Ešdaun: BiH nije Kosovo

Predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu kaže da rešenje za Kosovo neće uticati na granice BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2005.

10:57

Default images

Pedi Ešdaun je izjavio da, bez obzira na konačno rešenje kosovskog pitanja, ono neće imati nikakvog uticaja na granice BiH. "Radi se o internom pitanju Srbije. BiH je druga država, a svako ko veruje da će biti promena granica BiH, živi u opasnoj zabludi", rekao je Ešdaun za Večernje novosti.

"Svaki pokušaj promene granice BiH ne bi odmah uništio samo put regiona ka Evropi, već bi to bio i potez koji bi tenzije u regionu podigao na vrlo opasan nivo. Ako ima onih koji se igraju tom vatrom, nadam se da ne misle ozbiljno", rekao je Ešdaun.

Solana: Istorijski uspeh BiH

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana ocenio je da je BiH ostvarila istorijski uspeh jer se za 10 godina od okončanja rata transformisala, ali je i dodao da lideri BiH sada treba da preuzme veću ulogu u realizaciji reformi. Solana je za Dnevni avaz ocenio da reforme koje moraju biti sprovedene dovode BiH bliže EU, stvarajući državu koja primarno radi za dobro svojih građana, a ne političara. "Reforme poboljšavaju životni standard svih građana, smanjuju troškove vlasti, a poboljšavaju kvalitet usluga građanima u bolnicama, školama, javnim ustanovama i povećavaju penzije", rekao je Solana.

Komentarišući medijske napise u kojima se navodi mogućnost kompenzacije teritorije Republike Srpske za Kosovo, Solana je rekao da su granice BiH međunarodno priznate i da ih niko neće dovoditi u pitanje, a da je to zajednički stav EU i predstavnika vlasti Srbije i RS i svih ozbiljnih političara regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: