Ponedeljak, 05.12.2005.

10:57

Ešdaun: BiH nije Kosovo

Predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu kaže da rešenje za Kosovo neće uticati na granice BiH.

Izvor: Beta

Ešdaun: BiH nije Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

sale

pre 18 godina

Ne bih voleo da sam u pravu, ali mir u BiH je prilicno krhka tvorevina (setimo se samo skorasnje fudbalske utakmice SCG- BH). Isuvise je patnje naneo politicki avanturizam u proslosti, pa ne bi bilo dobro da se sa tom praksom nastavi. Ako se status Kosova resi tako da se ostavi neizvesna buducnost regiona otvorenom, onda ce sigurno doci opet do eskalacije i tenzija. Imali smo puno puta u proslosti priliku da to dozivimo, pa nije tesko pretpostaviti sta ce se desiti sa ponovnim pustanjem "duha iz boce". Status Kosova ce imati i te kako velike implikacije na region. Neka nas niko ne zamajava da nece. Zato gospodo odgovorni, ne gurajte nas da ponovo ginemo. Dosta je bilo.

resenje

pre 18 godina

Kosovo treba ostati u sastavu SCG -na isti nacin kao i RS u Bosni- Albanci u federalnoj vlasti opstruiraju sve odluke koje su interesu jedinstvene drzave, u sustini osim na papiru i pod pritiskom MZ ne priznaju tu drzavu ali se voze skupim automobilima i primaju federalnu platu a imaju skoro neogranicenu efektivnu vlast na Kosovu koja ide po misljenje u Tiranu, sto javno sto tajno, slavi OVK, zive i u Beogradu i u Pristini itd. Sa medjunarodnim protektoratom koji namece resenja. Mozda ce se stvari same kazati ovdsnjim politicarima.

dinoST

pre 18 godina

Prica o Kosovu moze ili zavrsiti krug raspada juge ili ga unedogled produziti... ako se odmaknemo od mitova i pogledamo medjunarodno pravo i vazecu praksu onda kosovo NIKAKO ne moze konzumirati pravo nezavisnosti.. podlogu NEMA u ustav ex. SFRJ iz 1974 jer nije bilo REPUBLIKA (vec AP u SASTAVU REPUBLIKE SRBIJE) niti su Albanci bili NAROD vec NARODNOST..dakle niti po jednom od principa po kojima su Slovenci i Hrvati imali to pravo..iako kao Hrvat nemam nekih posebnih razloga zagovarati srpsku stvar, moram reci da se igra opasna igra..Kosovo je dio Srbije..i to NA PAPIRU mora ostati..sve drugo su dvostruki standardi..drugo pitanje je to koliko ce srbija uopce vise imati utjecaja na Kosovu ali principi se moraju postivati..ko i rezolucije Vijeca sigurnosti o teritorijalnom integritetu ex.SRJ/ SCG...jos jednom cu ponoviti da je sva ironija u tome da je Srbija nakon 15 godina dosla na pozicije Slovenije i Hrvatske iz 1991..nisu granice drzave gdje su grobovi i svugdje gdje zive Srbi..Srbija do Tokija mgla bi Srbiju kostati Kosova..

ermip

pre 18 godina

Setite se samo perioda pre pocetka raspada SFRJ: sest republika i dve pokrajine. Da bi Srbija (Slobodan Milosevic) nadglasao ostale republike, postavio je svoje ljude na celo Vojvodine i Kosova (Jugoslav Kostic i Seido Bajramovic). Koliko znam samo su republike imale pravo glasa
(verovatno se secate setajuceg cirkusa kada su predsednici svih republika i "pokrajina" isli od gradova do gradova da bi razglabali o buducem statusu republika i "pokrajina"). Zar niko ne kapira da je ovim potezom Srbija priznala Republiku Vojvodinu i Republiku Kosdovo.
Jer da nije tako zajedno sa Crnom Gorom, nikada ne bi nadglasali ostale republike.
Ako Vojvodina i Kosovo ni tada nisu bile republike, to znaci da je sve bilo nelegalno. Ili to znaci da prema potrebi mogu da se formiraju i ukidaju federalne jedinice?

Nemoj da me zasmevas Pedi

pre 18 godina

Savezni BiH entitet nije nikakva drzava jer ne pociva na volji sve tri nacije. To je samo jedan scio-eksperiment velikih sila (koje sebe zovu "Medjunarodna Zajdnica"). Tako nesto ne moze da radi i to je svima jasno samo je sada u "modi" da se pred tim zatvaraju oci. Pre ili kasnije stvari ce ici prirodnim tokom - svako na svoju stranu. Zivi bili pa videli.

Andrija

pre 18 godina

BiH je jedna od država nastalih raspadom SFRJ, nisu se osamostaljivali narodi nego republike kao federativne jedinice, a proces raspada još nije okončan. I neće biti sve dok se ne provede referendum u Crnoj Gori i dok se ne riješi status autonomije Kosova i Vojvodine - ili će biti riješen unutar Srbije (što treba ponuditi Srbija) ili van nje.
Granice na Balkanu su priznate zaključcima Bandeterove komisije, kojom su bivše republičke postale državne, a isto tako su prepoznate i autonomne pokrajine kao takve, u sklopu Srbije.
Republika Srpska je nešto što će vrlo skoro nestati, kao što je nestala i Herceg-Bosna. Upravo tome i služi protektorat, da uspostavi Bosnu i Hercegovinu kao državu. Onima koji se tome protive oduzeto je prvo oružje, pa vlast, pa novac tako da se danas RS može gotovo administrativno ukinuti.
Kosovo je najveći strateški promašaj Miloševićeve politike. Ukidanjem autonomije pretvorio je teroriste u borce za slobodu i time doveo do međunarodnog protektorata nakon (još jednog) igubljenog rata. Jedini plan kojim bi Srbija mogla reintegrirati Kosovo je široka autonomija, dvojezičnost, paralelni obrazovni sustavi, mediji, proporcionalna zastupljenost u policiji, sudstvu... I sve to i za Vojvodinu, kao paket mjera - a cilj je zadržati obije pokrajine u porezno-platnom sustavu kojim se onda može regulirati politika.
Ukratko, ako Srbija ne prizna granicu Kosova (i Vojvodine) priznat će ju međunarodna zajednica, i to bez ikakve trgovine sa Srbijom. Trenutno, bilo koji srpski političar više djeluje za nezavisno Kosovo nego svi albanski zajedno...

stratus

pre 18 godina

Nije Kosovo bilo jedno od 8 clanica ex-SFRJ (jer nije imalo status republike!) vec je Srbija bila jedna od 6 clanica, a Kosovo je bilo i jos uvek jeste (svidjalo se to nekom, ili ne) sastavni deo Srbije. Najlakse je zameniti tezu...

Mitrovica

pre 18 godina

Podelu Srbije niko ne zeli niti zagovara. Radi realnosti, ne treba da zaboravimo da je Kosovo bila jedna od osam clanica tadasnje SFRJ. Dakle po tom principu se ne moze uporediti Kosovo sa nekim entitetom kao RS koji je nastao ratom i suludom politikom ljudi koji ili su u Hagu ili su kandidati za Hag.

Ђорђе

pre 18 godina

Речено речником западних дипломата - народ Републике Српске би требало сам да одлучи о својој будућности. А господин Ешдаун је своје право лице показао "сведочењем" у Хагу, боље би било да више не проговара о политици.

Zoran

pre 18 godina

Kako se vremena menjaju (nagore). Pre 10-12 godina, za odvajanje "srpskih" delova od BH bili su Milosevic i Seselj. Slusaoci Radija B92 bili su protiv tih nacionalistickh planova. Danas je - kako ova diskusija pokazuje - vecinski stav posetilaca vebsajta B92 da RS treba odvojiti od Bosne. Slobo, pobedio si!

kosta

pre 18 godina

Sad je trenutak da pod savetima Venecijanske komisije Bosanski Srbi i Hrvati raspisu referendum o tome da li samostalni ili u grupi u Eu. Po ustavu EU na to imaju pravo.Pedi je u problemu da ce njegova diktatura biti uzaludna.Termin diktatura je uzeta iz New york time-sa u clanku iz septembra 2004 o njemu i njegovom upravljanju Bosnom po smeni 10tine politicara.

realno

pre 18 godina

Da mi neko objasni vezu Kosova i BiH. Albanci na Kosovu činili su prije NATO bombardovanja oko 85 % stanovništva na Kosovu. Srbi u BiH prije rata oko trećine. RS se nikako ne može otcjepiti jer se u njenom sastavu nalaze gradovi (Foča, Višegrad, Bratunac, Zvornik, Doboj, Prijedor itd. itd. itd.) u kojma su prije rata Srbi činili manje od pola stanovništva (negdje čak i manje od 20%). Sad bi neko trebao da dođe i da nagradi Srbe i da im dio BiH jer su bili veoma uspješni u etničkom čišćenju. Halo! I još nešto, šeher Banja Luka u Srbiji. Hajde volio bih da mi neki od mnogobrojnih srpskih istoričara objasni kada se granica Srbije nalazila i na 200 km od Banjaluke.

Formula

pre 18 godina

Za evropske birokrate evo jednostavne balkanske formule: promena drzavnih granica SCG = promena drzavnih granica BiH...vrlo jednostavna ali tesko resiva formula.

Toplicanin Milan

pre 18 godina

To Pedjaaaaaa. I ja se slazem da Kosovo i Metohija nije Republika Srpska. Isto tako, znam da Kostarika nije isto sto i Venecuela. Znam i, da Nis nije isto sto i Kragujevac ali ako bih morao to da dokazujem, ko zna kako bih prosao. Sve gubernatore, koji su se nekada zvali age i begovi treba razjuriti sa ovih prostora, jer se radi o obicnim parazitima i hohstaplerima. Ili im barem zagorcati zivot, na svaki nacin. Republika Srpska ima prava na referendum i samoopredeljenje. Oni imaju prava da prema sebi podizu granice ili da ih ruse, ako hoce. To ne moze da spreci niko pa, ni velikan poput gospodina Esdauna.

kevin

pre 18 godina

Slazem se sa gospodinom Esdaunom , jer ne postoji nikakva osnova za stvaranje drzave u drzavi i to jos na osnovu jednog genocida.
BiH je zemlja, priznata clanica UN i problem Kosova je ustvari problem Srbije.
Po meni nije jedini jer ce biti jos podjela.

Nindja

pre 18 godina

Naravno da poredjenja nema ni drustvenog ni istoriskog ni politickog. Ako bi bilo poredjenja onda se stvari ne bi zaustavile na Kosovu. Razmislite o tome.

_

pre 18 godina

"A konzul će sebi naći posla; sješće pored vezira da naređuje i raspoređuje, da gleda kako se vladaju begovi i age a kako raja, i da sve javlja Bunaparti." Ej, svaka cast za zemlju i demokratiju a i za preporod, mada se ocito radi o cistoj obnovi starih vrednosti

Kec

pre 18 godina

Srpske "patriote" su oduzele legitimet legitimnim i razumnim pravima Bosnaskih Srba.
Kao sto su zacementirale odvojanje Kosova sa ili bez promene granica. Jednakost je samo u njihovoj ulozi u tome i ni u cemu drugom. Kada ce to neko uvideti!!!!

Bogdan

pre 18 godina

Svaki pokušaj promene granice SRBIJE ne bi odmah uništio samo put regiona ka Evropi, već bi to bio i potez koji bi tenzije u regionu podigao na vrlo opasan nivo. Ako ima onih koji se igraju tom vatrom, nadam se da ne misle ozbiljno-trebalo bi dodati i slozite se potpuno sa Pedijem

nebojša

pre 18 godina

Novi cinizam Pedija Ešdauna. Kao nema promjena granica na Balkanu, pogotovu BiH, "bez obzira kako bude riješeno pitanje Kosmeta". Znači - granice Srbije je moguće mijenjati. Stara priča. Svi NARODI su 90-tih dobili pravo na samoopredjeljenje sem Srba u Hrvatskoj i BiH. Samo Srbi odgovraju po komandnoj odgovornosti u Hagu. Samo Srbima je odustajanje od autonomije - primjer Republika Srpska, odnosno odustajanje od dijela države - primjer Srbija - uslov za "evropske integracije". Kada će neko reći dosta? Imaju li srpske politike ikakvu ideju ili donju granicu pristajanja na sve? Kada odu Ešdauni, Peterseni, Solane - mi ćemo morati i dalje da živomo. Pitanje je gde i kako.

Саша

pre 18 godina

Рођен сам у Босни и тамо сам провео првих 20 година живота. Највећи дио моје фамилије и тамо данас живи. Та земља, у оваквом статусу једноставно нема будућност и најбоље би било кад би међународна заједница увидјела да је мирно раздвајање најбоље за будућност региона.

stratus

pre 18 godina

Promenite granice Srbije, pa cete menjati i granice BiH. PO cemu je jedno zacementirano, a drugo ne?! Dosta vise sa duplim standardima, isti principi za sve!!!

nebojša

pre 18 godina

Novi cinizam Pedija Ešdauna. Kao nema promjena granica na Balkanu, pogotovu BiH, "bez obzira kako bude riješeno pitanje Kosmeta". Znači - granice Srbije je moguće mijenjati. Stara priča. Svi NARODI su 90-tih dobili pravo na samoopredjeljenje sem Srba u Hrvatskoj i BiH. Samo Srbi odgovraju po komandnoj odgovornosti u Hagu. Samo Srbima je odustajanje od autonomije - primjer Republika Srpska, odnosno odustajanje od dijela države - primjer Srbija - uslov za "evropske integracije". Kada će neko reći dosta? Imaju li srpske politike ikakvu ideju ili donju granicu pristajanja na sve? Kada odu Ešdauni, Peterseni, Solane - mi ćemo morati i dalje da živomo. Pitanje je gde i kako.

stratus

pre 18 godina

Promenite granice Srbije, pa cete menjati i granice BiH. PO cemu je jedno zacementirano, a drugo ne?! Dosta vise sa duplim standardima, isti principi za sve!!!

Bogdan

pre 18 godina

Svaki pokušaj promene granice SRBIJE ne bi odmah uništio samo put regiona ka Evropi, već bi to bio i potez koji bi tenzije u regionu podigao na vrlo opasan nivo. Ako ima onih koji se igraju tom vatrom, nadam se da ne misle ozbiljno-trebalo bi dodati i slozite se potpuno sa Pedijem

Саша

pre 18 godina

Рођен сам у Босни и тамо сам провео првих 20 година живота. Највећи дио моје фамилије и тамо данас живи. Та земља, у оваквом статусу једноставно нема будућност и најбоље би било кад би међународна заједница увидјела да је мирно раздвајање најбоље за будућност региона.

_

pre 18 godina

"A konzul će sebi naći posla; sješće pored vezira da naređuje i raspoređuje, da gleda kako se vladaju begovi i age a kako raja, i da sve javlja Bunaparti." Ej, svaka cast za zemlju i demokratiju a i za preporod, mada se ocito radi o cistoj obnovi starih vrednosti

Kec

pre 18 godina

Srpske "patriote" su oduzele legitimet legitimnim i razumnim pravima Bosnaskih Srba.
Kao sto su zacementirale odvojanje Kosova sa ili bez promene granica. Jednakost je samo u njihovoj ulozi u tome i ni u cemu drugom. Kada ce to neko uvideti!!!!

Nindja

pre 18 godina

Naravno da poredjenja nema ni drustvenog ni istoriskog ni politickog. Ako bi bilo poredjenja onda se stvari ne bi zaustavile na Kosovu. Razmislite o tome.

kevin

pre 18 godina

Slazem se sa gospodinom Esdaunom , jer ne postoji nikakva osnova za stvaranje drzave u drzavi i to jos na osnovu jednog genocida.
BiH je zemlja, priznata clanica UN i problem Kosova je ustvari problem Srbije.
Po meni nije jedini jer ce biti jos podjela.

kosta

pre 18 godina

Sad je trenutak da pod savetima Venecijanske komisije Bosanski Srbi i Hrvati raspisu referendum o tome da li samostalni ili u grupi u Eu. Po ustavu EU na to imaju pravo.Pedi je u problemu da ce njegova diktatura biti uzaludna.Termin diktatura je uzeta iz New york time-sa u clanku iz septembra 2004 o njemu i njegovom upravljanju Bosnom po smeni 10tine politicara.

Formula

pre 18 godina

Za evropske birokrate evo jednostavne balkanske formule: promena drzavnih granica SCG = promena drzavnih granica BiH...vrlo jednostavna ali tesko resiva formula.

realno

pre 18 godina

Da mi neko objasni vezu Kosova i BiH. Albanci na Kosovu činili su prije NATO bombardovanja oko 85 % stanovništva na Kosovu. Srbi u BiH prije rata oko trećine. RS se nikako ne može otcjepiti jer se u njenom sastavu nalaze gradovi (Foča, Višegrad, Bratunac, Zvornik, Doboj, Prijedor itd. itd. itd.) u kojma su prije rata Srbi činili manje od pola stanovništva (negdje čak i manje od 20%). Sad bi neko trebao da dođe i da nagradi Srbe i da im dio BiH jer su bili veoma uspješni u etničkom čišćenju. Halo! I još nešto, šeher Banja Luka u Srbiji. Hajde volio bih da mi neki od mnogobrojnih srpskih istoričara objasni kada se granica Srbije nalazila i na 200 km od Banjaluke.

Toplicanin Milan

pre 18 godina

To Pedjaaaaaa. I ja se slazem da Kosovo i Metohija nije Republika Srpska. Isto tako, znam da Kostarika nije isto sto i Venecuela. Znam i, da Nis nije isto sto i Kragujevac ali ako bih morao to da dokazujem, ko zna kako bih prosao. Sve gubernatore, koji su se nekada zvali age i begovi treba razjuriti sa ovih prostora, jer se radi o obicnim parazitima i hohstaplerima. Ili im barem zagorcati zivot, na svaki nacin. Republika Srpska ima prava na referendum i samoopredeljenje. Oni imaju prava da prema sebi podizu granice ili da ih ruse, ako hoce. To ne moze da spreci niko pa, ni velikan poput gospodina Esdauna.

Zoran

pre 18 godina

Kako se vremena menjaju (nagore). Pre 10-12 godina, za odvajanje "srpskih" delova od BH bili su Milosevic i Seselj. Slusaoci Radija B92 bili su protiv tih nacionalistickh planova. Danas je - kako ova diskusija pokazuje - vecinski stav posetilaca vebsajta B92 da RS treba odvojiti od Bosne. Slobo, pobedio si!

Ђорђе

pre 18 godina

Речено речником западних дипломата - народ Републике Српске би требало сам да одлучи о својој будућности. А господин Ешдаун је своје право лице показао "сведочењем" у Хагу, боље би било да више не проговара о политици.

Mitrovica

pre 18 godina

Podelu Srbije niko ne zeli niti zagovara. Radi realnosti, ne treba da zaboravimo da je Kosovo bila jedna od osam clanica tadasnje SFRJ. Dakle po tom principu se ne moze uporediti Kosovo sa nekim entitetom kao RS koji je nastao ratom i suludom politikom ljudi koji ili su u Hagu ili su kandidati za Hag.

stratus

pre 18 godina

Nije Kosovo bilo jedno od 8 clanica ex-SFRJ (jer nije imalo status republike!) vec je Srbija bila jedna od 6 clanica, a Kosovo je bilo i jos uvek jeste (svidjalo se to nekom, ili ne) sastavni deo Srbije. Najlakse je zameniti tezu...

Andrija

pre 18 godina

BiH je jedna od država nastalih raspadom SFRJ, nisu se osamostaljivali narodi nego republike kao federativne jedinice, a proces raspada još nije okončan. I neće biti sve dok se ne provede referendum u Crnoj Gori i dok se ne riješi status autonomije Kosova i Vojvodine - ili će biti riješen unutar Srbije (što treba ponuditi Srbija) ili van nje.
Granice na Balkanu su priznate zaključcima Bandeterove komisije, kojom su bivše republičke postale državne, a isto tako su prepoznate i autonomne pokrajine kao takve, u sklopu Srbije.
Republika Srpska je nešto što će vrlo skoro nestati, kao što je nestala i Herceg-Bosna. Upravo tome i služi protektorat, da uspostavi Bosnu i Hercegovinu kao državu. Onima koji se tome protive oduzeto je prvo oružje, pa vlast, pa novac tako da se danas RS može gotovo administrativno ukinuti.
Kosovo je najveći strateški promašaj Miloševićeve politike. Ukidanjem autonomije pretvorio je teroriste u borce za slobodu i time doveo do međunarodnog protektorata nakon (još jednog) igubljenog rata. Jedini plan kojim bi Srbija mogla reintegrirati Kosovo je široka autonomija, dvojezičnost, paralelni obrazovni sustavi, mediji, proporcionalna zastupljenost u policiji, sudstvu... I sve to i za Vojvodinu, kao paket mjera - a cilj je zadržati obije pokrajine u porezno-platnom sustavu kojim se onda može regulirati politika.
Ukratko, ako Srbija ne prizna granicu Kosova (i Vojvodine) priznat će ju međunarodna zajednica, i to bez ikakve trgovine sa Srbijom. Trenutno, bilo koji srpski političar više djeluje za nezavisno Kosovo nego svi albanski zajedno...

Nemoj da me zasmevas Pedi

pre 18 godina

Savezni BiH entitet nije nikakva drzava jer ne pociva na volji sve tri nacije. To je samo jedan scio-eksperiment velikih sila (koje sebe zovu "Medjunarodna Zajdnica"). Tako nesto ne moze da radi i to je svima jasno samo je sada u "modi" da se pred tim zatvaraju oci. Pre ili kasnije stvari ce ici prirodnim tokom - svako na svoju stranu. Zivi bili pa videli.

ermip

pre 18 godina

Setite se samo perioda pre pocetka raspada SFRJ: sest republika i dve pokrajine. Da bi Srbija (Slobodan Milosevic) nadglasao ostale republike, postavio je svoje ljude na celo Vojvodine i Kosova (Jugoslav Kostic i Seido Bajramovic). Koliko znam samo su republike imale pravo glasa
(verovatno se secate setajuceg cirkusa kada su predsednici svih republika i "pokrajina" isli od gradova do gradova da bi razglabali o buducem statusu republika i "pokrajina"). Zar niko ne kapira da je ovim potezom Srbija priznala Republiku Vojvodinu i Republiku Kosdovo.
Jer da nije tako zajedno sa Crnom Gorom, nikada ne bi nadglasali ostale republike.
Ako Vojvodina i Kosovo ni tada nisu bile republike, to znaci da je sve bilo nelegalno. Ili to znaci da prema potrebi mogu da se formiraju i ukidaju federalne jedinice?

dinoST

pre 18 godina

Prica o Kosovu moze ili zavrsiti krug raspada juge ili ga unedogled produziti... ako se odmaknemo od mitova i pogledamo medjunarodno pravo i vazecu praksu onda kosovo NIKAKO ne moze konzumirati pravo nezavisnosti.. podlogu NEMA u ustav ex. SFRJ iz 1974 jer nije bilo REPUBLIKA (vec AP u SASTAVU REPUBLIKE SRBIJE) niti su Albanci bili NAROD vec NARODNOST..dakle niti po jednom od principa po kojima su Slovenci i Hrvati imali to pravo..iako kao Hrvat nemam nekih posebnih razloga zagovarati srpsku stvar, moram reci da se igra opasna igra..Kosovo je dio Srbije..i to NA PAPIRU mora ostati..sve drugo su dvostruki standardi..drugo pitanje je to koliko ce srbija uopce vise imati utjecaja na Kosovu ali principi se moraju postivati..ko i rezolucije Vijeca sigurnosti o teritorijalnom integritetu ex.SRJ/ SCG...jos jednom cu ponoviti da je sva ironija u tome da je Srbija nakon 15 godina dosla na pozicije Slovenije i Hrvatske iz 1991..nisu granice drzave gdje su grobovi i svugdje gdje zive Srbi..Srbija do Tokija mgla bi Srbiju kostati Kosova..

resenje

pre 18 godina

Kosovo treba ostati u sastavu SCG -na isti nacin kao i RS u Bosni- Albanci u federalnoj vlasti opstruiraju sve odluke koje su interesu jedinstvene drzave, u sustini osim na papiru i pod pritiskom MZ ne priznaju tu drzavu ali se voze skupim automobilima i primaju federalnu platu a imaju skoro neogranicenu efektivnu vlast na Kosovu koja ide po misljenje u Tiranu, sto javno sto tajno, slavi OVK, zive i u Beogradu i u Pristini itd. Sa medjunarodnim protektoratom koji namece resenja. Mozda ce se stvari same kazati ovdsnjim politicarima.

sale

pre 18 godina

Ne bih voleo da sam u pravu, ali mir u BiH je prilicno krhka tvorevina (setimo se samo skorasnje fudbalske utakmice SCG- BH). Isuvise je patnje naneo politicki avanturizam u proslosti, pa ne bi bilo dobro da se sa tom praksom nastavi. Ako se status Kosova resi tako da se ostavi neizvesna buducnost regiona otvorenom, onda ce sigurno doci opet do eskalacije i tenzija. Imali smo puno puta u proslosti priliku da to dozivimo, pa nije tesko pretpostaviti sta ce se desiti sa ponovnim pustanjem "duha iz boce". Status Kosova ce imati i te kako velike implikacije na region. Neka nas niko ne zamajava da nece. Zato gospodo odgovorni, ne gurajte nas da ponovo ginemo. Dosta je bilo.

nebojša

pre 18 godina

Novi cinizam Pedija Ešdauna. Kao nema promjena granica na Balkanu, pogotovu BiH, "bez obzira kako bude riješeno pitanje Kosmeta". Znači - granice Srbije je moguće mijenjati. Stara priča. Svi NARODI su 90-tih dobili pravo na samoopredjeljenje sem Srba u Hrvatskoj i BiH. Samo Srbi odgovraju po komandnoj odgovornosti u Hagu. Samo Srbima je odustajanje od autonomije - primjer Republika Srpska, odnosno odustajanje od dijela države - primjer Srbija - uslov za "evropske integracije". Kada će neko reći dosta? Imaju li srpske politike ikakvu ideju ili donju granicu pristajanja na sve? Kada odu Ešdauni, Peterseni, Solane - mi ćemo morati i dalje da živomo. Pitanje je gde i kako.

stratus

pre 18 godina

Promenite granice Srbije, pa cete menjati i granice BiH. PO cemu je jedno zacementirano, a drugo ne?! Dosta vise sa duplim standardima, isti principi za sve!!!

Bogdan

pre 18 godina

Svaki pokušaj promene granice SRBIJE ne bi odmah uništio samo put regiona ka Evropi, već bi to bio i potez koji bi tenzije u regionu podigao na vrlo opasan nivo. Ako ima onih koji se igraju tom vatrom, nadam se da ne misle ozbiljno-trebalo bi dodati i slozite se potpuno sa Pedijem

Саша

pre 18 godina

Рођен сам у Босни и тамо сам провео првих 20 година живота. Највећи дио моје фамилије и тамо данас живи. Та земља, у оваквом статусу једноставно нема будућност и најбоље би било кад би међународна заједница увидјела да је мирно раздвајање најбоље за будућност региона.

_

pre 18 godina

"A konzul će sebi naći posla; sješće pored vezira da naređuje i raspoređuje, da gleda kako se vladaju begovi i age a kako raja, i da sve javlja Bunaparti." Ej, svaka cast za zemlju i demokratiju a i za preporod, mada se ocito radi o cistoj obnovi starih vrednosti

Kec

pre 18 godina

Srpske "patriote" su oduzele legitimet legitimnim i razumnim pravima Bosnaskih Srba.
Kao sto su zacementirale odvojanje Kosova sa ili bez promene granica. Jednakost je samo u njihovoj ulozi u tome i ni u cemu drugom. Kada ce to neko uvideti!!!!

Nindja

pre 18 godina

Naravno da poredjenja nema ni drustvenog ni istoriskog ni politickog. Ako bi bilo poredjenja onda se stvari ne bi zaustavile na Kosovu. Razmislite o tome.

kevin

pre 18 godina

Slazem se sa gospodinom Esdaunom , jer ne postoji nikakva osnova za stvaranje drzave u drzavi i to jos na osnovu jednog genocida.
BiH je zemlja, priznata clanica UN i problem Kosova je ustvari problem Srbije.
Po meni nije jedini jer ce biti jos podjela.

kosta

pre 18 godina

Sad je trenutak da pod savetima Venecijanske komisije Bosanski Srbi i Hrvati raspisu referendum o tome da li samostalni ili u grupi u Eu. Po ustavu EU na to imaju pravo.Pedi je u problemu da ce njegova diktatura biti uzaludna.Termin diktatura je uzeta iz New york time-sa u clanku iz septembra 2004 o njemu i njegovom upravljanju Bosnom po smeni 10tine politicara.

Formula

pre 18 godina

Za evropske birokrate evo jednostavne balkanske formule: promena drzavnih granica SCG = promena drzavnih granica BiH...vrlo jednostavna ali tesko resiva formula.

realno

pre 18 godina

Da mi neko objasni vezu Kosova i BiH. Albanci na Kosovu činili su prije NATO bombardovanja oko 85 % stanovništva na Kosovu. Srbi u BiH prije rata oko trećine. RS se nikako ne može otcjepiti jer se u njenom sastavu nalaze gradovi (Foča, Višegrad, Bratunac, Zvornik, Doboj, Prijedor itd. itd. itd.) u kojma su prije rata Srbi činili manje od pola stanovništva (negdje čak i manje od 20%). Sad bi neko trebao da dođe i da nagradi Srbe i da im dio BiH jer su bili veoma uspješni u etničkom čišćenju. Halo! I još nešto, šeher Banja Luka u Srbiji. Hajde volio bih da mi neki od mnogobrojnih srpskih istoričara objasni kada se granica Srbije nalazila i na 200 km od Banjaluke.

Toplicanin Milan

pre 18 godina

To Pedjaaaaaa. I ja se slazem da Kosovo i Metohija nije Republika Srpska. Isto tako, znam da Kostarika nije isto sto i Venecuela. Znam i, da Nis nije isto sto i Kragujevac ali ako bih morao to da dokazujem, ko zna kako bih prosao. Sve gubernatore, koji su se nekada zvali age i begovi treba razjuriti sa ovih prostora, jer se radi o obicnim parazitima i hohstaplerima. Ili im barem zagorcati zivot, na svaki nacin. Republika Srpska ima prava na referendum i samoopredeljenje. Oni imaju prava da prema sebi podizu granice ili da ih ruse, ako hoce. To ne moze da spreci niko pa, ni velikan poput gospodina Esdauna.

Zoran

pre 18 godina

Kako se vremena menjaju (nagore). Pre 10-12 godina, za odvajanje "srpskih" delova od BH bili su Milosevic i Seselj. Slusaoci Radija B92 bili su protiv tih nacionalistickh planova. Danas je - kako ova diskusija pokazuje - vecinski stav posetilaca vebsajta B92 da RS treba odvojiti od Bosne. Slobo, pobedio si!

Ђорђе

pre 18 godina

Речено речником западних дипломата - народ Републике Српске би требало сам да одлучи о својој будућности. А господин Ешдаун је своје право лице показао "сведочењем" у Хагу, боље би било да више не проговара о политици.

Mitrovica

pre 18 godina

Podelu Srbije niko ne zeli niti zagovara. Radi realnosti, ne treba da zaboravimo da je Kosovo bila jedna od osam clanica tadasnje SFRJ. Dakle po tom principu se ne moze uporediti Kosovo sa nekim entitetom kao RS koji je nastao ratom i suludom politikom ljudi koji ili su u Hagu ili su kandidati za Hag.

stratus

pre 18 godina

Nije Kosovo bilo jedno od 8 clanica ex-SFRJ (jer nije imalo status republike!) vec je Srbija bila jedna od 6 clanica, a Kosovo je bilo i jos uvek jeste (svidjalo se to nekom, ili ne) sastavni deo Srbije. Najlakse je zameniti tezu...

Andrija

pre 18 godina

BiH je jedna od država nastalih raspadom SFRJ, nisu se osamostaljivali narodi nego republike kao federativne jedinice, a proces raspada još nije okončan. I neće biti sve dok se ne provede referendum u Crnoj Gori i dok se ne riješi status autonomije Kosova i Vojvodine - ili će biti riješen unutar Srbije (što treba ponuditi Srbija) ili van nje.
Granice na Balkanu su priznate zaključcima Bandeterove komisije, kojom su bivše republičke postale državne, a isto tako su prepoznate i autonomne pokrajine kao takve, u sklopu Srbije.
Republika Srpska je nešto što će vrlo skoro nestati, kao što je nestala i Herceg-Bosna. Upravo tome i služi protektorat, da uspostavi Bosnu i Hercegovinu kao državu. Onima koji se tome protive oduzeto je prvo oružje, pa vlast, pa novac tako da se danas RS može gotovo administrativno ukinuti.
Kosovo je najveći strateški promašaj Miloševićeve politike. Ukidanjem autonomije pretvorio je teroriste u borce za slobodu i time doveo do međunarodnog protektorata nakon (još jednog) igubljenog rata. Jedini plan kojim bi Srbija mogla reintegrirati Kosovo je široka autonomija, dvojezičnost, paralelni obrazovni sustavi, mediji, proporcionalna zastupljenost u policiji, sudstvu... I sve to i za Vojvodinu, kao paket mjera - a cilj je zadržati obije pokrajine u porezno-platnom sustavu kojim se onda može regulirati politika.
Ukratko, ako Srbija ne prizna granicu Kosova (i Vojvodine) priznat će ju međunarodna zajednica, i to bez ikakve trgovine sa Srbijom. Trenutno, bilo koji srpski političar više djeluje za nezavisno Kosovo nego svi albanski zajedno...

Nemoj da me zasmevas Pedi

pre 18 godina

Savezni BiH entitet nije nikakva drzava jer ne pociva na volji sve tri nacije. To je samo jedan scio-eksperiment velikih sila (koje sebe zovu "Medjunarodna Zajdnica"). Tako nesto ne moze da radi i to je svima jasno samo je sada u "modi" da se pred tim zatvaraju oci. Pre ili kasnije stvari ce ici prirodnim tokom - svako na svoju stranu. Zivi bili pa videli.

ermip

pre 18 godina

Setite se samo perioda pre pocetka raspada SFRJ: sest republika i dve pokrajine. Da bi Srbija (Slobodan Milosevic) nadglasao ostale republike, postavio je svoje ljude na celo Vojvodine i Kosova (Jugoslav Kostic i Seido Bajramovic). Koliko znam samo su republike imale pravo glasa
(verovatno se secate setajuceg cirkusa kada su predsednici svih republika i "pokrajina" isli od gradova do gradova da bi razglabali o buducem statusu republika i "pokrajina"). Zar niko ne kapira da je ovim potezom Srbija priznala Republiku Vojvodinu i Republiku Kosdovo.
Jer da nije tako zajedno sa Crnom Gorom, nikada ne bi nadglasali ostale republike.
Ako Vojvodina i Kosovo ni tada nisu bile republike, to znaci da je sve bilo nelegalno. Ili to znaci da prema potrebi mogu da se formiraju i ukidaju federalne jedinice?

dinoST

pre 18 godina

Prica o Kosovu moze ili zavrsiti krug raspada juge ili ga unedogled produziti... ako se odmaknemo od mitova i pogledamo medjunarodno pravo i vazecu praksu onda kosovo NIKAKO ne moze konzumirati pravo nezavisnosti.. podlogu NEMA u ustav ex. SFRJ iz 1974 jer nije bilo REPUBLIKA (vec AP u SASTAVU REPUBLIKE SRBIJE) niti su Albanci bili NAROD vec NARODNOST..dakle niti po jednom od principa po kojima su Slovenci i Hrvati imali to pravo..iako kao Hrvat nemam nekih posebnih razloga zagovarati srpsku stvar, moram reci da se igra opasna igra..Kosovo je dio Srbije..i to NA PAPIRU mora ostati..sve drugo su dvostruki standardi..drugo pitanje je to koliko ce srbija uopce vise imati utjecaja na Kosovu ali principi se moraju postivati..ko i rezolucije Vijeca sigurnosti o teritorijalnom integritetu ex.SRJ/ SCG...jos jednom cu ponoviti da je sva ironija u tome da je Srbija nakon 15 godina dosla na pozicije Slovenije i Hrvatske iz 1991..nisu granice drzave gdje su grobovi i svugdje gdje zive Srbi..Srbija do Tokija mgla bi Srbiju kostati Kosova..

resenje

pre 18 godina

Kosovo treba ostati u sastavu SCG -na isti nacin kao i RS u Bosni- Albanci u federalnoj vlasti opstruiraju sve odluke koje su interesu jedinstvene drzave, u sustini osim na papiru i pod pritiskom MZ ne priznaju tu drzavu ali se voze skupim automobilima i primaju federalnu platu a imaju skoro neogranicenu efektivnu vlast na Kosovu koja ide po misljenje u Tiranu, sto javno sto tajno, slavi OVK, zive i u Beogradu i u Pristini itd. Sa medjunarodnim protektoratom koji namece resenja. Mozda ce se stvari same kazati ovdsnjim politicarima.

sale

pre 18 godina

Ne bih voleo da sam u pravu, ali mir u BiH je prilicno krhka tvorevina (setimo se samo skorasnje fudbalske utakmice SCG- BH). Isuvise je patnje naneo politicki avanturizam u proslosti, pa ne bi bilo dobro da se sa tom praksom nastavi. Ako se status Kosova resi tako da se ostavi neizvesna buducnost regiona otvorenom, onda ce sigurno doci opet do eskalacije i tenzija. Imali smo puno puta u proslosti priliku da to dozivimo, pa nije tesko pretpostaviti sta ce se desiti sa ponovnim pustanjem "duha iz boce". Status Kosova ce imati i te kako velike implikacije na region. Neka nas niko ne zamajava da nece. Zato gospodo odgovorni, ne gurajte nas da ponovo ginemo. Dosta je bilo.