Pregovarački tim održao sastanak

Pregovarački tim Beograda za budući status Kosova održao je prvi sastanak u Vladi, kojem su prisustvovali i prestavnici SPC.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2005.

09:04

Default images

Članovi tima najviše su se bavili položajem Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Član pregovaračkog tima Dušan Bataković za B92 kaže da je na sastanku naglašena potreba da se zaštite crkve i manastiri na Kosovu.

"Dogovoreno je da se posebno insistira na pitanjima koja se tiču imovine crkve i imovine države, kako privatne tako i društvene i da to bude jedna od posebnih tema o kojoj će se priroritetno razgovarati. Naime, nama je svima u interesu da sa ova goruća nerešenja pitanja što pre pokrenu i postanu tema o kojoj se razgovora i na koju se traže odgovori", kaže Bataković.

Bavljenje crkvenim pitanjima donekle je moglo biti i podstaknuto prisustvom članova Odbora za Kosovo i Metohiju Sinoda SPC-a.  Od članova Odbora prisutni su bili mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop bački Irinej Bulović, episkop žički Hrizostom, vladika Atanasije Jeftić, episkop vranjski Pahomije, Irinej Dobrijević i episkop lipljanski Teodosije.

Solana: Ima mesta i za druge države

Osim toga, razgovori o statusu Kosova danas su još jednom postali tema na kojoj se može videti promena stavova medjunarodne zajednice. U Prištini je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio da u Evropi ima mesta za druge države, iako je samo dan pre u Beogradu govorio o tome da će rešenje kosovskog problema zadovoljiti sve strane.

Solana je u Prištini kazao da se otvara nova strana u istoriji Kosova i da će stoga Evropska unija pomoći da ovaj region dobije evropsku prespektivu. Solana je na konferenciji za novinare istakao da Vlada Kosova mora da nastavi sa sprovodjenjem procesa decentralizacije i da uloži više napora u primeni standarda kako bi bilo izgradjeno poverenje sa svim ljudima na Kosovu, svim zemljama regiona, uključujući, kako je kazao, i Beograd.

U poruci Solane ističe se takodje da su pregovori o statusu dug proces koji neće biti završen preko noći: "Biće komplikacija, biće tenzija, rešenje će biti možda bolno za neku stranu", rekao je visoki predstavnik Evropske unije.

On je naglasio da medjuanrodna zajednica neće tolerisati nasilje bilo koje vrste, jer je, kako je kazao, ovo politički proces i da su zbog toga politička sredstava jedino dozvoljena. "Vi ste započeli svoje putovanje i ako sve bude u redu, možete završiti u Briselu", poručio je Havijer Solana u Prištini.

Pre toga, Solana je na sastanku sa predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju tražio veće uključivanje kosovskih Srba u pregovore. Nosilac te liste Oliver Ivanović za B92 objašnjava da je Solana prvenstveno insistirao na konstruktivnoj ulozi članova srpske liste  i to prvenstveno u procesu decentralizacije i poboljšanju Ustavnog okvira.

Solana je, kako kaže Ivanović, naveo i da je Srpska lista za Kosovo i Metohiju sagovornik u pregovorima, bez obzira što nije najdirektnije uključena u to: "S druge strane, on traži da kao srpska lista formulišemo neke svoje predloge i koncipiramo svoje predloge i budemo spremni za sledeći razgovor sa Ahtisarijem koji bi mogao da usledi polovinom januara meseca. Na kraju smo se dogvorili da se u svakom slučaju nadjemo na posebnom sastanku sa Ahtisarijem, jer će to biti prilika da iznesemo svoja iskustva, a sa naše strane je insistiranje da Eropska Unija koristi sva raspoloživa sredstva, a ne kao do sada samo malek reakcija na sve ovo što se dogadja ovde".

Zanimljivo je i da je Srpska lista za Kosovo i Metohiju danas uputila pismo predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici ali i ministru spoljnih poslova Vuku Draškoviću u kome traži sastanak. U tom pismu je, osim toga, zatraženo da se u pregovore uključi veći broj predstavnika kosovskih Srba i to iz krajeva koji su ugroženi, poput Štrpca, Gnjilana, Gračanice i Metohije, a ne samo sa severa Kosova.

Solana u Beogradu: Tri važne teme

Havijer Solana juče je sa zvaničnicima SCG i Srbije i Crne Gore razgovarao o Kosovu, Crnoj Gori i budućnosti regiona, a posle sastanka s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem rekao da u vezi s Kosovom i referendumom u Crnoj Gori postoji mogućnost za rešenje koje će ostvariti deo svačijeg sna. "Dozvolite mi da ponovim, zvanično, evropska perspektiva vaše zemlje je tu. Vrata su otvorena, ali da biste prošli kroz njih, treba da ispunite neke elemente, a jedan od njih je saradnja s Tribunalom u Hagu", kaže Solana.Havijer Solana kaže da je uveren u to da će u pregovorima biti nađeno rešenje kojim će sve zainteresovane strane biti zadovoljne. "Zadovoljan sam što su i SCG i Kosovo imenovali delegacije koje mogu da razgovaraju, međunarodna zajednica je imenovala pregovarača i nadam se da će biti moguće naći rešenje koje će svima odgovarati", kaže on.

Solana je imao sastanak i s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. Bilo je reči o evropskim integracijama SCG, odnosima u SCG i Kosovu, a u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima se navodi da je Solana pozdravio napredak u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju i dao punu podršku EU uspešnom završetku pregovora. Solana je rekao da je za što uspešnije odvijanje tog procesa neophodan nastavak saradnje s Haškim tribunalom i ispunjavanje svih međunarodnih obaveza, a zajednički je ocenjeno da u vezi s referendumom u Crnoj Gori moraju biti poštovani stavovi Venecijanske komisije. Saopšteno je i da su Tadić i Koštunica naveli da rešenje problema Kosova mora biti traženo kroz dijalog i kompromis, da ono mora biti trajno i održivo i da u pregovorima o statusu moraju biti ispunjeni međunarodni standardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: