Štampa: Gde je Mladić?

Konfuzija oko navodnog hapšenja Ratka Mladića se nastavlja, piše današnja štampa.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 23.02.2006.

09:21

Default images

Predstavnici vlasti i dalje insistiraju na tome da nikakvog pokušaja hapšenja nije bilo, dok beogradski dnevni listovi donose svoje verzije o poslednjim dešavanjima oko haškog begunca.

Politika, koja se u jučerašnjem izdanju distancirala od priče o hapšenju i na naslovnoj strani objavila samo dve rečenice, danas ispituje od koga je potekla informacija o hapšenju. Politika podseća na nekoliko probijenih termina koje su Srbiji do sada postavljali međunarodna zajednica i Karla del Ponte. "Ako je slučaj Mladić rešen, i rokovi koje postavlja Karla del Ponte su prošlost. U suprotnom, domaći i svetski mediji moći će uskoro da pišu o novom roku za izručenje, ozloglašenom 31. martu", piše novinar Politike Vladimir Radomirović.

Glas javnosti, izgleda, i dalje stoji iza svog jučerašnjeg naslova, da je general Mladić uhapšen. "General Ratko Mladić, koji već dva dana nije na slobodi, još je u Beogradu i vlasti Srbije i RS pokušavaju da dogovore način njegovog prebacivanja u Haški tribunal", piše Glas, a izvori lista kažu da se pregovori vode oko toga da li će on biti zvanično uhapšen ili će se predati. Izvor lista kaže i da je Mladić prebačen sa planine Cer u Beograd.

I Danas ima poseban izvor u vezi s dešavanjima oko Mladića. "Vlasti u Srbiji su prekjuče probale da okončaju saradnju s Tribunalom i uhapse ili organizuju predaju Mladića, ali u tome nisu uspele", kaže izvor lista.

Kako saznaje Kurir, Mladić nije uhapšen ali je lociran u Beogradu i opkoljen. "Mladiću ne pada na pamet da se preda, a tim koji ga je okružio dobio je nalog da ne pokušava ništa do četvrtka popodne", kaže izvor Kurira.

Večernje novosti ne donose ništa specijalno novo, osim da je, prema njihovim informacijama, pre dva dana podignuta uzbuna u Žandarmeriji i SAJ-u.

Nedeljnik Vreme u novom broju, u podnaslovu teksta o navodnom hapšenju, kaže: "Stvar se zasad svodi na dve mogućnosti. Ili je reč o smišljenoj dezinformaciji s ciljem da se digne tenzija i testira reakcija javnosti na nešto što će možda, ali ne baš danas ni sutra, uslediti, ili sad neka DSS-verzija Čedomira Jovanovića, na primer Aleksandar Nikitović ili Dejan Mihajlov, sedi u nekakvoj planinskoj kući kraj kamina i ubeđuje se sa odmetnutim generalom kao onomad Čeda sa Slobom".

Gardijan piše da su i haško tužilaštvo i EU svesni opasnosti da će ponižavanje vlasti u Srbiji, pritiscima da izruče Ratka Mladića, ići na ruku nacionalistima. U tekstu "Pometnja oko Mladićeve sudbine", list navodi da je EU upozorila Beograd da može da zaboravi na pregovore o pridruženju ako ne preda Mladića.

Tajms objavljuje reportažu iz Mladićevog rodnog Kalinovika gde on važi za junaka, prenosi BBC. Povodom sugestija da je Vlada Srbije plasirala glasine o Mladićevom hapšenju u utorak da bi ostavila utisak da nešto radi, Tajms ocenjuje da je takav potez Beogradu potreban jer se bliži kraj februara, rok koji je EU postavila za Mladićev odlazak u Hag.

Dejli telegraf javlja da procurela obaveštenja, glasine i šapati kruže gradom posle početnog uzbudjenja zbog vesti, objavljene u utorak, da je Mladić uhapšen i upućen u Hag. "Od tada, poruke iz Haga i Brisela stavile su premijera Koštunicu pod još veći pritisak da nešto preduzme, ocenjuje list.

Indipendent piše da je Mladić pred predajom, iako Vlada to demantuje, i dodaje da izvori bliski lovu na Mladića insistiraju na tome da se on krio na Ceru, moguće u dobro čuvanom podzemnom vojnom objektu, dok nije prebačen u Beograd, gde se vode pregovori o predaji.

Politika: Uskoro bogatija diploma

Diploma fakulteta od sada će obavezno biti izdavana sa specijalnim dodatkom, piše Politika. Sem proseka studiranja, biće zabeleženi predmeti koje je student polagao, fond časova, ime predavača, uspesi na studentskim takmičenjima, kursevi jezika... To je jedan od koraka usklađivanja s Bolonjskom konvencijom. Tako će pri zapošljavanju poslodavcu biti jasnije da li kandidat ima znanje koje ga kvalifikuje za posao.

Danas: Promena negativnog imidža

U izboru najpoznatijeg ekonomskog časopisa na svetu Fajnešel tajmsa, Beograd je posle prve faze je dobio nagradu kao grad budućnosti centralnog dela jugoistočne Evrope. "Svi treba da budemo ponosni što se Beograd našao u društvu Pariza, Berlina, Kopenhaagena,ondona...", kaže gradonačelnik Nenad Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: