Utorak, 06.12.2005.

09:04

Pregovarački tim održao sastanak

Pregovarački tim Beograda za budući status Kosova održao je prvi sastanak u Vladi, kojem su prisustvovali i prestavnici SPC.

Izvor: B92

Pregovaraèki tim održao sastanak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 18 godina

Solana je ocigledno dosao samo da kupi malo vremena i da smiri strasti koje su pocele da 'kuvaju', tako sto je svima rekao nesto izmedju neodredjenog i onog sto im odgovara (druga drzava nije isto sto i nova drzava, odnosno ne znaci nista, jer je i SCG za EU druga drzava).
SPC je mesto u pregovrackom timu jer na Kosovu ima imovinu koje se meri milijardama evra, cak i da ne uzmemo u obzir crkve i manastire koje su nasa ali i evropska i svetska kulturna bastina. Onima koji bi da se odreknu Kosova, a manastire presele, porucujem da malo razmisle da nasa deca posle ne vode iste pregovore ali za mesta gde bi oni da presele iste manastire, pa onda treba opet da ih preseljavamo..itd.
Svim Crnogorcima treba omoguciti glasanje, ma gde se nalazili (tako je i u SAD), mada meni licno to ne odgovara jer bih voleo da se sto pre otcepe ....

nsv

pre 18 godina

Ovo kako Kostunica radi oko Kosova izgleda kao da su interesi crkve ispred svih drugih interesa. Raspad Jugoslavije je za SPC znacio znacajan gubitak eparhija. Policijski receno (manimo se sada sporta, stvar je suvise ozbiljna), to je motiv za ratovanje "cist k'o suza". A interes naroda, k'o te pita za to! To je nemusta poruka koju crkva i dalje salje. Gledano spolja Srbija izgleda i dalje potpuno isto kao pre 15 godina. Da li je Kostunica svestan toga? Ne moze PDV i privatizacija da zamaze glavnu stvar koja se ovde brani.

Goran,Pozega

pre 18 godina

U potpunosti sam saglasan sa izjavom g.dina Miljenka Derete da je prioritet resavanja kosovskog pitanja i statusa briga za ljude a ne za teritirije i verske objekte. I crkva i pregovaracki tim su nam izborom ove teme za prvi sastanak stavili do znanja sta je za njih najvaznije. Ocekivao sam da Tomislav Gacic alijas Pahomije bude u zatvoru ...

skenderbeu

pre 18 godina

Ja mislim da nasi politiqari sa Kosova ne vide dale od svog nosa.Posto je pitanje Kosova veq reseno,sa srpskip politiqarima teba da pregovaraju o resenju i povratku teritorije do Nisa,iz koje teritorije su silom prognani svi Albanci pre 100 godina ,i koji i danas imaju tapije koje dokazuju njihovo pravo na vlasnistvo te teritorije(od granice Kosova do Nisa)

sreten, subotica

pre 18 godina

Citam novine, gledam teve i brisem oci. Nikako ne mogu da shvatam jel to sednica grupe za pregovore o Kosovu ili sinod Pravoslavne crkve. Iz interjera vidi se da je to sala Vlade Srbije a tu puno popova, i sa jedne i sa druge strane Premijera popovi...

MA koje ime

pre 18 godina

Al ste vi Srbi cudni ljudi, ma sta vi pricate jel treba il ne treba da Crnugora i Kosovo dobiju nezavisnost. Vi treba da se hvalite ljudi da dobijemo nezavisnot jer time i Srbija ce da bude drzava, i vi cete imati svoju drzavu SRBIJU pa cete posle pevati vasu himnu a ne Hej Sloveni, pa cete imati svoju zastavu a ne ovu sada. Srbi jednu sasvim logicnu pitanje za kakvu drzavu vi ste opredeljeni Srbiju ili Srbija, Crnagora, ili ubuduce Srbija Crna Gora i Kosovo SCGK. Pa da zajednicka zastava bude mix, i himna na tri jezika. Videte to ne ide pa nek vas pregovaracki tim da ne trosi vreme i pare da razgovara pa nek samo kaze ja prihvatim Kosovo i Crnagoru kao nezavisne drzave pa da mislimo kako da ustvarimo Srpsku drzavu. TO JE MOJ PREDLOG ZA VAS PREGOVARCKI TIM. I verujte mi zelim vam sve najbolje da vas narod bude uspesan u svemu i mislite na vasu buducnost koji je pred vama. I najbolje bi bilo kad pregovarcki timovi bi razgovarali o ekonomiju, kako da razviju ovaj region umesto politike.

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Gledajući dnevnik, i u fokusu izlaz iz visokog doma gde se sastao pregovarački tim države Srbije, i "najezdu" crkvenih veledostojnika, iako vernik, uhvatila me je zebnja i nesvesno obratio sam se gospodu. "Spasi nas bože svojih pastira, vrati ih u svoj dom da brinu o narodu, a prosvetli ove jadne državnike koje u grehu izabrasmo i sada lutaju kao izgubljene duše, nesvesne svojih obaveza i odgovornosti". Premijer i gospoda prehovarači su se zdušno došaptavali i dogovorili povratak oduzete
imovine srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kao da se oni o tome pitaju. Toliko o brizi pregovaračkog tima za svetom zemljom i narodom. Spasi nas bože takvih pregovarača! Čast gospode, izuzecima.

Citac izmedju redova

pre 18 godina

"... rešenje će biti možda bolno za neku stranu", " kaze gospodin Solana.
Aj' sad mi KAO pogadjamo na koju je on to stranu mislio.
Inace se slazem da resenje svakako nije podela Kosova. Resenje je PRODAJA dela Kosova naseljenog Albancima.

goran

pre 18 godina

Dati pravo Crnogorcima sa Terazija da glasaju nije fer jer se time manipulise sa glasacima. Ko ne zivi u CG ne moze da odlucuje. A ako hoce da odlucuje onda nek se preseli u CG .To verovatno niko od ovih sa Terazija ne zeli oni samo hoce da imaju pravo da prave smutnju. Da sede na dve stolice, a Srbi to tolerisu li tolerisu. Tako im i treba.

Kvazimodo

pre 18 godina

Ja imam samo jedno pitanje ne prejudicirajuci odluku suda o tome da li je vladika vranjski kriv ili nije.
Dakle, da li ste normalni kad stavljate Pahomija u pregovaracki tim znajuci vec da se protiv coveka vodi sudski proces? Zar bas niko drugi nije mogao biti umesto njega u timu? Zbog cega sebi unapred zabijati autogolove nije mi jasno, pa sta ce svet da nam kaze, kad se ovoga docepaju ovi sa CNN-a posle ce biti kasno.
Bruka i sramota.

Realni Marko

pre 18 godina

Da sam moćan u Srbiji odrekao bih se Kosova na originalan način. Pošto je Kosovo očito postala država Kriminalija, nema smisla da bude u Srbiji, jer to samo šteti. Zato bih sve manastire i ostale značajne spomenike iz temelja prebacio u centralni deo Srbije i na nekom poljančetu napravio atraktivnu turističku destinaciju koja bi se zvala Metohija i Kosovo! To bi bilo idealno, jer je to ono na šta pomislimo kad je Kosovo u pitanju. Ostavimo Albance i Evropu da se smaraju sa ondašnjim groznim probelima. Srbiji to nije potrebno. Mislim da bi predeo između Kruševca i Niša bio idealan za stvaranje najveće turističke destinacije u Evropi!

Vojvodina

pre 18 godina

Šta crkva traži u pregovaračkom timu? Pa jesmo li mi definisani kao sekularna država u tamo nekom Ustavu (mada se kod nas i ne zna koji je na snazi) ili nismo?!
Čim je sinod poslao Amfilohija, koji je inače stručnjak da upali vatru i tamo gde nikada nije bilo dima, ali i da pošteno razbukti požar "u ime svetih srpskih ciljeva"...
Vidim ja da je sad izgubljena i poslednja nada da Kosovo ostane u Srbiji.

goran

pre 18 godina

Kad je teško pozovi Solanu - on ume da zasoli a bogme po potrebi i da zabiberi.
Ima prostora za još država - verovatno misli na evroregione koji polako dobijaju atribute države odnosno Evropa se prekomponuje - formiraju se nove države koje su interesno povezane. U stvari proces formiranja novih država u Evropi je počeo i pre raspada SFRJ ali se to tako nije zvalo.
Ne bi bilo čudno da se državotvorna ideja rasplamsa u srcima i dušama mnogih lokalnih samouprava diljem Evrope (u predgrađima Pariza, Liona, Berlina, Brisela, već je prisutna). Ako je Solana to želeo bojim se da će Evropa to i dobiti. Novi pokret u Evropi: proglasi svoju lokalnu samoupravu za državu.
P.S.
Nova srpska kletva: Dabogda dobili svoje Kosovo i neka Vam MZ pomogne da ga rešite.
Srbija podržava potrebu hiljada zajednica opština u EU da ostvare suštinsku autonomiju po modelu «više od autonomije manje od nezavisnosti» u skladu sa najvišim standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Rano je da svako selo i svaki blok zgrada u gradovima dobije nezavisnost – ali ko zna!

Novosadjanin

pre 18 godina

Nemam nista protiv svestenika a jos manje protiv crkve ali ovolika svestena lica na pocetku pregovora mi lice na pocetak opela Kosovu i Metohiji.

Milojko K.

pre 18 godina

Status Kosova je vec odredjen samo sto smo svi skupa "neobavesteni". Uostalom o tako krupnim pitanjima uvek su odlucivale velike sile. Ima li ko ozbiljan da misli da ce sad biti drugacije? Narod se fino zabavlja dilemama koje to nisu, a u medjuvremenu cene rastu li rastu i nikoga zbog toga ne boli glava. Niti ima reagovanja povodom toga. A secer, korupcija na svkom koraku...

Radikalno resenje

pre 18 godina

Ja bih im dala nezavisnost a zatim poslala sve Albance iz cele Srbije na Kosovo a Srbe sa Kosova osim preko Ibra(to fakticki hteli ili ne pripada Srbima)lepo u njihove kuce i mirna Bosna. Niti mi mozemo sa njima da zivimo niti oni mogu sa nama pa lepo ok moze i ovako. Znam da su ovo samo moji snovi ali nije lose

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Na izjavu gos.Solane"Ima mesta i za druge drzave" nije potreban neki siroki i veliki komentar.Ova izjava salje jasne poruke kod politickih i drzavnih rukovodilaca Srbije,kao i njenih gradjana da budu pripremljeni za nove kapitalne odluke nadleznih institucija EU, MZ,kao i SB UN.Cisto i jasno rec je o formiranju-priznavanju dve uskoro nove nezavisnih drzava Kosova i Crne Gore.Ova njegova izjava uopste se ne tice Baskiji,Korzikancima, Severnim Ircima,Kiparskim Turcima ili Mongoliji.Izjava je data u Pristini,i svi znamo zasto je gos.Solana trenutno u Pristinu i Beogradu.Ustavno je pravo svagog gradjanina da da svoja misljenja o bilo kojim politickim zbivanjima, isto i da nastavljaju sa svojim snovima i drugim halocinacijama u vezi nekih vaznih institucionalnih i politickih odluka.Pa valjda do sada Srbija kao i Kosova znamo dobro gos.Solanu iz proslosti.Rec je o najcenjenim kreatorom politike danasnje Evrope.I ono sto je u proslosti rekao ,to se i stvarno dogadjalo.Postujemo, ili mrzimo ga.Njegova rec danas ima najvecu tezinu u Evropskim institucijama.U pozadini njegove izjave stoje i nadlezne Evropske institucije kojima on rukovodi.

doomed

pre 18 godina

O referendumu u Crnoj gori je već polemisano milion puta,i najmanje će još toliko ta tema pojaviti na vestima.O Kosovu da ni ne pričamo.
Ono što mi bode oči jeste to, što na prvom pravom sastanku pregovaračkog tima prisustvuje i SPC.Što ne bi bilo ni tako loša stvar,da ne bi htela da razgovara samo o crkvenim imanjima i svetinjama.Znam da je mnogo ostavljeno tamo dole.
Ali za Boga miloga,kakva je ta crkva koja imovinu stavi u prednost naspram ljudskoga života.

dulaki

pre 18 godina

ima mesto i za nove drzave i imace uvjek mjesto za sve nove drzave i u buducnostu.
jugoslavija je billa jednja vestacka drzava i ovaj proces je pocjelo u sloveniu i ce da zaversi i crnu goru, ( za kosovo i necemo ni da pricamo, posto kosovo vec je samostalno i to svi u svjetu znaju , osim neki srbski politicari).
pa mozda ovaj proces jos ce da ide ko sanzhaka i u vojvodinu, zasto ne? ,pa tek onda ce vidimo kako ko skime i se vidimo u brisellu.
prijatan dan i sve naljepshe komsije.
pozdrav od kosovo
dulaki

zt-ps

pre 18 godina

Samo da dodam jednu poruku nasim zemljacima na privremenom radu u inostranstvu: ako je Evropa tol'ko losa i trula a mi tek pred blagostanjem, vratite se braco i sestre 'vamo pa da zajedno uzivamo u ovoj milini i nemoojte otuda da na solite pamet! Kad je tamo toliko lose, sta cekate onda?

Marko

pre 18 godina

Ovo je vrlo bitna Havijerova izjava u Prištini. Ona je taktička i umirujuća. Umirujuća pre svega zbog albanskih terorista koji vršljaju dole... Ne treba da se se nerviramo zbog ovoga, jer još uvek ništa nismo ni dobili ni izgubili. "Ispitivanja pulsa" i dalje traju...

Francuskinja

pre 18 godina

Ja zivim u Evropi igrom slucaja i znam koliko je ona trula.I ne razumem ni srpski narod ,ni srpsku vladu kako mogu sebi da dozvole da ih ta ista toliko ucenjuje i pravi budalama.Da smo mi toj istoj Evropi iz raznih razloga i ekonomskih i strateskih i vojnih, veoma vazni svedoci niz ratova koje su velike sile vojevale na ovim prostorima,pa i ovi poslednji.Prema tome treba oni nas da privole a ne da ucenjuju da udjemo u njihovu EU.Oni ce imati mnogo vise koristi od nas nego mi od njih,podsticuci svoju trulu privredu i trgovinu na ovom i slicnim trzistima.Ako ne verujete setite se koliko su izdvojili za poslednje clanice EU.Po njihovom ponasanju ispada kao da oni nas ne zele a to apsolutno nije u skladu s logikom i prethodnim dogadjajima.Prvo su nas rasparcali,unistili i obezvredili a sad nam postavljaju uslove i nastavljaju sa svojim zakulisnim igrama za budale.Zar Srbiji nije bilo dosta ratova u poslednjih nekoliko vekova da nauci koliko je vazna evropskim silama i koliko je uopste vredna.

Miroslav

pre 18 godina

niko se ne pita zašto su "kupci" požurili da preuzmu zagađen šećer, pa zato što to nisu kupci već poverioci kojima zrenjaninska šećerana duguje, kao i mnogima,

Srba

pre 18 godina

Bas utesno " ima mesta za druge drzave ". Divna diplomatska izjava, a jutros kao i svakog jutra prodjoh kroz Bircaninovu pa videh ispred evropskih ambasada koliko tamo ima mesta za nas.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Dosao Solana da nam "posolji corbu". Kada god je ovaj "evropljain"krocio na zapadnkom Balkanu, uvek iza sebe je ostavio mutne radnje.
Vazda on izmislja, te "ima mesta jos za neku drzavu", te "nema mesta...". Sto se tice Kosova, stvari su vise nego jasne. Dogodila se sloboda Kosova 12.juna 1999. i sada treba da se dogodi nezavisnost.
Ja znam da g.Solani i solanama odgovara kupovina vremena, ali nadam se da u Europi i svetu ima pametnih ljudi koji ce shvatiti namere tog spanca i stvar privoditi kraju do polovine 2006. godine.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Posto "ima mesta za druge drzave" predlazem da se g.Ahtisariju prosiri mandat jos i za Republiku Srpsku, Albansku Republiku Zapadna Makedonija, pa eventualno i za RSK i Presevsku dolinu, pa da se razidjemo ko ljudi.

CG

pre 18 godina

Komentar je suvisan ali gospodin Solana je sve rekao .On je mislio na Crnu Goru i Kosovo kada je rekao da ima mjesta i za druge drzave.Hvala vam gospodine Solana covjek ste sa tri lica u Srbiju ste srbin u Bosnu turcin na Kosovu albanac u Crnu Goru crnogorac.Vasa politika nikuda dobro ne vodi a mislim da niste ni zainteresovani za nas jer uvjek svracate onako kako se kaze u prolazu na koktel i taj koktel popijete stojeci a svi ovi nasi politicari mjesecima se raduju tvog dolazka i kazu dolazi solana pa solana i opet solana,kad vas vide svi se boje i obecana pitanja koja su namjeravali da vas pitaju ostaju u grlu samo osmijesi govore da covjek pomisli da se mozda neko zaljubio uvas.Onda poslije vaseg odlaska osmijesi se izgube sa lica i nikome nije jasno sta ste i o cemu ste popricali i dogovorili , i vama isto ostaje nejasno jer se pomalo zuri i cim udjes u avijonu skines tu masku i stavljas je ispod sica i uzmes drugu i stavljas je i tako gdje god se pojavite na balkanu ovijek mijenjate maske mutite i ovako nemirne vode i odlazite u Briselu i kazete da ste se dogovorili puno toga, pa i ovi nasi isto kako ovo kako ono slazu sebe i lazu nas. Mislim da je solanino vrijeme proslo i treba ozbilno shvatiti i traziti novog covjeka jer ajde mi Crnogorci odosmo svojim putem ali se pomalo bojim da ce i Kosovo otici za dzabe.

Milutin

pre 18 godina

Stvaranje novih drzava i teritorijalne izmene ili podele ostalih su se desavala na razne nacine u istoriji covecanstva. Desavaju se i danas a desavace se i ubuduce.
Na primer, od svih drzava ex YU, samo su dve (Srbija i Crna Gora) imale svoju drzavnost tokom istorije. A danas- ekspresno je, za desetak godina, razvaljena SFRJ na avnojski-komitetsko razgranicene republike (pa se sada doslo i do pokrajine). A svi, kao, hoce u EU.
Pitam se sta ce biti sutra?

sale

pre 18 godina

Sada više nema nazad. Ili su naši političari spremni, jaki, sposobni,- SRBI na kraju krajeva, ili neka se ne mešaju u ono što ne mogu da urade. Solanino obraćanje u Prištini je za mene jako obeshrabrujuće, ili možda grešim. U naš pregovarački tim obavezno uvrstiti člana sa Kosova (Gračanica, Brezovica, Goraždevac, Gnjilane...), ne preko jednog člana sa severnog Kosova ( i to je mnogo) i obavezno nekog od raseljenih 1999. Ne zaboravimo da je gro srpskog naroda raseljen 1999, a naročito intelektualci i ljudi koji nam baš sad trebaju. Čim smo se njih odrekli odreći ćemo se lakše i samog Kosova.

aplauz

pre 18 godina

Solana je tu samo da prigusi Srpsku ratobornost. Srbiju drzi na oku da se ne bi otrgli kontroli i ponovo napravili koji belaj. Srbiji nije mesto u Evropi niti ce tu biti za dugo dugo. Kostunica i Tadic se kreze, ali ne kapiraju da ih Solana pali, mada ovoj vladi i odgovara izolovana Srbija.

Naturalizovani Bolonjac

pre 18 godina

Zasto se Srbija ne okrene sebi i svojih 10 miliona stanovnika? Kosovo je zaista rak rana, kao sto je govorio Beckovic. Stanovnici Srbije su zrtve mita o Kosovu i nesposobnosti srpskih politicara da sruse taj mit.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Prema gospodinu Havijereru Solani ima mjesta za druge države, ali za prve nije bilo. Da su odmah primili SFR Jugoslaviju ne bi imali šta raditi evo već petnaestak godina, a i ko bi to sve finasirao ?

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Dovoljno govori o sposobnosti rukovodstva obe drzave clanice drzavne zajednice kad neko sa strane mora da dodje da bi se otpocelo resavanje lako resivih problema, da je samo volje i malo odgovornosti....

božo Crnogorac

pre 18 godina

U CG postoje dvojica Havijera Solana jedan što prića Milu a drugi što prića Peđi i svako ima svoje viđenje što je Solana htio da kaže. Nažalost tako nam je sve podijeljeno današnji Crnogorci nisu još riješili pitanje nacije koje je rešavano prije dva vijeka, tako da jedna majka rodi sina Crnogorca, pa posle ta ista majka rodi sina Srbina, najbolji primer je za to gospodin Šoć, on je Srbin a rođeni brat mu je Crnogorac. Međutim pitanje svih pitanja je što je to Crna Gora. Jesu li to njenene šume, koje su davno posijećene, jesu li to njihove planine koje su davno prodate, je li njihova naftna industrija i prirodna nalazišta gasa u podmorju koje je takođe prodato, jesu li to hoteli koji su rasprodati braći i kumovima ljudi bliskih režimu, je li to indusrija (KAP I željezara) rudnici boksita koji su takođe prodati braći rusima pod sumnjivim okolnostima a sudbina željezare je nažalost poznata, braća Rusi pokupili pare i nestali bez traga, još bi se tog dalo nabrajat, od Crne Gore je ostao ovaj narod koji ima afrički prosjek plate koji živi na ivici egzistencije e to vam je još ostalo od Crne Gore crno da crnje na žalost ne može biti. I sad će nastupiti uzimanje duše tom obezglavljenom, podijeljenom narodu.

stratus

pre 18 godina

Daleko od toga da je pobeda samo sportski termin. Jos smo dalje od toga da je pitanje Kosova sportsko pitanje. A kada nije rec o sportu, kao sto i nije, onda izmedju pobede i poraza postoji citav niz mogucnosti jer ti termini postaju fuzzy termini, te nije sve iskljucivo belo ili crno, vec postoji i nebrojeno mnogo nijansi sivog. Resenje za Kosovo mora biti sivo, belo ili crno resenje nece nikom doneti dobro jer ce takvo resenje strasno destabilizovati region. Inace, citajuci razlicite casopise mozete procitati najrazlicitija misljenja o celoj situaciji, cesto idu iz krajnosti u krajnost i ne treba im pridavati previse vaznosti, barem ja to ne cinim...

Halucinant

pre 18 godina

Bilo bi lepo da se niko ne sakriva iza gospodina Solane i Evropske unije. Predstavnici naše vlasti i naše opozicije treba da kažu ovom narodu zašto smo poslednji u Evropi po većini parametara važnih za jednu državu, zašto se mi sa Evropom teško dogovaramo ili zašto se Evropa teško sa nama dogovara... Bitno je da stanovnici ove države Srbije i Crne Gore znaju da li je vlast za ulazak u EU, da li je opozicija za ulazak i EU, da li je stanovništvo za ulazak u EU, postoje li unutar države snage koje mogu uticati i utiču na državnu politiku po pitanju ulaska u EU... Zašto stanovništvu ove države Srbije i Crne gore i vlast i opozicija ne kažu šta nas čeka ako ne udjemo u EU i šta nas čeka ako udjemo u EU? Zašto vlast u sprezi sa opozicijom nastavlja manipulaciju mišljenjem širokog gradjanstva po pitanju odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazimo, gde se markiraju Solana, EU, medjunarodna zajednica? Zašto vlast ne izjavi glasno, opozicija neka se tome suprotstavi, da preduzima sve mere da se ova država što pre isčupa iz bede, kriminala, zaostalosti svake vrste...
Mislim da je ipak jako bitno da se nešto menja, pa makar to bili i referendumi i odvajanja. Suviše dugo smo čekali!

opasne igre

pre 18 godina

Crnoj Gori se mogu postavljati nemoguci uslovi do besvijesti i na taj nacin pokusavati da se od manjine napravi vecina. Politicke posledice toga mogu biti nepredvidive i nesagledive. Znaci, po nekima 50%+1 nije dovoljno za odluku, ali 50%-1 jeste. Cudna neka logika, te prema tome vecina u Crnoj Gori moze biti samo ono sto je vecina i u drugim drzavama, i jako se varaju i EU i svi koji misle da je za stabilnost regiona bezbjedno ako pristalice nezavisnosti po ko zna koji put budu satjerane u cosak.
Politicki autizam u Srbiji svoju destrukciju posebno usmjerava prema Crnoj Gori, sto se moze vidjeti (najnoviji biser) i na pocetnoj strani srbijanskog ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu. Dakle, Crna Gora i pored najbolje volje zaista nema izbora i ici ce na referendum pa i da Solana naredi izlaznost 100%.

gagi

pre 18 godina

Pa ovi sa zapada su cudo, sila, mocnici, intiligencija, andjeli covecanstva a mi Balkanci smo sami krivi sto smo lenjivci i zapustenjaci.

Enver Kelemndi

pre 18 godina

G.Marovic se posluzio sportskim terminom i rekao da najbolje da nemamo samo jednog pobednika na Kosovu. U sportu imamo pobedu, poraz ili neresen rezultat. U politici umesto nereseno upotrebljava se izraz kompromis. Druga je stvar koliko su zainteresovane strane u pregovorima da nadju kompromis. U danasni NIN i Dusan Batakovic je upotrebio sportske termine u vezi pregovora Beograda i Pristine: "Fudbalski receno, igra se utakmica u kojoj u 83.minutu gubimo 3:0, sudija i publika navijaju za protivnika, nas tim nije uigran, a za sedam minuta treba da izjednacimo i pobedimo u preduzetku".

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Valjda će ovakav Solanin "argument", sa odvajanjem i paradajzom, shvatiti zagovornici referenduma, koji se zalažu da na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore neki Crnogorci učestvuju a neki ne. Tako će jedni Crnogorci, onima drugima Crnogorcima, od Crne Gore napraviti inostranstvo. Pa kada se ovi vrate sa "privremenog rada" trebaće im, možda, i pasoši. Milo, Miško i kompanija, ukoliko imaju poštene namere, ne bi trebalo da imaju ovakvih dilema. Zašto bi se bojali svojih državljana, koji trenutno nisu u Crnoj Gori? Da li ova gospoda zna kako će "terazijski" ili bilo koji drugi Crnogorci glasati ? Zar nekome ide u prilog da se na referendumu izglasa odluka, koja će zauvek biti smetnja i kamen spoticanja ? Iako je Solana mnoge stvari osolio, dosolio i presolio na Balkanu ovaj put ima pravo. Na referendumu trebaju i moraju da glasaju svi državljani Crne Gore. U suprotnom sve je to farsa.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Valjda će ovakav Solanin "argument", sa odvajanjem i paradajzom, shvatiti zagovornici referenduma, koji se zalažu da na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore neki Crnogorci učestvuju a neki ne. Tako će jedni Crnogorci, onima drugima Crnogorcima, od Crne Gore napraviti inostranstvo. Pa kada se ovi vrate sa "privremenog rada" trebaće im, možda, i pasoši. Milo, Miško i kompanija, ukoliko imaju poštene namere, ne bi trebalo da imaju ovakvih dilema. Zašto bi se bojali svojih državljana, koji trenutno nisu u Crnoj Gori? Da li ova gospoda zna kako će "terazijski" ili bilo koji drugi Crnogorci glasati ? Zar nekome ide u prilog da se na referendumu izglasa odluka, koja će zauvek biti smetnja i kamen spoticanja ? Iako je Solana mnoge stvari osolio, dosolio i presolio na Balkanu ovaj put ima pravo. Na referendumu trebaju i moraju da glasaju svi državljani Crne Gore. U suprotnom sve je to farsa.

opasne igre

pre 18 godina

Crnoj Gori se mogu postavljati nemoguci uslovi do besvijesti i na taj nacin pokusavati da se od manjine napravi vecina. Politicke posledice toga mogu biti nepredvidive i nesagledive. Znaci, po nekima 50%+1 nije dovoljno za odluku, ali 50%-1 jeste. Cudna neka logika, te prema tome vecina u Crnoj Gori moze biti samo ono sto je vecina i u drugim drzavama, i jako se varaju i EU i svi koji misle da je za stabilnost regiona bezbjedno ako pristalice nezavisnosti po ko zna koji put budu satjerane u cosak.
Politicki autizam u Srbiji svoju destrukciju posebno usmjerava prema Crnoj Gori, sto se moze vidjeti (najnoviji biser) i na pocetnoj strani srbijanskog ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu. Dakle, Crna Gora i pored najbolje volje zaista nema izbora i ici ce na referendum pa i da Solana naredi izlaznost 100%.

gagi

pre 18 godina

Pa ovi sa zapada su cudo, sila, mocnici, intiligencija, andjeli covecanstva a mi Balkanci smo sami krivi sto smo lenjivci i zapustenjaci.

Enver Kelemndi

pre 18 godina

G.Marovic se posluzio sportskim terminom i rekao da najbolje da nemamo samo jednog pobednika na Kosovu. U sportu imamo pobedu, poraz ili neresen rezultat. U politici umesto nereseno upotrebljava se izraz kompromis. Druga je stvar koliko su zainteresovane strane u pregovorima da nadju kompromis. U danasni NIN i Dusan Batakovic je upotrebio sportske termine u vezi pregovora Beograda i Pristine: "Fudbalski receno, igra se utakmica u kojoj u 83.minutu gubimo 3:0, sudija i publika navijaju za protivnika, nas tim nije uigran, a za sedam minuta treba da izjednacimo i pobedimo u preduzetku".

stratus

pre 18 godina

Daleko od toga da je pobeda samo sportski termin. Jos smo dalje od toga da je pitanje Kosova sportsko pitanje. A kada nije rec o sportu, kao sto i nije, onda izmedju pobede i poraza postoji citav niz mogucnosti jer ti termini postaju fuzzy termini, te nije sve iskljucivo belo ili crno, vec postoji i nebrojeno mnogo nijansi sivog. Resenje za Kosovo mora biti sivo, belo ili crno resenje nece nikom doneti dobro jer ce takvo resenje strasno destabilizovati region. Inace, citajuci razlicite casopise mozete procitati najrazlicitija misljenja o celoj situaciji, cesto idu iz krajnosti u krajnost i ne treba im pridavati previse vaznosti, barem ja to ne cinim...

Halucinant

pre 18 godina

Bilo bi lepo da se niko ne sakriva iza gospodina Solane i Evropske unije. Predstavnici naše vlasti i naše opozicije treba da kažu ovom narodu zašto smo poslednji u Evropi po većini parametara važnih za jednu državu, zašto se mi sa Evropom teško dogovaramo ili zašto se Evropa teško sa nama dogovara... Bitno je da stanovnici ove države Srbije i Crne Gore znaju da li je vlast za ulazak u EU, da li je opozicija za ulazak i EU, da li je stanovništvo za ulazak u EU, postoje li unutar države snage koje mogu uticati i utiču na državnu politiku po pitanju ulaska u EU... Zašto stanovništvu ove države Srbije i Crne gore i vlast i opozicija ne kažu šta nas čeka ako ne udjemo u EU i šta nas čeka ako udjemo u EU? Zašto vlast u sprezi sa opozicijom nastavlja manipulaciju mišljenjem širokog gradjanstva po pitanju odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazimo, gde se markiraju Solana, EU, medjunarodna zajednica? Zašto vlast ne izjavi glasno, opozicija neka se tome suprotstavi, da preduzima sve mere da se ova država što pre isčupa iz bede, kriminala, zaostalosti svake vrste...
Mislim da je ipak jako bitno da se nešto menja, pa makar to bili i referendumi i odvajanja. Suviše dugo smo čekali!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Dovoljno govori o sposobnosti rukovodstva obe drzave clanice drzavne zajednice kad neko sa strane mora da dodje da bi se otpocelo resavanje lako resivih problema, da je samo volje i malo odgovornosti....

božo Crnogorac

pre 18 godina

U CG postoje dvojica Havijera Solana jedan što prića Milu a drugi što prića Peđi i svako ima svoje viđenje što je Solana htio da kaže. Nažalost tako nam je sve podijeljeno današnji Crnogorci nisu još riješili pitanje nacije koje je rešavano prije dva vijeka, tako da jedna majka rodi sina Crnogorca, pa posle ta ista majka rodi sina Srbina, najbolji primer je za to gospodin Šoć, on je Srbin a rođeni brat mu je Crnogorac. Međutim pitanje svih pitanja je što je to Crna Gora. Jesu li to njenene šume, koje su davno posijećene, jesu li to njihove planine koje su davno prodate, je li njihova naftna industrija i prirodna nalazišta gasa u podmorju koje je takođe prodato, jesu li to hoteli koji su rasprodati braći i kumovima ljudi bliskih režimu, je li to indusrija (KAP I željezara) rudnici boksita koji su takođe prodati braći rusima pod sumnjivim okolnostima a sudbina željezare je nažalost poznata, braća Rusi pokupili pare i nestali bez traga, još bi se tog dalo nabrajat, od Crne Gore je ostao ovaj narod koji ima afrički prosjek plate koji živi na ivici egzistencije e to vam je još ostalo od Crne Gore crno da crnje na žalost ne može biti. I sad će nastupiti uzimanje duše tom obezglavljenom, podijeljenom narodu.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Prema gospodinu Havijereru Solani ima mjesta za druge države, ali za prve nije bilo. Da su odmah primili SFR Jugoslaviju ne bi imali šta raditi evo već petnaestak godina, a i ko bi to sve finasirao ?

sale

pre 18 godina

Sada više nema nazad. Ili su naši političari spremni, jaki, sposobni,- SRBI na kraju krajeva, ili neka se ne mešaju u ono što ne mogu da urade. Solanino obraćanje u Prištini je za mene jako obeshrabrujuće, ili možda grešim. U naš pregovarački tim obavezno uvrstiti člana sa Kosova (Gračanica, Brezovica, Goraždevac, Gnjilane...), ne preko jednog člana sa severnog Kosova ( i to je mnogo) i obavezno nekog od raseljenih 1999. Ne zaboravimo da je gro srpskog naroda raseljen 1999, a naročito intelektualci i ljudi koji nam baš sad trebaju. Čim smo se njih odrekli odreći ćemo se lakše i samog Kosova.

Naturalizovani Bolonjac

pre 18 godina

Zasto se Srbija ne okrene sebi i svojih 10 miliona stanovnika? Kosovo je zaista rak rana, kao sto je govorio Beckovic. Stanovnici Srbije su zrtve mita o Kosovu i nesposobnosti srpskih politicara da sruse taj mit.

aplauz

pre 18 godina

Solana je tu samo da prigusi Srpsku ratobornost. Srbiju drzi na oku da se ne bi otrgli kontroli i ponovo napravili koji belaj. Srbiji nije mesto u Evropi niti ce tu biti za dugo dugo. Kostunica i Tadic se kreze, ali ne kapiraju da ih Solana pali, mada ovoj vladi i odgovara izolovana Srbija.

Milutin

pre 18 godina

Stvaranje novih drzava i teritorijalne izmene ili podele ostalih su se desavala na razne nacine u istoriji covecanstva. Desavaju se i danas a desavace se i ubuduce.
Na primer, od svih drzava ex YU, samo su dve (Srbija i Crna Gora) imale svoju drzavnost tokom istorije. A danas- ekspresno je, za desetak godina, razvaljena SFRJ na avnojski-komitetsko razgranicene republike (pa se sada doslo i do pokrajine). A svi, kao, hoce u EU.
Pitam se sta ce biti sutra?

Srba

pre 18 godina

Bas utesno " ima mesta za druge drzave ". Divna diplomatska izjava, a jutros kao i svakog jutra prodjoh kroz Bircaninovu pa videh ispred evropskih ambasada koliko tamo ima mesta za nas.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Dosao Solana da nam "posolji corbu". Kada god je ovaj "evropljain"krocio na zapadnkom Balkanu, uvek iza sebe je ostavio mutne radnje.
Vazda on izmislja, te "ima mesta jos za neku drzavu", te "nema mesta...". Sto se tice Kosova, stvari su vise nego jasne. Dogodila se sloboda Kosova 12.juna 1999. i sada treba da se dogodi nezavisnost.
Ja znam da g.Solani i solanama odgovara kupovina vremena, ali nadam se da u Europi i svetu ima pametnih ljudi koji ce shvatiti namere tog spanca i stvar privoditi kraju do polovine 2006. godine.

CG

pre 18 godina

Komentar je suvisan ali gospodin Solana je sve rekao .On je mislio na Crnu Goru i Kosovo kada je rekao da ima mjesta i za druge drzave.Hvala vam gospodine Solana covjek ste sa tri lica u Srbiju ste srbin u Bosnu turcin na Kosovu albanac u Crnu Goru crnogorac.Vasa politika nikuda dobro ne vodi a mislim da niste ni zainteresovani za nas jer uvjek svracate onako kako se kaze u prolazu na koktel i taj koktel popijete stojeci a svi ovi nasi politicari mjesecima se raduju tvog dolazka i kazu dolazi solana pa solana i opet solana,kad vas vide svi se boje i obecana pitanja koja su namjeravali da vas pitaju ostaju u grlu samo osmijesi govore da covjek pomisli da se mozda neko zaljubio uvas.Onda poslije vaseg odlaska osmijesi se izgube sa lica i nikome nije jasno sta ste i o cemu ste popricali i dogovorili , i vama isto ostaje nejasno jer se pomalo zuri i cim udjes u avijonu skines tu masku i stavljas je ispod sica i uzmes drugu i stavljas je i tako gdje god se pojavite na balkanu ovijek mijenjate maske mutite i ovako nemirne vode i odlazite u Briselu i kazete da ste se dogovorili puno toga, pa i ovi nasi isto kako ovo kako ono slazu sebe i lazu nas. Mislim da je solanino vrijeme proslo i treba ozbilno shvatiti i traziti novog covjeka jer ajde mi Crnogorci odosmo svojim putem ali se pomalo bojim da ce i Kosovo otici za dzabe.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Posto "ima mesta za druge drzave" predlazem da se g.Ahtisariju prosiri mandat jos i za Republiku Srpsku, Albansku Republiku Zapadna Makedonija, pa eventualno i za RSK i Presevsku dolinu, pa da se razidjemo ko ljudi.

Miroslav

pre 18 godina

niko se ne pita zašto su "kupci" požurili da preuzmu zagađen šećer, pa zato što to nisu kupci već poverioci kojima zrenjaninska šećerana duguje, kao i mnogima,

Francuskinja

pre 18 godina

Ja zivim u Evropi igrom slucaja i znam koliko je ona trula.I ne razumem ni srpski narod ,ni srpsku vladu kako mogu sebi da dozvole da ih ta ista toliko ucenjuje i pravi budalama.Da smo mi toj istoj Evropi iz raznih razloga i ekonomskih i strateskih i vojnih, veoma vazni svedoci niz ratova koje su velike sile vojevale na ovim prostorima,pa i ovi poslednji.Prema tome treba oni nas da privole a ne da ucenjuju da udjemo u njihovu EU.Oni ce imati mnogo vise koristi od nas nego mi od njih,podsticuci svoju trulu privredu i trgovinu na ovom i slicnim trzistima.Ako ne verujete setite se koliko su izdvojili za poslednje clanice EU.Po njihovom ponasanju ispada kao da oni nas ne zele a to apsolutno nije u skladu s logikom i prethodnim dogadjajima.Prvo su nas rasparcali,unistili i obezvredili a sad nam postavljaju uslove i nastavljaju sa svojim zakulisnim igrama za budale.Zar Srbiji nije bilo dosta ratova u poslednjih nekoliko vekova da nauci koliko je vazna evropskim silama i koliko je uopste vredna.

Marko

pre 18 godina

Ovo je vrlo bitna Havijerova izjava u Prištini. Ona je taktička i umirujuća. Umirujuća pre svega zbog albanskih terorista koji vršljaju dole... Ne treba da se se nerviramo zbog ovoga, jer još uvek ništa nismo ni dobili ni izgubili. "Ispitivanja pulsa" i dalje traju...

zt-ps

pre 18 godina

Samo da dodam jednu poruku nasim zemljacima na privremenom radu u inostranstvu: ako je Evropa tol'ko losa i trula a mi tek pred blagostanjem, vratite se braco i sestre 'vamo pa da zajedno uzivamo u ovoj milini i nemoojte otuda da na solite pamet! Kad je tamo toliko lose, sta cekate onda?

dulaki

pre 18 godina

ima mesto i za nove drzave i imace uvjek mjesto za sve nove drzave i u buducnostu.
jugoslavija je billa jednja vestacka drzava i ovaj proces je pocjelo u sloveniu i ce da zaversi i crnu goru, ( za kosovo i necemo ni da pricamo, posto kosovo vec je samostalno i to svi u svjetu znaju , osim neki srbski politicari).
pa mozda ovaj proces jos ce da ide ko sanzhaka i u vojvodinu, zasto ne? ,pa tek onda ce vidimo kako ko skime i se vidimo u brisellu.
prijatan dan i sve naljepshe komsije.
pozdrav od kosovo
dulaki

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Na izjavu gos.Solane"Ima mesta i za druge drzave" nije potreban neki siroki i veliki komentar.Ova izjava salje jasne poruke kod politickih i drzavnih rukovodilaca Srbije,kao i njenih gradjana da budu pripremljeni za nove kapitalne odluke nadleznih institucija EU, MZ,kao i SB UN.Cisto i jasno rec je o formiranju-priznavanju dve uskoro nove nezavisnih drzava Kosova i Crne Gore.Ova njegova izjava uopste se ne tice Baskiji,Korzikancima, Severnim Ircima,Kiparskim Turcima ili Mongoliji.Izjava je data u Pristini,i svi znamo zasto je gos.Solana trenutno u Pristinu i Beogradu.Ustavno je pravo svagog gradjanina da da svoja misljenja o bilo kojim politickim zbivanjima, isto i da nastavljaju sa svojim snovima i drugim halocinacijama u vezi nekih vaznih institucionalnih i politickih odluka.Pa valjda do sada Srbija kao i Kosova znamo dobro gos.Solanu iz proslosti.Rec je o najcenjenim kreatorom politike danasnje Evrope.I ono sto je u proslosti rekao ,to se i stvarno dogadjalo.Postujemo, ili mrzimo ga.Njegova rec danas ima najvecu tezinu u Evropskim institucijama.U pozadini njegove izjave stoje i nadlezne Evropske institucije kojima on rukovodi.

Radikalno resenje

pre 18 godina

Ja bih im dala nezavisnost a zatim poslala sve Albance iz cele Srbije na Kosovo a Srbe sa Kosova osim preko Ibra(to fakticki hteli ili ne pripada Srbima)lepo u njihove kuce i mirna Bosna. Niti mi mozemo sa njima da zivimo niti oni mogu sa nama pa lepo ok moze i ovako. Znam da su ovo samo moji snovi ali nije lose

doomed

pre 18 godina

O referendumu u Crnoj gori je već polemisano milion puta,i najmanje će još toliko ta tema pojaviti na vestima.O Kosovu da ni ne pričamo.
Ono što mi bode oči jeste to, što na prvom pravom sastanku pregovaračkog tima prisustvuje i SPC.Što ne bi bilo ni tako loša stvar,da ne bi htela da razgovara samo o crkvenim imanjima i svetinjama.Znam da je mnogo ostavljeno tamo dole.
Ali za Boga miloga,kakva je ta crkva koja imovinu stavi u prednost naspram ljudskoga života.

Milojko K.

pre 18 godina

Status Kosova je vec odredjen samo sto smo svi skupa "neobavesteni". Uostalom o tako krupnim pitanjima uvek su odlucivale velike sile. Ima li ko ozbiljan da misli da ce sad biti drugacije? Narod se fino zabavlja dilemama koje to nisu, a u medjuvremenu cene rastu li rastu i nikoga zbog toga ne boli glava. Niti ima reagovanja povodom toga. A secer, korupcija na svkom koraku...

Novosadjanin

pre 18 godina

Nemam nista protiv svestenika a jos manje protiv crkve ali ovolika svestena lica na pocetku pregovora mi lice na pocetak opela Kosovu i Metohiji.

goran

pre 18 godina

Kad je teško pozovi Solanu - on ume da zasoli a bogme po potrebi i da zabiberi.
Ima prostora za još država - verovatno misli na evroregione koji polako dobijaju atribute države odnosno Evropa se prekomponuje - formiraju se nove države koje su interesno povezane. U stvari proces formiranja novih država u Evropi je počeo i pre raspada SFRJ ali se to tako nije zvalo.
Ne bi bilo čudno da se državotvorna ideja rasplamsa u srcima i dušama mnogih lokalnih samouprava diljem Evrope (u predgrađima Pariza, Liona, Berlina, Brisela, već je prisutna). Ako je Solana to želeo bojim se da će Evropa to i dobiti. Novi pokret u Evropi: proglasi svoju lokalnu samoupravu za državu.
P.S.
Nova srpska kletva: Dabogda dobili svoje Kosovo i neka Vam MZ pomogne da ga rešite.
Srbija podržava potrebu hiljada zajednica opština u EU da ostvare suštinsku autonomiju po modelu «više od autonomije manje od nezavisnosti» u skladu sa najvišim standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Rano je da svako selo i svaki blok zgrada u gradovima dobije nezavisnost – ali ko zna!

Realni Marko

pre 18 godina

Da sam moćan u Srbiji odrekao bih se Kosova na originalan način. Pošto je Kosovo očito postala država Kriminalija, nema smisla da bude u Srbiji, jer to samo šteti. Zato bih sve manastire i ostale značajne spomenike iz temelja prebacio u centralni deo Srbije i na nekom poljančetu napravio atraktivnu turističku destinaciju koja bi se zvala Metohija i Kosovo! To bi bilo idealno, jer je to ono na šta pomislimo kad je Kosovo u pitanju. Ostavimo Albance i Evropu da se smaraju sa ondašnjim groznim probelima. Srbiji to nije potrebno. Mislim da bi predeo između Kruševca i Niša bio idealan za stvaranje najveće turističke destinacije u Evropi!

Vojvodina

pre 18 godina

Šta crkva traži u pregovaračkom timu? Pa jesmo li mi definisani kao sekularna država u tamo nekom Ustavu (mada se kod nas i ne zna koji je na snazi) ili nismo?!
Čim je sinod poslao Amfilohija, koji je inače stručnjak da upali vatru i tamo gde nikada nije bilo dima, ali i da pošteno razbukti požar "u ime svetih srpskih ciljeva"...
Vidim ja da je sad izgubljena i poslednja nada da Kosovo ostane u Srbiji.

Kvazimodo

pre 18 godina

Ja imam samo jedno pitanje ne prejudicirajuci odluku suda o tome da li je vladika vranjski kriv ili nije.
Dakle, da li ste normalni kad stavljate Pahomija u pregovaracki tim znajuci vec da se protiv coveka vodi sudski proces? Zar bas niko drugi nije mogao biti umesto njega u timu? Zbog cega sebi unapred zabijati autogolove nije mi jasno, pa sta ce svet da nam kaze, kad se ovoga docepaju ovi sa CNN-a posle ce biti kasno.
Bruka i sramota.

goran

pre 18 godina

Dati pravo Crnogorcima sa Terazija da glasaju nije fer jer se time manipulise sa glasacima. Ko ne zivi u CG ne moze da odlucuje. A ako hoce da odlucuje onda nek se preseli u CG .To verovatno niko od ovih sa Terazija ne zeli oni samo hoce da imaju pravo da prave smutnju. Da sede na dve stolice, a Srbi to tolerisu li tolerisu. Tako im i treba.

Citac izmedju redova

pre 18 godina

"... rešenje će biti možda bolno za neku stranu", " kaze gospodin Solana.
Aj' sad mi KAO pogadjamo na koju je on to stranu mislio.
Inace se slazem da resenje svakako nije podela Kosova. Resenje je PRODAJA dela Kosova naseljenog Albancima.

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Gledajući dnevnik, i u fokusu izlaz iz visokog doma gde se sastao pregovarački tim države Srbije, i "najezdu" crkvenih veledostojnika, iako vernik, uhvatila me je zebnja i nesvesno obratio sam se gospodu. "Spasi nas bože svojih pastira, vrati ih u svoj dom da brinu o narodu, a prosvetli ove jadne državnike koje u grehu izabrasmo i sada lutaju kao izgubljene duše, nesvesne svojih obaveza i odgovornosti". Premijer i gospoda prehovarači su se zdušno došaptavali i dogovorili povratak oduzete
imovine srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kao da se oni o tome pitaju. Toliko o brizi pregovaračkog tima za svetom zemljom i narodom. Spasi nas bože takvih pregovarača! Čast gospode, izuzecima.

MA koje ime

pre 18 godina

Al ste vi Srbi cudni ljudi, ma sta vi pricate jel treba il ne treba da Crnugora i Kosovo dobiju nezavisnost. Vi treba da se hvalite ljudi da dobijemo nezavisnot jer time i Srbija ce da bude drzava, i vi cete imati svoju drzavu SRBIJU pa cete posle pevati vasu himnu a ne Hej Sloveni, pa cete imati svoju zastavu a ne ovu sada. Srbi jednu sasvim logicnu pitanje za kakvu drzavu vi ste opredeljeni Srbiju ili Srbija, Crnagora, ili ubuduce Srbija Crna Gora i Kosovo SCGK. Pa da zajednicka zastava bude mix, i himna na tri jezika. Videte to ne ide pa nek vas pregovaracki tim da ne trosi vreme i pare da razgovara pa nek samo kaze ja prihvatim Kosovo i Crnagoru kao nezavisne drzave pa da mislimo kako da ustvarimo Srpsku drzavu. TO JE MOJ PREDLOG ZA VAS PREGOVARCKI TIM. I verujte mi zelim vam sve najbolje da vas narod bude uspesan u svemu i mislite na vasu buducnost koji je pred vama. I najbolje bi bilo kad pregovarcki timovi bi razgovarali o ekonomiju, kako da razviju ovaj region umesto politike.

sreten, subotica

pre 18 godina

Citam novine, gledam teve i brisem oci. Nikako ne mogu da shvatam jel to sednica grupe za pregovore o Kosovu ili sinod Pravoslavne crkve. Iz interjera vidi se da je to sala Vlade Srbije a tu puno popova, i sa jedne i sa druge strane Premijera popovi...

Goran,Pozega

pre 18 godina

U potpunosti sam saglasan sa izjavom g.dina Miljenka Derete da je prioritet resavanja kosovskog pitanja i statusa briga za ljude a ne za teritirije i verske objekte. I crkva i pregovaracki tim su nam izborom ove teme za prvi sastanak stavili do znanja sta je za njih najvaznije. Ocekivao sam da Tomislav Gacic alijas Pahomije bude u zatvoru ...

skenderbeu

pre 18 godina

Ja mislim da nasi politiqari sa Kosova ne vide dale od svog nosa.Posto je pitanje Kosova veq reseno,sa srpskip politiqarima teba da pregovaraju o resenju i povratku teritorije do Nisa,iz koje teritorije su silom prognani svi Albanci pre 100 godina ,i koji i danas imaju tapije koje dokazuju njihovo pravo na vlasnistvo te teritorije(od granice Kosova do Nisa)

nsv

pre 18 godina

Ovo kako Kostunica radi oko Kosova izgleda kao da su interesi crkve ispred svih drugih interesa. Raspad Jugoslavije je za SPC znacio znacajan gubitak eparhija. Policijski receno (manimo se sada sporta, stvar je suvise ozbiljna), to je motiv za ratovanje "cist k'o suza". A interes naroda, k'o te pita za to! To je nemusta poruka koju crkva i dalje salje. Gledano spolja Srbija izgleda i dalje potpuno isto kao pre 15 godina. Da li je Kostunica svestan toga? Ne moze PDV i privatizacija da zamaze glavnu stvar koja se ovde brani.

Goran

pre 18 godina

Solana je ocigledno dosao samo da kupi malo vremena i da smiri strasti koje su pocele da 'kuvaju', tako sto je svima rekao nesto izmedju neodredjenog i onog sto im odgovara (druga drzava nije isto sto i nova drzava, odnosno ne znaci nista, jer je i SCG za EU druga drzava).
SPC je mesto u pregovrackom timu jer na Kosovu ima imovinu koje se meri milijardama evra, cak i da ne uzmemo u obzir crkve i manastire koje su nasa ali i evropska i svetska kulturna bastina. Onima koji bi da se odreknu Kosova, a manastire presele, porucujem da malo razmisle da nasa deca posle ne vode iste pregovore ali za mesta gde bi oni da presele iste manastire, pa onda treba opet da ih preseljavamo..itd.
Svim Crnogorcima treba omoguciti glasanje, ma gde se nalazili (tako je i u SAD), mada meni licno to ne odgovara jer bih voleo da se sto pre otcepe ....

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Valjda će ovakav Solanin "argument", sa odvajanjem i paradajzom, shvatiti zagovornici referenduma, koji se zalažu da na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore neki Crnogorci učestvuju a neki ne. Tako će jedni Crnogorci, onima drugima Crnogorcima, od Crne Gore napraviti inostranstvo. Pa kada se ovi vrate sa "privremenog rada" trebaće im, možda, i pasoši. Milo, Miško i kompanija, ukoliko imaju poštene namere, ne bi trebalo da imaju ovakvih dilema. Zašto bi se bojali svojih državljana, koji trenutno nisu u Crnoj Gori? Da li ova gospoda zna kako će "terazijski" ili bilo koji drugi Crnogorci glasati ? Zar nekome ide u prilog da se na referendumu izglasa odluka, koja će zauvek biti smetnja i kamen spoticanja ? Iako je Solana mnoge stvari osolio, dosolio i presolio na Balkanu ovaj put ima pravo. Na referendumu trebaju i moraju da glasaju svi državljani Crne Gore. U suprotnom sve je to farsa.

opasne igre

pre 18 godina

Crnoj Gori se mogu postavljati nemoguci uslovi do besvijesti i na taj nacin pokusavati da se od manjine napravi vecina. Politicke posledice toga mogu biti nepredvidive i nesagledive. Znaci, po nekima 50%+1 nije dovoljno za odluku, ali 50%-1 jeste. Cudna neka logika, te prema tome vecina u Crnoj Gori moze biti samo ono sto je vecina i u drugim drzavama, i jako se varaju i EU i svi koji misle da je za stabilnost regiona bezbjedno ako pristalice nezavisnosti po ko zna koji put budu satjerane u cosak.
Politicki autizam u Srbiji svoju destrukciju posebno usmjerava prema Crnoj Gori, sto se moze vidjeti (najnoviji biser) i na pocetnoj strani srbijanskog ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu. Dakle, Crna Gora i pored najbolje volje zaista nema izbora i ici ce na referendum pa i da Solana naredi izlaznost 100%.

gagi

pre 18 godina

Pa ovi sa zapada su cudo, sila, mocnici, intiligencija, andjeli covecanstva a mi Balkanci smo sami krivi sto smo lenjivci i zapustenjaci.

Enver Kelemndi

pre 18 godina

G.Marovic se posluzio sportskim terminom i rekao da najbolje da nemamo samo jednog pobednika na Kosovu. U sportu imamo pobedu, poraz ili neresen rezultat. U politici umesto nereseno upotrebljava se izraz kompromis. Druga je stvar koliko su zainteresovane strane u pregovorima da nadju kompromis. U danasni NIN i Dusan Batakovic je upotrebio sportske termine u vezi pregovora Beograda i Pristine: "Fudbalski receno, igra se utakmica u kojoj u 83.minutu gubimo 3:0, sudija i publika navijaju za protivnika, nas tim nije uigran, a za sedam minuta treba da izjednacimo i pobedimo u preduzetku".

stratus

pre 18 godina

Daleko od toga da je pobeda samo sportski termin. Jos smo dalje od toga da je pitanje Kosova sportsko pitanje. A kada nije rec o sportu, kao sto i nije, onda izmedju pobede i poraza postoji citav niz mogucnosti jer ti termini postaju fuzzy termini, te nije sve iskljucivo belo ili crno, vec postoji i nebrojeno mnogo nijansi sivog. Resenje za Kosovo mora biti sivo, belo ili crno resenje nece nikom doneti dobro jer ce takvo resenje strasno destabilizovati region. Inace, citajuci razlicite casopise mozete procitati najrazlicitija misljenja o celoj situaciji, cesto idu iz krajnosti u krajnost i ne treba im pridavati previse vaznosti, barem ja to ne cinim...

Halucinant

pre 18 godina

Bilo bi lepo da se niko ne sakriva iza gospodina Solane i Evropske unije. Predstavnici naše vlasti i naše opozicije treba da kažu ovom narodu zašto smo poslednji u Evropi po većini parametara važnih za jednu državu, zašto se mi sa Evropom teško dogovaramo ili zašto se Evropa teško sa nama dogovara... Bitno je da stanovnici ove države Srbije i Crne Gore znaju da li je vlast za ulazak u EU, da li je opozicija za ulazak i EU, da li je stanovništvo za ulazak u EU, postoje li unutar države snage koje mogu uticati i utiču na državnu politiku po pitanju ulaska u EU... Zašto stanovništvu ove države Srbije i Crne gore i vlast i opozicija ne kažu šta nas čeka ako ne udjemo u EU i šta nas čeka ako udjemo u EU? Zašto vlast u sprezi sa opozicijom nastavlja manipulaciju mišljenjem širokog gradjanstva po pitanju odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazimo, gde se markiraju Solana, EU, medjunarodna zajednica? Zašto vlast ne izjavi glasno, opozicija neka se tome suprotstavi, da preduzima sve mere da se ova država što pre isčupa iz bede, kriminala, zaostalosti svake vrste...
Mislim da je ipak jako bitno da se nešto menja, pa makar to bili i referendumi i odvajanja. Suviše dugo smo čekali!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Dovoljno govori o sposobnosti rukovodstva obe drzave clanice drzavne zajednice kad neko sa strane mora da dodje da bi se otpocelo resavanje lako resivih problema, da je samo volje i malo odgovornosti....

božo Crnogorac

pre 18 godina

U CG postoje dvojica Havijera Solana jedan što prića Milu a drugi što prića Peđi i svako ima svoje viđenje što je Solana htio da kaže. Nažalost tako nam je sve podijeljeno današnji Crnogorci nisu još riješili pitanje nacije koje je rešavano prije dva vijeka, tako da jedna majka rodi sina Crnogorca, pa posle ta ista majka rodi sina Srbina, najbolji primer je za to gospodin Šoć, on je Srbin a rođeni brat mu je Crnogorac. Međutim pitanje svih pitanja je što je to Crna Gora. Jesu li to njenene šume, koje su davno posijećene, jesu li to njihove planine koje su davno prodate, je li njihova naftna industrija i prirodna nalazišta gasa u podmorju koje je takođe prodato, jesu li to hoteli koji su rasprodati braći i kumovima ljudi bliskih režimu, je li to indusrija (KAP I željezara) rudnici boksita koji su takođe prodati braći rusima pod sumnjivim okolnostima a sudbina željezare je nažalost poznata, braća Rusi pokupili pare i nestali bez traga, još bi se tog dalo nabrajat, od Crne Gore je ostao ovaj narod koji ima afrički prosjek plate koji živi na ivici egzistencije e to vam je još ostalo od Crne Gore crno da crnje na žalost ne može biti. I sad će nastupiti uzimanje duše tom obezglavljenom, podijeljenom narodu.

Mirsad Dizdarević

pre 18 godina

Prema gospodinu Havijereru Solani ima mjesta za druge države, ali za prve nije bilo. Da su odmah primili SFR Jugoslaviju ne bi imali šta raditi evo već petnaestak godina, a i ko bi to sve finasirao ?

sale

pre 18 godina

Sada više nema nazad. Ili su naši političari spremni, jaki, sposobni,- SRBI na kraju krajeva, ili neka se ne mešaju u ono što ne mogu da urade. Solanino obraćanje u Prištini je za mene jako obeshrabrujuće, ili možda grešim. U naš pregovarački tim obavezno uvrstiti člana sa Kosova (Gračanica, Brezovica, Goraždevac, Gnjilane...), ne preko jednog člana sa severnog Kosova ( i to je mnogo) i obavezno nekog od raseljenih 1999. Ne zaboravimo da je gro srpskog naroda raseljen 1999, a naročito intelektualci i ljudi koji nam baš sad trebaju. Čim smo se njih odrekli odreći ćemo se lakše i samog Kosova.

Naturalizovani Bolonjac

pre 18 godina

Zasto se Srbija ne okrene sebi i svojih 10 miliona stanovnika? Kosovo je zaista rak rana, kao sto je govorio Beckovic. Stanovnici Srbije su zrtve mita o Kosovu i nesposobnosti srpskih politicara da sruse taj mit.

aplauz

pre 18 godina

Solana je tu samo da prigusi Srpsku ratobornost. Srbiju drzi na oku da se ne bi otrgli kontroli i ponovo napravili koji belaj. Srbiji nije mesto u Evropi niti ce tu biti za dugo dugo. Kostunica i Tadic se kreze, ali ne kapiraju da ih Solana pali, mada ovoj vladi i odgovara izolovana Srbija.

Milutin

pre 18 godina

Stvaranje novih drzava i teritorijalne izmene ili podele ostalih su se desavala na razne nacine u istoriji covecanstva. Desavaju se i danas a desavace se i ubuduce.
Na primer, od svih drzava ex YU, samo su dve (Srbija i Crna Gora) imale svoju drzavnost tokom istorije. A danas- ekspresno je, za desetak godina, razvaljena SFRJ na avnojski-komitetsko razgranicene republike (pa se sada doslo i do pokrajine). A svi, kao, hoce u EU.
Pitam se sta ce biti sutra?

Srba

pre 18 godina

Bas utesno " ima mesta za druge drzave ". Divna diplomatska izjava, a jutros kao i svakog jutra prodjoh kroz Bircaninovu pa videh ispred evropskih ambasada koliko tamo ima mesta za nas.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Dosao Solana da nam "posolji corbu". Kada god je ovaj "evropljain"krocio na zapadnkom Balkanu, uvek iza sebe je ostavio mutne radnje.
Vazda on izmislja, te "ima mesta jos za neku drzavu", te "nema mesta...". Sto se tice Kosova, stvari su vise nego jasne. Dogodila se sloboda Kosova 12.juna 1999. i sada treba da se dogodi nezavisnost.
Ja znam da g.Solani i solanama odgovara kupovina vremena, ali nadam se da u Europi i svetu ima pametnih ljudi koji ce shvatiti namere tog spanca i stvar privoditi kraju do polovine 2006. godine.

CG

pre 18 godina

Komentar je suvisan ali gospodin Solana je sve rekao .On je mislio na Crnu Goru i Kosovo kada je rekao da ima mjesta i za druge drzave.Hvala vam gospodine Solana covjek ste sa tri lica u Srbiju ste srbin u Bosnu turcin na Kosovu albanac u Crnu Goru crnogorac.Vasa politika nikuda dobro ne vodi a mislim da niste ni zainteresovani za nas jer uvjek svracate onako kako se kaze u prolazu na koktel i taj koktel popijete stojeci a svi ovi nasi politicari mjesecima se raduju tvog dolazka i kazu dolazi solana pa solana i opet solana,kad vas vide svi se boje i obecana pitanja koja su namjeravali da vas pitaju ostaju u grlu samo osmijesi govore da covjek pomisli da se mozda neko zaljubio uvas.Onda poslije vaseg odlaska osmijesi se izgube sa lica i nikome nije jasno sta ste i o cemu ste popricali i dogovorili , i vama isto ostaje nejasno jer se pomalo zuri i cim udjes u avijonu skines tu masku i stavljas je ispod sica i uzmes drugu i stavljas je i tako gdje god se pojavite na balkanu ovijek mijenjate maske mutite i ovako nemirne vode i odlazite u Briselu i kazete da ste se dogovorili puno toga, pa i ovi nasi isto kako ovo kako ono slazu sebe i lazu nas. Mislim da je solanino vrijeme proslo i treba ozbilno shvatiti i traziti novog covjeka jer ajde mi Crnogorci odosmo svojim putem ali se pomalo bojim da ce i Kosovo otici za dzabe.

svi (ni)su isti

pre 18 godina

Posto "ima mesta za druge drzave" predlazem da se g.Ahtisariju prosiri mandat jos i za Republiku Srpsku, Albansku Republiku Zapadna Makedonija, pa eventualno i za RSK i Presevsku dolinu, pa da se razidjemo ko ljudi.

Miroslav

pre 18 godina

niko se ne pita zašto su "kupci" požurili da preuzmu zagađen šećer, pa zato što to nisu kupci već poverioci kojima zrenjaninska šećerana duguje, kao i mnogima,

Francuskinja

pre 18 godina

Ja zivim u Evropi igrom slucaja i znam koliko je ona trula.I ne razumem ni srpski narod ,ni srpsku vladu kako mogu sebi da dozvole da ih ta ista toliko ucenjuje i pravi budalama.Da smo mi toj istoj Evropi iz raznih razloga i ekonomskih i strateskih i vojnih, veoma vazni svedoci niz ratova koje su velike sile vojevale na ovim prostorima,pa i ovi poslednji.Prema tome treba oni nas da privole a ne da ucenjuju da udjemo u njihovu EU.Oni ce imati mnogo vise koristi od nas nego mi od njih,podsticuci svoju trulu privredu i trgovinu na ovom i slicnim trzistima.Ako ne verujete setite se koliko su izdvojili za poslednje clanice EU.Po njihovom ponasanju ispada kao da oni nas ne zele a to apsolutno nije u skladu s logikom i prethodnim dogadjajima.Prvo su nas rasparcali,unistili i obezvredili a sad nam postavljaju uslove i nastavljaju sa svojim zakulisnim igrama za budale.Zar Srbiji nije bilo dosta ratova u poslednjih nekoliko vekova da nauci koliko je vazna evropskim silama i koliko je uopste vredna.

Marko

pre 18 godina

Ovo je vrlo bitna Havijerova izjava u Prištini. Ona je taktička i umirujuća. Umirujuća pre svega zbog albanskih terorista koji vršljaju dole... Ne treba da se se nerviramo zbog ovoga, jer još uvek ništa nismo ni dobili ni izgubili. "Ispitivanja pulsa" i dalje traju...

zt-ps

pre 18 godina

Samo da dodam jednu poruku nasim zemljacima na privremenom radu u inostranstvu: ako je Evropa tol'ko losa i trula a mi tek pred blagostanjem, vratite se braco i sestre 'vamo pa da zajedno uzivamo u ovoj milini i nemoojte otuda da na solite pamet! Kad je tamo toliko lose, sta cekate onda?

dulaki

pre 18 godina

ima mesto i za nove drzave i imace uvjek mjesto za sve nove drzave i u buducnostu.
jugoslavija je billa jednja vestacka drzava i ovaj proces je pocjelo u sloveniu i ce da zaversi i crnu goru, ( za kosovo i necemo ni da pricamo, posto kosovo vec je samostalno i to svi u svjetu znaju , osim neki srbski politicari).
pa mozda ovaj proces jos ce da ide ko sanzhaka i u vojvodinu, zasto ne? ,pa tek onda ce vidimo kako ko skime i se vidimo u brisellu.
prijatan dan i sve naljepshe komsije.
pozdrav od kosovo
dulaki

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Na izjavu gos.Solane"Ima mesta i za druge drzave" nije potreban neki siroki i veliki komentar.Ova izjava salje jasne poruke kod politickih i drzavnih rukovodilaca Srbije,kao i njenih gradjana da budu pripremljeni za nove kapitalne odluke nadleznih institucija EU, MZ,kao i SB UN.Cisto i jasno rec je o formiranju-priznavanju dve uskoro nove nezavisnih drzava Kosova i Crne Gore.Ova njegova izjava uopste se ne tice Baskiji,Korzikancima, Severnim Ircima,Kiparskim Turcima ili Mongoliji.Izjava je data u Pristini,i svi znamo zasto je gos.Solana trenutno u Pristinu i Beogradu.Ustavno je pravo svagog gradjanina da da svoja misljenja o bilo kojim politickim zbivanjima, isto i da nastavljaju sa svojim snovima i drugim halocinacijama u vezi nekih vaznih institucionalnih i politickih odluka.Pa valjda do sada Srbija kao i Kosova znamo dobro gos.Solanu iz proslosti.Rec je o najcenjenim kreatorom politike danasnje Evrope.I ono sto je u proslosti rekao ,to se i stvarno dogadjalo.Postujemo, ili mrzimo ga.Njegova rec danas ima najvecu tezinu u Evropskim institucijama.U pozadini njegove izjave stoje i nadlezne Evropske institucije kojima on rukovodi.

Radikalno resenje

pre 18 godina

Ja bih im dala nezavisnost a zatim poslala sve Albance iz cele Srbije na Kosovo a Srbe sa Kosova osim preko Ibra(to fakticki hteli ili ne pripada Srbima)lepo u njihove kuce i mirna Bosna. Niti mi mozemo sa njima da zivimo niti oni mogu sa nama pa lepo ok moze i ovako. Znam da su ovo samo moji snovi ali nije lose

doomed

pre 18 godina

O referendumu u Crnoj gori je već polemisano milion puta,i najmanje će još toliko ta tema pojaviti na vestima.O Kosovu da ni ne pričamo.
Ono što mi bode oči jeste to, što na prvom pravom sastanku pregovaračkog tima prisustvuje i SPC.Što ne bi bilo ni tako loša stvar,da ne bi htela da razgovara samo o crkvenim imanjima i svetinjama.Znam da je mnogo ostavljeno tamo dole.
Ali za Boga miloga,kakva je ta crkva koja imovinu stavi u prednost naspram ljudskoga života.

Milojko K.

pre 18 godina

Status Kosova je vec odredjen samo sto smo svi skupa "neobavesteni". Uostalom o tako krupnim pitanjima uvek su odlucivale velike sile. Ima li ko ozbiljan da misli da ce sad biti drugacije? Narod se fino zabavlja dilemama koje to nisu, a u medjuvremenu cene rastu li rastu i nikoga zbog toga ne boli glava. Niti ima reagovanja povodom toga. A secer, korupcija na svkom koraku...

Novosadjanin

pre 18 godina

Nemam nista protiv svestenika a jos manje protiv crkve ali ovolika svestena lica na pocetku pregovora mi lice na pocetak opela Kosovu i Metohiji.

goran

pre 18 godina

Kad je teško pozovi Solanu - on ume da zasoli a bogme po potrebi i da zabiberi.
Ima prostora za još država - verovatno misli na evroregione koji polako dobijaju atribute države odnosno Evropa se prekomponuje - formiraju se nove države koje su interesno povezane. U stvari proces formiranja novih država u Evropi je počeo i pre raspada SFRJ ali se to tako nije zvalo.
Ne bi bilo čudno da se državotvorna ideja rasplamsa u srcima i dušama mnogih lokalnih samouprava diljem Evrope (u predgrađima Pariza, Liona, Berlina, Brisela, već je prisutna). Ako je Solana to želeo bojim se da će Evropa to i dobiti. Novi pokret u Evropi: proglasi svoju lokalnu samoupravu za državu.
P.S.
Nova srpska kletva: Dabogda dobili svoje Kosovo i neka Vam MZ pomogne da ga rešite.
Srbija podržava potrebu hiljada zajednica opština u EU da ostvare suštinsku autonomiju po modelu «više od autonomije manje od nezavisnosti» u skladu sa najvišim standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Rano je da svako selo i svaki blok zgrada u gradovima dobije nezavisnost – ali ko zna!

Realni Marko

pre 18 godina

Da sam moćan u Srbiji odrekao bih se Kosova na originalan način. Pošto je Kosovo očito postala država Kriminalija, nema smisla da bude u Srbiji, jer to samo šteti. Zato bih sve manastire i ostale značajne spomenike iz temelja prebacio u centralni deo Srbije i na nekom poljančetu napravio atraktivnu turističku destinaciju koja bi se zvala Metohija i Kosovo! To bi bilo idealno, jer je to ono na šta pomislimo kad je Kosovo u pitanju. Ostavimo Albance i Evropu da se smaraju sa ondašnjim groznim probelima. Srbiji to nije potrebno. Mislim da bi predeo između Kruševca i Niša bio idealan za stvaranje najveće turističke destinacije u Evropi!

Vojvodina

pre 18 godina

Šta crkva traži u pregovaračkom timu? Pa jesmo li mi definisani kao sekularna država u tamo nekom Ustavu (mada se kod nas i ne zna koji je na snazi) ili nismo?!
Čim je sinod poslao Amfilohija, koji je inače stručnjak da upali vatru i tamo gde nikada nije bilo dima, ali i da pošteno razbukti požar "u ime svetih srpskih ciljeva"...
Vidim ja da je sad izgubljena i poslednja nada da Kosovo ostane u Srbiji.

Kvazimodo

pre 18 godina

Ja imam samo jedno pitanje ne prejudicirajuci odluku suda o tome da li je vladika vranjski kriv ili nije.
Dakle, da li ste normalni kad stavljate Pahomija u pregovaracki tim znajuci vec da se protiv coveka vodi sudski proces? Zar bas niko drugi nije mogao biti umesto njega u timu? Zbog cega sebi unapred zabijati autogolove nije mi jasno, pa sta ce svet da nam kaze, kad se ovoga docepaju ovi sa CNN-a posle ce biti kasno.
Bruka i sramota.

goran

pre 18 godina

Dati pravo Crnogorcima sa Terazija da glasaju nije fer jer se time manipulise sa glasacima. Ko ne zivi u CG ne moze da odlucuje. A ako hoce da odlucuje onda nek se preseli u CG .To verovatno niko od ovih sa Terazija ne zeli oni samo hoce da imaju pravo da prave smutnju. Da sede na dve stolice, a Srbi to tolerisu li tolerisu. Tako im i treba.

Citac izmedju redova

pre 18 godina

"... rešenje će biti možda bolno za neku stranu", " kaze gospodin Solana.
Aj' sad mi KAO pogadjamo na koju je on to stranu mislio.
Inace se slazem da resenje svakako nije podela Kosova. Resenje je PRODAJA dela Kosova naseljenog Albancima.

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Gledajući dnevnik, i u fokusu izlaz iz visokog doma gde se sastao pregovarački tim države Srbije, i "najezdu" crkvenih veledostojnika, iako vernik, uhvatila me je zebnja i nesvesno obratio sam se gospodu. "Spasi nas bože svojih pastira, vrati ih u svoj dom da brinu o narodu, a prosvetli ove jadne državnike koje u grehu izabrasmo i sada lutaju kao izgubljene duše, nesvesne svojih obaveza i odgovornosti". Premijer i gospoda prehovarači su se zdušno došaptavali i dogovorili povratak oduzete
imovine srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kao da se oni o tome pitaju. Toliko o brizi pregovaračkog tima za svetom zemljom i narodom. Spasi nas bože takvih pregovarača! Čast gospode, izuzecima.

MA koje ime

pre 18 godina

Al ste vi Srbi cudni ljudi, ma sta vi pricate jel treba il ne treba da Crnugora i Kosovo dobiju nezavisnost. Vi treba da se hvalite ljudi da dobijemo nezavisnot jer time i Srbija ce da bude drzava, i vi cete imati svoju drzavu SRBIJU pa cete posle pevati vasu himnu a ne Hej Sloveni, pa cete imati svoju zastavu a ne ovu sada. Srbi jednu sasvim logicnu pitanje za kakvu drzavu vi ste opredeljeni Srbiju ili Srbija, Crnagora, ili ubuduce Srbija Crna Gora i Kosovo SCGK. Pa da zajednicka zastava bude mix, i himna na tri jezika. Videte to ne ide pa nek vas pregovaracki tim da ne trosi vreme i pare da razgovara pa nek samo kaze ja prihvatim Kosovo i Crnagoru kao nezavisne drzave pa da mislimo kako da ustvarimo Srpsku drzavu. TO JE MOJ PREDLOG ZA VAS PREGOVARCKI TIM. I verujte mi zelim vam sve najbolje da vas narod bude uspesan u svemu i mislite na vasu buducnost koji je pred vama. I najbolje bi bilo kad pregovarcki timovi bi razgovarali o ekonomiju, kako da razviju ovaj region umesto politike.

sreten, subotica

pre 18 godina

Citam novine, gledam teve i brisem oci. Nikako ne mogu da shvatam jel to sednica grupe za pregovore o Kosovu ili sinod Pravoslavne crkve. Iz interjera vidi se da je to sala Vlade Srbije a tu puno popova, i sa jedne i sa druge strane Premijera popovi...

Goran,Pozega

pre 18 godina

U potpunosti sam saglasan sa izjavom g.dina Miljenka Derete da je prioritet resavanja kosovskog pitanja i statusa briga za ljude a ne za teritirije i verske objekte. I crkva i pregovaracki tim su nam izborom ove teme za prvi sastanak stavili do znanja sta je za njih najvaznije. Ocekivao sam da Tomislav Gacic alijas Pahomije bude u zatvoru ...

skenderbeu

pre 18 godina

Ja mislim da nasi politiqari sa Kosova ne vide dale od svog nosa.Posto je pitanje Kosova veq reseno,sa srpskip politiqarima teba da pregovaraju o resenju i povratku teritorije do Nisa,iz koje teritorije su silom prognani svi Albanci pre 100 godina ,i koji i danas imaju tapije koje dokazuju njihovo pravo na vlasnistvo te teritorije(od granice Kosova do Nisa)

nsv

pre 18 godina

Ovo kako Kostunica radi oko Kosova izgleda kao da su interesi crkve ispred svih drugih interesa. Raspad Jugoslavije je za SPC znacio znacajan gubitak eparhija. Policijski receno (manimo se sada sporta, stvar je suvise ozbiljna), to je motiv za ratovanje "cist k'o suza". A interes naroda, k'o te pita za to! To je nemusta poruka koju crkva i dalje salje. Gledano spolja Srbija izgleda i dalje potpuno isto kao pre 15 godina. Da li je Kostunica svestan toga? Ne moze PDV i privatizacija da zamaze glavnu stvar koja se ovde brani.

Goran

pre 18 godina

Solana je ocigledno dosao samo da kupi malo vremena i da smiri strasti koje su pocele da 'kuvaju', tako sto je svima rekao nesto izmedju neodredjenog i onog sto im odgovara (druga drzava nije isto sto i nova drzava, odnosno ne znaci nista, jer je i SCG za EU druga drzava).
SPC je mesto u pregovrackom timu jer na Kosovu ima imovinu koje se meri milijardama evra, cak i da ne uzmemo u obzir crkve i manastire koje su nasa ali i evropska i svetska kulturna bastina. Onima koji bi da se odreknu Kosova, a manastire presele, porucujem da malo razmisle da nasa deca posle ne vode iste pregovore ali za mesta gde bi oni da presele iste manastire, pa onda treba opet da ih preseljavamo..itd.
Svim Crnogorcima treba omoguciti glasanje, ma gde se nalazili (tako je i u SAD), mada meni licno to ne odgovara jer bih voleo da se sto pre otcepe ....