i zatrazio da se delegaciji iz Crne Gore omoguci da se nadje u Vecu republika Savezne skupstine i da Savezna vlada, koju je nazvao nelegitimnim i opasnom, "smesta podnese ostavku". Na sednici Glavnog odbora SPO-a je Vladislav Jovanovic iz Nisa rekao da sve kljuca i da se ceka samo inicijalna kapisla, Dragoje Lukovic iz Sokobanje tvrdi da istorija ne pamti da je diktatura srusena na izborima, Dragan Radosavljevic iz Prokuplja je rekao da je grad pun oruzja ali da se uzda u zdrav razum, dok je u svim izlaganjima preovladavao stav da je SPO jedina stranka koja je sposobna da dovede Srbiju do promena.

GO SPO je doneo sledece zakljucke: "SPO trazi da izvrsioci, organizatori i narucioci ubistva cetvorice celnika SPO i pokusaja ubistva lidera Stranke, odmah budu izvedeni pred lice pravde... GO SPO zahteva momentalnu obustavu svih akata drzavnog terorizma sirom Srbije i sporazum o demokratskim uslovima za vanredne i hitne izbore na svim nivoima u Srbiji, ukljucujuci i izbore za predsednika Srbije. Odbor zahteva da se smene i pravdi privedu svi oni koji formiraju paravojne formacije u Crnoj Gori i da se, odmah i bezuslovno, ispostuje izborna volja gradjana Crne Gore. To, pre svega, znaci obavezu predsednika SRJ, predsednika Srbije, Vlade Srbije i vladajuce koalicije u Srbiji da dozvole delegaciji Crne Gore da zauzme svoja mesta u Vecu republika Skupstine SRJ, da sadasnja i takozvana Savezna vlada odmah podnese ostavku i da mandat za sastav nove Savezne vlade dobije onaj koga predlozi vladajuca Demokratska partija socijalista Crne Gore... Ukoliko rezim odbije sve ovo, Glavni odbor Srpskog pokreta obnove ovlascuje predsednika i Predsednistvo SPO da se o strategiji borbe za odbranu od drzavnog terorizma i bezakonja, kao i strategiji pritiska na rezim da odustane od terora i prihvati demokratske izbore na svim nivoima, dogovore sa predstavnicima uticajnih i odgovornih stranaka demokratske opozicije u Srbiji. Glavni odbor SPO istice da tu zajednicku strategiju mora da predvodi SPO, kao vodeca demokratska i patriotska stranka Srbije. To podrazumeva i hitan prestanak sadasnjih protesta koji su se izrodili u svoju suprotnost i sluze za uveseljavanje rezima. Kad izadjemo na ulice i trgove, ako na to budemo prisiljeni, onda to mora biti masovni, siloviti, osmisljeni i pobednicki pokret naroda za svoje pravo da hitno na demokratskim izborima odluci ko ce da vodi Srbiju... Odbor trazi od Evropske unije i SAD ukidanje svih sankcija protiv naseg naroda i drzave... Glavni odbor zahteva puno postovanje i primenu rezolucije Saveta bezbednosti UN broj 1244. o Kosovu i Metohiji, izrazavajuci cvrsto uverenje da ce se, po padu sadasnjeg rezima, Srbija vratiti na svoje Kosovo i da ce na Prokletijama opet da se zavijori nasa drzavna i nacionalna trobojka."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: