Istraga i na dugim univerzitetima?

Ministar prosvete kaže da će možda biti sprovedena istraga o eventualnom mitu na još nekim univerzitetima u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 23.02.2007.

18:41

Default images

Slobodan Vuksanović izjavio je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da će odluka o sprovođenju istrage na zahtev nekih studentskih organizacija biti doneta u saradnji sa MUP-om i pravosudnim organima i u skladu sa zakonom. Istovremeno, njegovo ministarstvo u kontaktu je sa Grčkom oko priznavanja diploma iz Srbije.

Povodom novih hapšenja na kragujevačkom pravnom fakultetu, Vuksanović je kazao da ministarstvo ne može da preduzima ništa osim onoga što mu MUP i nadležni državni organi nalože.

Na pitanje novinara da li će možda na tom fakultetu biti uvedene privremene mere jer postoji mogućnost poremećaja normalnog toka predavanja, Vuksanović je kazao da o tome treba da odluči rektorat kragujevačkog univerziteta.

"Fakuleti imaju svoju autonomiju, rektorat treba da da svoje mišljenje i mi bez toga ne želimo da odlučujemo i iznosimo stavove o tome", kazao je ministar prosvete.

Ministarstvo poslalo Grcima objašnjenje

Ministarstvo prosvete i sporta je posredstvom srpske ambasade u Atini, a na zahtev grčkog Ministarstva obrazovanja, dostavilo potvrdu da se istraga o korupciji profesora sprovodi samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

To je učinjeno kako bi, prema rečima grčkih zvaničnika, Ministarstvo obrazovanja Grčke u ponedeljak donelo odluku o nastavku uobičajene procedure priznavanja diploma grčkih studenata koji su studirali na svim drugim fakultetima u Srbiji.

Na ovaj način, nostrifikacija diploma biće normalizovana, a grčko ministarstvo obrazovanja proveravaće samo diplome svojih studenata koji studiraju na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

SUS: Internet kampanju o korupciji

Studentska unija Srbije, koja je pre dve godine radila na istraživanju korupcije na univerzitetima u Srbiji, počeće početkom marta novu kampanju, tokom koje će studenti moći da ukažu primere korupcije na svojim fakultetima.

Cilj kampanje koja će se sprovoditi putem anonimne ankete na internetu biće da se ustanovi dokle seže korupcija na univerzitetima u Srbiji.

Kako je rečeno agenciji Beta u toj organizaciji, očekuje se da će izveštaj o anketi biti završen do kraja marta, a prikupljeni podaci biće predati Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Studentskoj organizaciji se nakon hapšenja u Kragujevcu, javilo desetak studenata sa Beogradskog univerziteta koji znaju za slične slučajeve.

Agenciji Beta je rečeno da Studentska unija Srbije nije dobila povratnu informaciju od državnih institucija povodom rezultata istraživanja o korupciji na fakultetima u Srbiji koje je sprovedeno pre dve godine.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da je 98 odsto studenata čulo za neki od oblika korupcije na njihovom fakultetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: