Komora: Ugrožena prava lekara

Propisi o dopunskom radu lekara su protivustavni i ugrožavaju prava lekara i pacijenata, tvrde u Lekarskoj komori Srbije.

Izvor: B92

Subota, 13.12.2008.

13:31

Default images

Propisom o dopunskom radu zdravstvenih radnika, koji je juče stupio na snagu, lekarima se pretnjom otkaza zabranjuje da, ukolike rade kod privatnika, rade i puno radno vreme u državnim ustanovama. Udruženja lekara pobunila su se protiv ovakvog rešenja. Ministar Milosavljević međutim kaže da su lekarska društva bila na vreme upoznata sa ovim zakonskim rešenjem.

Lekari koji odluče da rade puno radno vreme u državnoj ustanovi, dopunski mogu da rade samo u matičnoj ili nekoj drugoj državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Lekari koji žele da rade dopunski na jednom mestu privatno, a zaposleni su u državnoj instituciji, moraće da podele svoje radno vreme.

Oni će na primer moći da rade četiri dana u državnoj i jedan u privatnoj ordinaciji.

Dopunsko radno vreme rezervisano je za strane državljane, osiguranike privatnih osiguranja ili za usluge na lični zahtev.

Planom dopunskog rada biće regulisano kog dana, u koje vreme i koju uslugu lekar pruža u dopunskom vremenu. Na ovaj plan saglasnot daje ministarstvo.

"Ovaj je način jedno sistemsko rešenje koje treba da omogući da u puno radno vreme budu pružene usluge samo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, da doktori budu motivisani zdravstveni radnici da svojim dopunskim radom u svojoj ustanovi pružaju usluge koje su iz oblasti dobrovoljnog privatnog zdravstvenog osiguranja", objašnjava ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"A da oni koji baš žele da nastave da rade u jednoj privatnoj ustanovi, to naravno mogu da učine tako što će sklopiti ugovor sa tom privatnom za 20 odsto radnog vremena. I za to će ta privatna kuća plaćati za njih doprinose", kaže on.

Lekari, međutim smatraju da je ova odluka diskriminišuća prema njihovoj profesiji, privatnoj praksi, ali i pacijentima.

“Morate da shvatite da se ovde radi o našem slobodnom vremenu. Ja mogu sutra da radim kod kolege Bulatovića bez ikakvih problema kao vozač, da vozim sanitetsko vozilo, mogu da čistim, mogu da radim na kasi, da naplaćujem, mogu da budem pomoćni radnik, mogu sve da radim, osim ono za šta imam licencu i znanje, za šta sam kvalifikovan. Apsurdno“, smatra Dragan Cvetić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević pita se da li je neko ukinuo dodatan izvor prihoda u sklopu dopunskog rada drugim profesijama.

“U ovoj priči su najviše ugroženi pacijenti, bogati pacijenti se ne leče u privatnoj praksi. Ne leče u onoj meri u kojoj možda vi kao mediji ili građani o tome mislimo. U privatnoj praksi se leče oni akutno bolesni, sa izuzetnim problemima koje država Norveška ili Srbija ne može da pruži u sistemu svog osiguranja zbog obima, količine i tehnologije posla“, kaže Zoran Bulatović, predsednik Upravnog odbora Lekarske komore Srbije.

Lekarska društva kažu da su ukoliko to bude neophodno, spremna i na proteste. Ministar Milosavljević pozvao je lekare na poštovanje zakona i solidarnost sa mladim kolegama, za koje se kako kaže, ovim merama otvaraju nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: