Srbija i Makedonija, crkva i država

Vlast Srbije i SPC traže puštanje predstavnika te crkve u Makedoniji, u Skoplju kažu da ne mogu da se mešaju u odluku suda.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2005.

10:08

Default images

Premijer Vojislav Koštunica i Srpska pravoslavna crkva zatražili su od makedonskih vlasti da puste na slobodu Zorana Vraniškovskog, koga je SPC imenovala za svog predstavnika kao arhiepiskopa Jovana, a koji se od utorka nalazi u zatvoru. U vrhu makedonskih vlasti kažu da ne mogu da se mešaju u rad suda i optužuju vlasti u Beogradu za antievropsko ponašanje.

Iz Vlade Srbije u međuvremenu stiže više izjava i poziva da se Vraniškovski pusti na slobodu. Vojislav Koštunica zatražio je njegovo puštanje na slobodu, ocenjujući da je svaka vrsta progona i kažnjavanja ljudi na verskoj osnovi neshvatljiva, dok je ministar Velimir Ilić zatražio amnestiju. Istovrmeno, Srpska pravoslavna crkva pozvala je makedonske vlasti da "odustanu od nasilja".

Istim pozivima danas se pridružilo i Ministarstvo za dijasporu Srbije. "Činom dobre volje pokazalo bi se poštovanje međunarodne norme o ljudskim pravima i slobodi veroispovesti i doprinelo očuvanju naših dobrih odnosa", navedeno je u saopštenju.

Iako direktnih reakcija na ove pozive nema, makedonske vlasti kažu da nemaju uticaja na sudstvo. Tanja Cvetkovska, portparol predsednika Makedonije kaže: "Predsednik Crvenkovski ostaje pri stavu da je Jovan Vraniševski ipak građanin Makedonije. Odluke suda se ne komentarišu, jer je sudska vlast izdvojena i zbog toga se ta odluka poštuje."

Makedonci u SCG podržavaju Makedoniju

Zajednica Makedonaca u SCG zvanično podržava odluku suda u Bitolju da vladiku Jovana, egzarha SPC u Makedoniji, zbog izvršenog dela širenja verske mržnje i netrpeljivosti, osudi na godinu i po dana zatvorske kazne. 

Gojko Ilijevski, predsednik Zajednice Makedonaca u SCG, kaže za B92 da smatra odluku suda  ispravnom. Ilijevski podseća da je Makedonska pravoslavna crkva nepriznata u Srbiji. Oko 26.000 Makedonaca na službe odlazi u hramove SPC.

Na obeležavanje Ilindena, 2. avgusta u Manastir Prohor Pčinjski, Makedonci iz SCG neće ici, kaže Ilijevski. Pored svojevremenog obećanja Žarka Koraća da će makedonska znamenja biti vraćena na mesto na kome su se ranije nalazila, to do sada nije učinjeno, podseća Ilijevski.

Đorđević: Crkveni spor postao međudržavni

Poznavaoci prilika smatraju da bi bilo najbolje da se vlade dve zemlje ne mešaju u crkvena pitanja. Poznavalac rada SPC, sociolog Mirko Đorđević kaže: "Upravo se dogodilo ono u Makedoniji o čemu se godinama pisalo. Crkveni spor je postao međudržavni spor i u situaciji smo da je ovo ozbiljno ugrozilo odnose dve zemlje. To je za veliko žaljenje, jer su ti odnosi do sada beležili uspon. Najbolji gest bi bio, da budem konkretan, da makedonska vlada pomiluje vladiku Jovana, time bi se učinio nužan napredak u odnosima, jer ne bi se smelo dozvoliti da crkveno pitanje, višedecenijski problem, optereti odnose dva susedna naroda".

Đorđević takođe smatra da će makedonska crkva na kraju sigurno dobiti svoju nezavisnost, ali da to neće biti uskoro.

Dodatnom zahlađenu odnosa između dve zemlje doprinela je i jednonedeljna tišina vlasti u Beogradu na zahtev zvaničnog Skoplja da im omoguće proslavu dana makedonske državnosti, s obzirom da je Srpska pravoslavna crkva ranijih godina pravila problem dolasku delegacije. Iz tog razloga, Makedonska državna delegacija neće 2. avgusta otputovati u manastir Prohor Pčinjski na tradicionalno obeležavanje godišnjice drugog zasedanja ASNOM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: