Sukob oko Samardžićevog plana

Boris Tadić izjavio je da iz DSS-a stižu planovi koji su u suprotnosti sa dogovorenom državnom politikom prema Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.03.2008.

09:40

Default images

Iako je do juče pitanje Kosova bilo jedino oko kojeg je postojala jedinstvena državna politika Beograda, sada, u skladu sa predizbornim aktivnostima, i na njemu se sve češće mimoilaze do jučerašnji koaliconi partneri. Najnoviji sukob nastao je ponovo oko plana ministra Samrdžića za funkcionalno razdvajanje Srba i Albanaca, ali sada između Samardžića i predsednika Tadića.

Predsednik Srbije je u intervjuu za "Večernje novosti" ocenio da je nastao "opasan politički momenat, jer je bez ikakve prethodne diskusije u Vladi i institucijama sistema, Samardžić izneo ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u, što de fakto vodi podeli Kosova".

Tadić je kazao da pod tim planovima DSS-a podrazumeva ideju funkcionalnog razdvajanja albanskog i srpskog naroda u pokrajini koju je izneo ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, a što vodi podeli Kosova.

Tadić je naveo da je ideja o podeli razmatrana kao jedna od mogućnosti državne politike, ali da se ipak od toga odustalo i da je odlučeno da se zastupa politika celovite Srbije i da se ponudi plan suštinske autonomije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, da bi se ta politika promenila o tome moraju da odlučuju Skupština, Vlada i predsednik Srbije, ali i građani na referendumu, jer podela znači promenu granica Srbije.

"Zbog toga je ovo opasan politički momenat, jer bez ikakve prethodne diskusije u vladi i institucijama sistema, ministar Samardžić iznosi ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u što de fakto vodi podeli Kosova", rekao je Tadić.

On je dodao da nijedno ministarstvo nema zakonsko pravo da predlaže rešenja koja vode kršenju Ustava ujedno odbacujući tvrdnju ministra Samardžića da je plan koji je predat UNMIK-u rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Predsednik Srbije je kazao i da je Samardžića u telefonskom razgovoru upozorio da se to pitanje mora otvoriti jedino na institucionalni način.

Tadić, koji je predsednik Demokratska stranke i nosilac liste "Za evropsku Srbiju" na predstojećim parlamentarnim izborima, istakao je i da je sa koalicionim partnerima liderom G17 Plus Mlađanom Dinkićem i liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom dogovoreno da se neće dovoditi u pitanje budućnost Kosova u Srbiji.

Govoreći o otplati kosovskog duga on je naveo da se mora naći rešenje koje neće dovoditi u pitanje integritet zemlje i dodao da je to moguće samo ako sa poveriocima sklopimo ugovor da se odlaže plaćanje dugova dok se ne definiše status Kosova.

"Ne smemo odbijanjem plaćanja dugova da prejudiciramo da Kosovo više nije Srbija. Kao što, s druge strane, građani Srbije ne treba da finansiraju lažnu državu Kosovo", izjavio je Tadić.

Prema njegovim rečima, diplomatska ofanziva Srbije usmerena je na sve članice UN kako bi se izborili da što manji broj zemalja prizna jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova.

Na pitanje da li je došlo vreme da se srpski ambasadori vrate na posao nakon povlačenja na konsultacije, on je istakao da se to pitanje mora analizirati.

"Ako se tako odluči, to će biti, ne samo zbog ekonomskih interesa koji su važni, već i da bismo se još snažnije borili za naše interese i vršili diplomatski uticaj braneći interes zemlje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ponovio da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da sada nema najave da će to Srbiji biti ponuđeno jer Evropa analizira kojim putem Srbija ide.

Naveo je i da se na izborima 11. maja odlučuje da li će Srbija biti sjajna zemlja ili će da liči na onu iz devedesetih - izolovana i sa veoma lošom ekonomskom perspektivom i dodao da "nema dileme" da bi vlada DSS-a i SRS-a direktno vodila do smanjenja stranih investicija, izolacije i unazađivanja svega što je postignuto 5. oktobra 2000. godine.

Samardžić: Tadić mi podmeće stav o podeli

Slobodan Samardžiæ (FoNet, arhiva)
Na Tadićevu izjavu je stigao odgovor ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, koji smatra da mu predsednik Srbije Boris Tadić "podmeće" stav o podeli Kosova.

Samardžić je izjavio da se nikada nije zalagao za podelu pokrajine.

"U svom intervjuu 'Večernjim novostima', Boris Tadić mi podmeće stav o podeli Kosova, iako zna da takav stav ne zastupam i da tako nešto nikada nisam izjavio", rekao je Samardžić.

"To što Boris Tadić ne poznaje razliku između funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca s jedne, i podele Kosova s druge strane, njegov je lični problem. Ali ne treba zbog toga da unosi smutnju u državnu politiku Srbije na KiM, niti da obmanjuje javnost o onome što kao ministar za KiM radim poslednjih dana i nedelja", kazao je Samardžić.

On je ocenio da su "Boris Tadić i Demokratska stranka pretvorili Kosovo u žalostan predmet izborne kampanje. Kada to učinite, onda se ponašate kao da vam je sve dopušteno, a pre svega sistematsko obmanjivanje javnosti".

Inače, ministar Samadržić razgovaraće večeras u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima opština severnog dela Pokrajine. Samardžić će na Kosovu boraviti danas i sutra.

On će, kako je najavljeno, sutra obići Prilužje, Laplje selo i Novo brdo gde će razgovarati sa predstavnicima tih zajednica i meštanima.

Ristivojević: Tadić obmanjuje građane

Branislav Ristivojeviæ (FoNet, arhiva)
Savetnik premijera Srbije Branislav Ristivojević rekao je da izjava predsednika Borisa Tadića da je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predložio podelu pokrajine "predstavlja još jedno grubo obmanjivanje građana".

"Ovo je već treći put da u kratkom vremenskom periodu predsednik Republike zbog svojih partijskih interesa dirktno obmanjuje građane Srbije", rekao je Ristivojević.

On je dodao da je "bezobzirno manipulisati da Samardžić zagovara podelu Kosova, jer princip koga se ministar drži glasi - Kosovo je Srbija i tako će uvek biti".

"Pošto predsednik Republike zarad interesa svoje nove partijske koalicije Čanak - G17 - DS obmanjuje građane, on je samim tim prestao da bude predsednik svih građana i postao je partijski predsednik nove koalicije", rekao je Ristivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: