Francuska će predvoditi trupe UN

Francuska prihvatila da predvodi mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu, koje u narednim nedeljama treba tamo da se rasporede

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2006.

07:40

Default images

To će trajati najmanje do februara, ali snage moraju da imaju jasan mandat i da budu dovoljno jake, kaže francuska ministarka odbrane Mišel Alio-Mari. Sadašnje snage UN (UNIFIL) tako bi trebalo da se osnaže i da imaju oko 30.000 vojnika.

"Francuska je u aktuelnom UNIFIL-u od 1978. godine i mi danas obezbeđujemo komandu. Mi ćemo nastaviti da obezbeđujemo komandu i nad proširenim UNIFIL-om i spremni smo da to činimo do sledećeg februara", kazala je Alio-Mari francuskoj televiziji Frans 2.

Izrael je obavestio Ujedinjene nacije da neće prihvatiti vojnike bilo koje zemlje u mirovnim snagama sa kojima nema diplomatske odnose, kazao je jedan izraelski zvaničnik koji je tražio da mu se ne navodi ime. Međutim, drugi izvor u izraelskim vlastima izjavio je da još nije formiran zvaničan stav o tome, ali da je moguće da će postojanje diplomatskih odnosa sa Izraelom biti jedan od kriterijuma za prihvatanje vojnika iz neke zemlje.

Visoki libanski zvaničnik izjavio je da je libanska vlada prihvatila plan da u utorak počne da raspoređuje vojsku na jugu zemlje, koji je bio poprište jednomesečnog rata. Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je Vlada odlučila da se armija pošalje južno od reke Litani da bi postepeno, kako se izraelska vojska bude povlačila, preuzimala kontrolu nad tom teritorijom. Izrael je međutim saopštio da će prestati da povlači vojsku iz južnog Libana, ukoliko libanska vojska ne rasporedi snage u narednih nekoliko dana.

Libanski premijer Fuad Siniora izjavio je da će se raspoređivanjem vojske na jugu zemlje sprečiti svako drugo vojno prisustvo. "Ne postoji teritorija koja armiji nije dostupna. Neće biti drugog vojnog prisustva osim libanske vojske. Postojaće samo jedna zemlja sa jednom izvršnom vlašću", naglasio je Siniora. Siniora je istakao da vojska pripada "svim Libancima, koji oko nje moraju da se okupe".

Libanski pokret Hezbolah se slaže da libanske trupe koje budu raspoređene na jug Libana zaplene oružje koje tamo pronađu, rekao je portparol Vlade Gazi Aridi. Visoki zvaničnik Hezbolaha za jug Libana, šeik Nabil Kauk, rekao je novinarima u Tiru da taj pokret pozdravlja dodatno slanje libanskih trupa na jug zemlje. "Kao i u prošlosti, Hezbolah nema vidljivog vojnog prisustva (na jugu Libana) i sada ga neće biti", rekao je Kauk.

Generalni sekretar UN Kofi Anan kaže da Svetska organizacija pokušava da što pre pošalje još vojnika UN u Liban. Anan je izraelskom "Kanalu dva" rekao da smatra da bi mogle da prođu nedelje pre nego što se ispune uslovi predviđeni rezolucijom Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Libanu. "Pokušavamo da ih pošaljemo što je pre moguće i to bi moglo da potraje nedeljama ili mesecima, ali pokušavamo da ih što pre razmestimo", rekao je on.

Ananova procena je optimističnija od procene komandanta UN snaga u Libanu, general majora Alena Pelegrinija, koji je francuskom listu "Mond" rekao da bi mogla da prođe godina dok mirovne snage ne ojačaju potpuno. Na osnovu rezolucije kojom je prekinut jednomesečni rat Izraela i gerilaca Hezbolaha u Libanu, libanska vlada trebalo bi danas da počne da šalje 15.000 vojnika u južni Liban, rekli su dobro obavešteni izvori u Libanu.

Mirovne snage bi trebalo da s libanskim vojnicima nadgledaju kako se poštuje primirje koje je stupilo na snagu u ponedeljak, posle 34 dana borbi, izraelskog bombardovanja Libana i Hezbolahovog raketiranja Izraela. Ujedinjene nacije se nadaju da će 3.500 dobro opremljenih vojnika pojačati snage UN u narednih 10 do 15 dana, kako bi učvrtsili krhki mir i omogućili izraelskim vojnicima da se povuku sa položaja, rekao je pomoćnik generalog sekretara UN za mirotvorne misije Hedi Anabi.

Šef izraelske vojske, general Dan Haluc rekao je da će se izraelske snage povući za sedam do deset dana. Ubrzano povlačenje, kako javljaju svetske agencije, odražava sve jači strah da će izraelski vojnici, što duže budu ostali, biti laka meta Hezbolahu. Međutim, nerešena ostaju i najvažnija pitanja o sastavu, veličini i mandatu snaga UN koje će čuvati mir.

Predstavnici Izraela navode da plan traži da se snage UN rasporede u sredu i četvrtak na neke izraelske položaje koje vojska ne smatra ključnim. Dodaju da bi libanska vojska morala da počne da se raspoređuje uz reku Litani, dvadesetak kilometara od izraelske granice i polako da kreće ka jugu, dok se izraelska vojska povlači.

"Ubijen visoki zvaničnik Hezbolaha"

Izraelske snage ubile su jednog visokog zvaničnika Hebolaha nekoliko sati pre nego što je u ponedeljak počelo primirje Izraela i tog libanskog pokreta, saopštila je izraelska vojska. Navodi se i da je ubijen šef specijalnih snaga Hezbolaha Sajedž Davajer. Drugih detalja ili objašnjenja nema.

Hezbolah je, međutim, saopštio da nijedan njegov visoki zvaničnik nije poginuo u izraelskim napadima. Mirovna misija UN u Libanu saopštila je da su četvorica boraca libanskog pokreta Hezbolah poginula juče u okršaju sa izraelskim snagama u Libanu, uprkos prekidu vatre uspostavljenom u ponedeljak.

"Do razmene vatre između Izraelskih odbrambenih snaga i Hezbolaha došlo je juče popodne na području Hadate, u centralnom sektoru", navodi se u saopštenju UNIFIL-a.

Izraelska armija saopštila je juče da su njeni vojnici pucali na pet pripadnika Hezbolaha u dva odvojena okršaja, ali nije navela da li je u okršajima bilo žrtava.

Većina Izraelaca žali zbog prekida vatre

Većina Izraelaca traži ostavku ministra odbrane Amira Pereca i žali što je vlada odlučila da prihvati predlog Ujedinjenih nacija da prekine jednomesečni rat protiv libanskog pokreta Hezbolah, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja. Prema anketi čiji su rezultati danas objavljeni, 70 odsto Izraelaca izjavilo je da se ne slaže sa vladinom odlukom da prihvati predlog Ujedinjenih nacija o prekidu vatre, iako Hezbolah nije oslobodio dvojicu izraelskih vojnika, čija je otmica i bila neposredni povod za rat.

Premijer Ehud Olmert, koji za razliku od svojih prethodnika nije imao ratnog iskustva, suočava se sa nezadovoljstvom javnog mnjenja što nije uspeo da porazi Hezbolah, već je pristao na sporazum o primirju Ujedinjenih nacija. Posledica toga je i pad Olmertove popularnosti, čijom je politikom sada zadovoljno samo 40 odsto stanovništva. Taj procenat je samo pre mesec dana bio čak 80 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: