Jovanović o oružju i svedočenju

Dejan Milenković je danas na svedočenju pomenuo svoja posredna saznanja o Čedomiru Jovanoviću.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2006.

17:31

Default images

On je izjavio da je oružje koje je 5. oktobra 2000. tokom protesta ukradeno iz policijske stanice Stari grad čuvao zakopano u svom dvorištu. Milenković je preneo posredna saznanja - da mu je vođa surčinskog klana Ljubiša Buha rekao da je Čedomir Jovanović poručio da obrišu brojeve sa oružja, ukoliko će se ono koristiti u otmicama i ubistvima. Milenković je rekao da je to posredno čuo kao hvalisanje Spasojevića i Ulemeka.

Većinu ovih saznanja koje je preneo, Milenković nije čuo neposredno, već su se time hvalili Dušan Spasojević i Milorad Ulemek, o čemu možete čitati u tekstu o njegovom svedočenju.

Međutim, na oružju koje je MUP kasnije pronašao postojali su svi brojevi. Naime, u akciji policije u januaru 2003. u tržnom centru koji je pripadao surčinskom klanu bila je pronađena veća količina oružja, a za deo oružja je utvrđeno da je poreklom iz OUP-a Stari Grad, što znači da brojevi nisu bili izbrisani.

Jovanović: Milenković čuo od drugih

Čedomir Jovanović odgovara da je 5. oktobra učestvovao u pregovorima oko predaje policije i u Skupštini Srbije i u stanici policije Stari grad.

"Pošto pregovori nisu uspeli, a zgrada u kojoj je bila policija Starog Grada je zapaljena, oružje je prebačeno u Skupštinu grada Beograda, odakle je pod nadzorom policije posle nekoliko dana predato policiji", navodi Jovanović.

On je rekao da ne može da osporava deo izjave Milenkovića u kojoj govori o dobijanju oružja od Ljubiše Buhe Čumeta jer ne može da osporava nešto što je Milenković čuo od druge osobe.

Inače, Milenković je navodio i da je Jovanović nekoliko puta dolazio u Šilerovu ulicu da bi se raspitao ko to hoće da ubije premijera. "To je bila priča koju su mu servirali kako bi se priblizili Đinđiću", rekao je Milenković.

Jovanović je dodao da Milenkovića nikada nije upoznao. "Tačno je da sam bio nekoliko puta u Šilerovoj ulici i o tome sam govorio u Specijalnom sudu", rekao je Jovanović, dodajući da je spreman da dodatno svedoči, ukoliko za tim postoji potreba.

Jovanović je reagovao i na izjave Milenkovića o navodnoj ulozi Nebojše Čovića u ubistvu premijera, o čemu možete čitati u drugom tekstu.

Anastasijević: Ne previše uverljivo

Za novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića optužbe iznete na račun Jovanovića za sada nisu previše uverljive.

"Ukoliko Bagzi ne izađe s nekim konkretnim materijalnim dokazima ili ako se ne pojave neki svedoci koji bi njegovu priču mogli da potkrepe, ostaje njegova reč protiv Čedine", kaže on.

"Naknadna obrada svedoka"

Koalicija okupljena oko Liberalno-demokratske partije saopštila je da je današnji iskaz Dejana Milenkovića "rezultat naknadne obrade svedoka-saradnika od strane novopostavljenog specijalnog tužioca".

"Optužbe koje je Milenković danas izneo o Čedomiru Jovanoviću Milenković nije izneo i tokom dobijanja statusa svedoka-saradnika", piše u zajedničkom saopštenju LDP-a, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: