Izlaze li Srbi na kosovske izbore?

Iako je rok za prijavu za učešće na kosovskim izborima istekao, Srbi još ne znaju da li učestvuju na njima.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2007.

21:04

Default images

Postavlja se pitanje koja je svha najave vlasti u Beogradu da će „u narednih nekoliko dana odlučiti da li da Srbima preporuče da učestvuju“ na kosovskim izborima. Naime, rok za prijavljivanje učesnika za lokalne izbore na Kosovu istekao je pre dva dana, a čelnici UNIMIK-a više puta ponovili da rok za podnošenje prijava za učešće na izborima neće biti produžavan.

Umesto preporuke Srbima sa Kosova da li da učestvuju ili da bojkotuju lokalne izbore, državni vrh saopštio je da će o svemu uslediti ozbiljna analiza.

Iako je rok za prijavljivanje učesnika na izborima istekao, vlast u Beogradu računa da će administracija UN odobriti naknadne prijave, ukoliko Srbi na preporuku vrha države odluče da masovnije učestvuju na tim izborima.

U vrhu UNMIK-a za sada ne pokazuju takve namere.

Kako saznaje B92, kada je reč o lokalnim izborima, u vrhu države postoje jaki glasovi da Srbi ne bi trebalo da propuste priliku da potvrde svoju vlast u lokalnim institucijama na Kosovu.

To se naročito odnosi na mešovite sredine kao što su Novo Brdo ili Štrpce, u kojima su do sada pobedjivale srpske liste. Bojkot bi u tim opštinama značio automatsku pobedu Albanaca i smenu na vrhu opštinske vlasti.

Tamošnje stanovništvo toga je svesno, pa je ne čekajuci preporuke Beograda prijavilo učešće na izborima.

Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Goran Svilanović kaže za B 92 da je osvajanje lokalne vlasti najbolji način da Srbi sa Kosova učine nešto za sebe.

"To je da se ovde radi o konkretnim selima, zajednicama koje su precizirane - sela, naselja, gradovi - u kojima eventualno Srbi čine većinu i u kojima bi zaista bilo besmisleno da lokalni gradonačelnik, da lokalnu skuštinu u većini čine Albanci koji tu ne žive", kazao je Svilanović.

Svilanović kaže da je u pitanju paradoks. "Prosto ovde postoji jedan praktičan razlog u prilog učešća, a to je da neko postane predsednik opštine, da neko postane član lokalne opštinske administracije, ako bi Srbi sebi i to uskratili, to je kao da su pucali su sebi u nogu", rekao je on.

Goran Svilanovic kaže da je, kao i u celom regionu, i na Kosovu poražena ideja multietničnosti te da su toga svesni i međunarodna zajednica, i Albanci, i Srbi.

On upozorava na poražavajuću činjenicu da je značaj učešća Srba na izborima danas manji nego ranije.

"To više nikog ane zanima. Ni to da li oni učestvuju, ili ne učestvuju je postalo bezpredmetno . To je tužno, ja nisam srećan što ovo govorim, ali moj utisak je da je upravo takva reakcija međunarodne zajednice i naše Vlade i kosovske javnosti i sviih političara", kaže Svilanović.

"Dakle, prosto smo došli u situaciju da niti svojim učešćem u izboru centralnih kosovskih organa oni legitimišu tu novu vladu, koja će biti izabrana, zato što legitimitet toj vladi daje rezolucija 1244, ko god da učestvuje. Niti svojim neučešćem delegitimišu tu vladu koja će biti formirana", zaključio je Svilanović.

Parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu trebalo bi da budu održani 17. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: