"Većina za mirne pregovore"

Vuk Jeremić izjavio je da je većina članica SB UN-a podržala nastavak procesa mirnih pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 14.02.2008.

07:42

Default images

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je na večerašnjoj sednici većina članica Saveta bezbednosti podržala nastavak procesa mirnih pregovora o statusu Kosova i Metohije, jer veruju da se samo mirnim pregovorima može pronaći rešenje za komplikovane probleme.

Jeremić je novinarima, po završetku sednice Saveta bezbednosti, rekao da postoji pretnja za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje članice UN-a.

"Tražili smo od Saveta bezbednosti da nam se pridruži u odbrani Povelje UN-a, Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, svih principa međunarodnog prava i pridruže nam se u naporima da se proglasi ništavom moguća nelegalna deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova", rekao je Jeremić.

Jeremić: Sprečite kukavički čin

Na sednici Saveta bezbednosti, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je poručio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

Jeremić je obavestio Savet bezbednosti UN-a da Srbija neće tolerisati nezakoniti akt secesije Kosova i Metohije i pozvao najviše telo svetske organizacije da hitno osudi takvu nameru Prištine i obezbedi puno poštovanje Rezolucije 1244.

"Dozvolite mi da budem sasvim jasan. Republika Srbija nikada neće prihvatiti nikakvo narušavanje svog teritorijalnog integriteta. Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Mi ga se nećemo odreći, nećemo odustati, ako ovaj kukavički čin ne bude sprečen. Ni sada, ni za godinu dana, ni za deceniju. Nikada. Kosovo i Metohija će ostati deo Srbije zauvek", poručio je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije je pozvao sve članove Saveta bezbednosti i sve zemlje članice UN-a da nastave da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

"Mi vam kažemo, sa svom sigurnošću i moralnom snagom ujedinjenog naroda: Srbija nikada neće zaboraviti", obratio se Jeremić.

"Očuvanje celovitosti i slobode Srbije, integrisane u Evropu i uključene u svet, temelj je našeg nacionalnog interesa. To se neće promeniti. Mi smo napravili izbor. Sada je vreme da Savet bezbednosti i zemlje članice izaberu da li će nam se pridružiti u odbrani načela koja svi duboko poštujemo", rekao je Jeremić.

On je precizirao da je pred Savetom bezbednosti upravo to pitanje: da li uništiti, ili sačuvati nepovredivi karakter osnovne solidarnosti među suverenim državama.

Trenuci kao što je ovaj određuju put svake nacije, rekao je Jeremić i podsetio da su Srbi narod koji se vekovima borio da odbrani svoju slobodu, da uspostavi demokratiju i da izgradi pravedno društvo.

"Tako je bilo, tako jeste i tako će biti. Kao i Kosovo što će biti naše do kraja. Kosovo će ostati deo Srbije zauvek", poručio je Jeremić.

U skladu s tim, objasnio je Jeremić, Srbija će svim raspoloživim merama, izuzev sile, reagovati na protivpravni akt vlasti u Prištini. Ranije danas, Jeremić je rekao da očekuje da će Srbija za svoj stav imati podršku na sednici Saveta bezbednosti UN-a.

"Mi se zalažemo za mir, za kompromis, za jednu prosperitetnu evropsku budućnost celog regiona zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

Predsedavajući Savetu bezbednosti UN Rikardo Arijas objasnio je kako će sastanak formalno izgledati: "Savet bezbednosti UN se dogovorio da će zasedanje biti u formi privatne debate u kojoj će učestvovati, na sopstveni zahtev, i ministar spoljnih poslova Srbije. Savetu će moći da se obrate samo članovi tog tela".

Libijski ambasador Gijadala Etali rekao je u Njujorku da ne veruje da će na zasedanju SB o Kosovu biti promenjeni bilo čiji stavovi.

Jedan zapadni diplomata izjavio je Frans presu da "događaji u Njujorku neće biti centralni: "Pravo pitanje, ako Kosovo proglasi nezavisnost, kao što to očekujemo, jeste ko će ga priznati", dodao je taj diplomata koji nije želeo da mu se objavi ime.

Iako je podržao srpski zahtev za sednicom, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije optimista. On je to rekao pošto juče nije postignut kompromis u vezi sa Kosovom na susretu ministarske trojke EU i Rusije u Sloveniji.

"Nisam preveliki optimista u vezi sa sastankom, ali moramo da iskoristimo sve mogućnosti. Moramo da pozovemo to telo, najodgovornije za međunarodnu bezbednost, da odredi parametre za Kosovo koje neki pokušavaju da zaobiđu", rekao je Lavrov.

On je dodao da ne bi bilo korektno da se ne iskoriste mehanizmi Saveta bezbednosti jer je "neophodno pokazati maksimalnu odgovornost".

Čurkin: Gaženje međunarodnog prava

Vitalij Èurkin (FoNet, arhiva)
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti da bi eventualnu jednostranu odluku vlasti kosovskih Albanaca o proglašenju nezavisnosti Kosova, šef Misije UN-a u pokrajini morao da proglasi ništavom.

"Potvrđujemo zahtev generalnom sekretaru UN-a da, u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti, njegov specijalni predstavnik i šef Misije UN-a na Kosovu takvu odluku vlasti kosovskih Albanaca proglasi odlukom koja nema zakonsku snagu", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti UN-a.

Stalni predstavnik Rusije pri UN je rekao da se planovi o jednostranom proglašenju i priprema nekih zemalja za priznanje nezavisnosti "ne mogu posmatrati drugačije, nego kao otvoreno gaženje međunarodnog prava".

Svaki proizvoljni potezi mimo Saveta bezbednosti o izmeni formata međunarodnog prisustva na Kosovu ili njihovog mandata, sa ciljem formiranja, ili podrške jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, "protivrečili bi međunarodnom pravu, pre svega Povelji UN-a i opštepriznatim principima mirovnjaštva", naveo je ruski diplomata.

Lazić: Ništa značajno se neće dogoditi

Dušan Lazić, iz Foruma za etničke odnose, izjavio je danas da ne očekuje da će se na sednici dogoditi bilo šta značajno, već smatra da će se samo čuti dobro poznati suprotstavljeni stavovi velikih sila.

"Niko neće moći da nametne svoje stavove. Savet bezbednosti će se završiti u pat poziciji, i tamo gde je i bio pre", kazao je Lazić.

On, međutim, ističe da iz međunarodne zajednice stižu signali da bi možda trebalo razmotriti datum proglašenja nezavisnosti i postoji dilema da li treba odmah priznavati Kosovo.

Prema njegovim rečima, proces proglašenja nezavisnosti Kosova je daleko odmakao i teško je očekivati da će on biti zaustavljen.

Lazić kaže da je sada Srbija na potezu, ali da mora hladne glave da donosi odluke.

Dimitrijević: Male šanse za bilo šta značajno

Vojin Dimitrijeviæ (FoNet, arhiva)
Male su šanse da se na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dogodi bilo šta značajno, smatra direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.

"Od toga možete očekivati samo da Savet bezbednosti ne odluči ništa ili, što je mnogo manje verovatno, da odluči da se nastave pregovori i imenuje neku novu trojku", rekao je on.

Dimitrijević dodaje da su mogućnosti da Savet bezbednosti odluči da se pregovori o statusu Kosova nastave zanemarljive.

On ocenjuje da izjava ruskog šefa diplomatije jasno pokazuje da Rusija ne planira da primenjuje bilo kakve kaznene mere prema zemljama koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Rusi paze šta rade - oni ne obećavaju više nego što mogu, obećali su da će podržati sednicu. Rusi imaju neku negativnu moć, mogu da spreče donošenje neke odluke, ali ne mogu da nateraju druge da donesu neku odluku. Prema tome, ako oni predlože da se nastave pregovori, onda Rusi ne mogu da sprečavaju nešto što sami predlože. A ako neko predloži u SB da se izmeni Rezolucija 1244, da se ona protumači tako da je time priznato Kosovo - Rusija će to vetirati", kaže Dimitrijević.

Ruski mediji: Sednica uz suprotne pozicije

O današnjoj sednici Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštavaju i ruski mediji.

Agencija Itar-tas prenosi da članice SB UN i dalje imaju dijametralno suprotne pozicije jer se SAD, Velika Britanija i Francuska zalažu za što skorije proglašenje nezavisnosti, dok Rusija insistira na nastavku pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Pokrajine.

Agencija Interfaks prenosi Lavrovljevu izjavu da bi bilo pogrešno "ne iskoristiti tu mogućnost, ne obratiti se najvažnijem telu koje odgovara za međunarodnu bezbednost u svetu".

Dnevnik "Novije izvestija" pišu da je hitnost sednice potpuno objašnjiva, jer se u kosovskim medijima aktivno razrađuje informacijama o planovima Pokrajine da jednostrano proglasi suverenitet 17. ili 18. februara, a da rusko ministarstvo inostranih poslova smatra da proglašenje nezavisnosti može stvoriti "opasan presedan".

Dnevni list RBK podseća da je ruski MIP saopštio da neće priznavati samoproklamovanu nezavisnosti Kosova i da je Lavrov rekao da Rusija neće "učestvovati u podrivanju pravnog temelja moderne Evrope i Povelje UN".

U tekstu "Poslednja nada u SB UN", dnevnik "Gazeta" piše da Beograd i Moskva smatraju da je Kosovo legalna teritorija Srbije, a da ideju nezavisnosti podržava samo albansko stanovništvo, dok se Srbi plaše da će se posle proglašenja nezavisnosti suočiti sa nasiljem Albanaca".

List "Vremja novostej" ističu da se "situacija izuzetno zaoštrava" i prenosi izjavu zvaničnika ruskog MIP-a Aleksandra Bocan-Harčenka da će Rusija na sednici SB UN još jednom izneti svoju poziciju i pozvati "partnere da se opamete".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: