Subota, 30.07.2005.

10:08

Srbija i Makedonija, crkva i država

Vlast Srbije i SPC traže puštanje predstavnika te crkve u Makedoniji, u Skoplju kažu da ne mogu da se mešaju u odluku suda.

Izvor: B92

Srbija i Makedonija, crkva i država IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

samuel

pre 18 godina

Nije ovo medjudrzavni niti medjucrkveni problem i muka mi je od nadri-analiticara koji pokusavaju da ga predstave kao takav. Ovo je problem kriminalnog ponasanja pojedinca koji se zamotao u mantiju, i kao takav automatski dobio podrsku Srbije, pravoslavne Dzamahirije. NE pomilovanju!

Alčo

pre 18 godina

Sve što ću reći jeste to da je tužno da dva tako bliska i srodna naroda dolaze u sukob zbog sukoba srpske i makedonske pravoslavne crkve. Pa sad .... da li je crkva kanonski priznata ili nepriznata stavimo na stranu. Bog je ipak jedan. Mislim da treba pokrenuti, ako treba i međudržavni i međucrkveni, dijalog i to sve u cilju da se na postojeće nesporazume konačno stavi tačka.
Ja jesam prilično revnosan vernik srpske pravoslavne crkve ali nekim krugovima te crkve ipak zameram za određenu dozu konzervativizma (kao npr. protivljenje dolasku pape u Srbiju što bi snažno poguralo evropsku integraciju Srbije). Ako makedonski narod instaliranje Ohridske arhiepiskopije SPC smatra ugnjetavanjem sa srpske strane onda neka se odustane od toga, sve u cilju tradicije prijateljskih odnosa dva tako bliska i srodna naroda.

jovica

pre 18 godina

videcemo cija drzava ce se prije raspasti jos malo kad vas crnogorci napuste i imaju nezavisnu drzavu kosovu ste odavno izgubili i falce jos da vojvodina potrazi isto.
pitajte vase sonarodnjake srbe koje zive u Makedoniju koga oni podrzavaju pa posle pricajte sta mislite da smo mi piludeli pa smo poceli da zatvaramo svestenike kao prvo on vise nije svestenik, MPC ga je oterala zato sto je krao narod on je davno trebao da bude u zatvoru tako da sve ovo mrznje bi se nije desilo.
pitajte vase prijatelje rodninu drugova koje znam da ih svi mi imamo na obe strane koga oni podrzavaju i ko je ustvari jovan i koliko vernika stoi iza nega.
sve ste ratove izgubili zato sto ste podrzavali pogresnu stranu i vreme je da se okrenete i da vidite sta ste to uradili ida pre nego sto nesto uradite prvo dobro razmislite jer se sa glavom ne rusi cid.
sme postiele i ce postoime

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Nisam mislio da ulazim u javnu deatu oko donosenje sudske odluke zatvora svestenika srpske pravoslavne crkve u Makedoniji, ali penusavost pojedinih drzavnika, poput gospodina Velje Ilica, navelo me da stanem u odbranu svoga i porodicnog digniteta Supruga mi je makedonka, dosli gosti iz Makedonije, pa me pitaju zete sta radi bre ovo Tvoja Srbija, zasto bre hoce da nas posvadjaju. Bila su i druga pitanja. Odgovorio sa im da su u sekularnim drzavama. a tako bi trebalo biti i u Makedoniji ni Srbiji, potpuno crkva i drzava odvojene. Nazalost izleda da drzava je u Srbiji postala crkvena, tako da su gospoda presednik republike Tadic, presednik vlade Kostunica, ministri i ostala p0oliticki slepa i zaslepljena elita ekstremnim nacionalizmom i etnonaciponalizmnom, potpuno izgubila glavu i predstavljaju se kao crkveni velikodostojnici. Tako samo i dalje sire mrznju i netrpeljivost i tqako se predstavljaju kao lazni demokrate i evropejci. Naravno da sve ide na ruku ewsktremizmu svih oblika u Srbiji i tako umesto da se vlada bavi zivotnim problemima gradjana, da se prezivi, oni se bave crkvom. Dokle ce ovako da se ide u ambis, pitaju se normalni gradjani JUGA Srbije. Svi ovi navedeni drzavnici neka privatnoi kao gradjani imaju svoje licne stavove, ali nemaju prava kao predstavnici vlasti da zauzimaju ekstremne stavove u moje i i u ime moje porodice.

Pipi

pre 18 godina

Vazno je prvo biti covek i postovati svoje kao sto se postuje i tudje. Da ima vise takvih ljudi, ova zemlja bi bila mnogo bolja i lepsa za zivot.

Dusan

pre 18 godina

Uloga SPC u dogadjajima poslednjih 15 godina je blago receno problematicna, i tu zbora nema. Ipak, postupanje mak. vlasti prema crkvenom episkopu je bez presedana u novijoj istoriji, nakon pada berlinskog zida. Hapsiti coveka zato sto je pripadnik/velikodostojnik jedne priznate verske zajednice je za mene apsolutni skandan i nije mi jasno kojom su pravnom bravurom mak. vlasti uspele da ovo podvedu pod izazivanje nacionalne mrznje. Termini kao sto su 'kvisling' su neozbiljni i ne znace bas nista...

Aleksa

pre 18 godina

Da je moglo crkveno jedinstvo ne bi se srpska crkva odvajala.
I zašto toliko protivljenje u Srbiji kada drugi to žele isto da učine.
Mnogo je bolje da se svako sam razvija i održava bilateralne odnose sa ravnopravnih pozicija. Dominacija i izrabljivanje ne doprinose napretku.

dobra volja i kompromis

pre 18 godina

U celoj nastaloj situaciji izazvanom nasrtajima SPC i one mašinerije koja je proizvodila prošle ratove na prostorima bivše SFRJ, Makedonske vlasti preduzimaju mere da zaštite makedonski narod i njegovu Crkvu
i Državu. Javnost u Srbiji nema prave informacije da bi se sklopila prava slika po ovom pitanju. Verovatno se nezna da su u ime SPC, organizovane grupe tzv. patriota (najverovatnije uz pomoć nekog ogranka DB-a iz Srbije) činili razna zlodela i kriminalne radnje po manastirima i crkvama u Makedoniji u nameri da slome jezgro MPC, da oslabe makedonsku državu, da narod podele i da se, potom, puste kriminalne grupe sa bivših ratišta da pljačkaju i ubijaju one koji su privrženi makedonskoj državi i MPC. Može se prozreti i krajnja bolesna zamisao ovakve imperijalističko-fašističke ideologije, koja je imala za cilj da se rasparčava Makedonija (kao posle Balkanskih ratova), a dokazi za takvu patološku zamisao i pokušaja povampirenja imperijalističkih pretenzija u krugovima koji pokušavaju da utiču na srpsku politiku su njihovi predlozi i ponuda Bugarskoj, da ukoliko se ne meša, da će dobiti jedan deo Makedonije. Zbog takvih namera i pokušaja poremećenih umova, koji nisu navikli da poštenim radom zarade, već im je praksa bila otimanje i grabež (jer je lenjost i mržnja njihova svakodnevica) , eto, zbog toga treba da se zaštiti Makedonija. Crkvene aktivnosti SPC kod stanovništva koje je većinski srpsko ne bi smetale, već su smetale i predstavljale opasnost nedozvoljene (kriminalne) aktivnosti jednog dela SPC i njenih pomagača. Priče, da prvo treba da prođe neko vreme u crkvenom jedinstvu sa SPC, pa tek nakon toga da može MPC da dobije dopuštenje za odvajanje, smatram ih prevarom, jer to 'vreme' SPC i njeni pomagači su, najverovatnije, hteli da iskoriste za svoje prljave namere. A takođe i ono što se pokušava da plasira da SPC polaže prava na imovinu za manastire u Makedoniji (koji su građeni pre devet vekova od strane srpske vlastele) i to je veoma čudno, jer ko još u svetu traži imovinu koju su njihovi kraljevi i vojskovođe gradili na osvojenim teritorijama?!
Najbolje, za prevazilaženje spora između SPC i MPC i razvijanje njihovih normalnih odnosa je da se učine gestovi dobre volje s obe strane i to, po dogovoru istovremeno: da se Vraniškovski pusti na slobodu i da istog dana Sinod SPC i druge relevantne crkvene vlasti SPC donesu odluku o dopuštenju samostalnosti MPC. Ukoliko je potrebno prema kanonima da prethodno obe crkve budu u crkvenom jedinstvu, to bi moglo da se uradi formalno tog istog dana (trebaće prisustvo svedoka i svakako obezbeđenja zbog uzajamnog nepoverenja koje je stvoreno).
Ubeđena sam da osamostaljenje MPC uz pristanak SPC i puštanje na slobodu Vraniškovskog doprinose razrešenju nastalog spora između SPC i MPC, a crkvenu imovinu koriste po principu većinskog naroda u nekoj opštini, što znači da imovina, u stvari, pripada narodu na datoj teritoriji.

sasa

pre 18 godina

Ovde ima nekoliko problema.
Prvo, vladika Jovan je gradjanin Makedonije, i nije mi jasno s kojim pravo srpske vlasti brane gradjanina Makedonije od vlasti Makedonije. Drugo, da stvar ogolimo do kraja: Makedonski narod nije ni maloletan ni malouman da bi mu trebao staratelj iz Beograda. Ljudi hoce svoju crkvu, i na kraju ce je i dobiti. Yasto bi pravoslavci u Makedoniji bili na bilo koji nacin podredjeni Beogradu?

sloboda za vladiku

pre 18 godina

Kako rade, tako ce im se i vratiti. Bojim se i gore. Mi jesmo jos uvek u sosu ali bolje neka brinu o svojim susedima a ne nama da "popuju" ko nas sve mrzi (pa znamo i mi da nisu prvi koji nas ne vole). Od svih njihovih suseda, jedino im Srbija tolerise (u grnicama moguceg) ispade i hirove. Vidim, vrlo su aktivni u komentarima. Pozdrav Makedoncima, veoma lepo. Na makedonskim sajtovima pak ne vidim mogucnost za komentare-da im se malo "otpise" na njihovom terenu. To dovoljno govori o medijima, drzavi, mentalitetu, slobodi...kad bas insistiraju-i o evropsom duhu.

Sasa

pre 18 godina

Politika je "umesnost upravljanja"
Politikanstvo je to sto radi SPC, sa svojim "kostunicama"...a najgore sto se u Srbiji ne zna , sta je to Jovan zgresio?!
mozda je ipak radio na sirenju verske mrznjke?
Sta G.din Ilic misli o tome, pre nego im zabrani prelet aviona:):):)?

Dusan

pre 18 godina

Licemerno je objasnjavati kako se izvrsne vlasti u Makedoniji ne mogu mesati u odluke suda. Da se makedonska drzava i pravosudje ne mesaju u poslove crkve, ovaj velikodostojnik nikada ne bi bio uhapsen i proganjan.

Dosta je bilo!

pre 18 godina

Opet popovi i crkve zavadjaju ljude, po nacionalnoj i verskoj osnovi. Dokle ???
Zaista bi trebalo zabraniti sve crkve, kao opstu opasnost !!! Jer, nema nicega od ljubavi, prastanja i ostalih bajki kojima opijaju narod, a bogate se na njegovoj lakomislenosti i blanko poverenju.

srki

pre 18 godina

Koja je razlika izmedju nepriznate MPC u Australiji, Americi i Kanadi i SPC u Makedoniji? Ova prva je prisutna svuda gde su makedonci a zabranjuju prisustvo priznate SPC u svojoj zemlji.

Milos

pre 18 godina

Nadam se da Makedonci shvataju da nisu svi Srbi olicenje ove pravoslavne dzamahirije. Nazalost, govoriti o Sv. Savi u istoj recenici sa puk. Amfilohijem ili jos gore, kada se potonji poziva na Sv. Savu, je tragikomicno - Sava je za svoje doba bio jedan od najnaprednijih ljudi i zagovornih progresa i reformi koje su gledane sa podozrenjem. Danas Amfilohije i njemu slicni govore da se treba vratiti tim ucenjima. Pa, to bi bilo sjajno, samo proslo je 10 vekova i hajde onda umesto baklji i konja da njegova ucenja primenimo na moderno doba, pa da vidite sta ispada...

Mile

pre 18 godina

Makedoncima u Srbiji bih toplo preporucio da se ne eksponiraju previse u ovom sukobu, ali ako vec hoce da podrzavaju nekoga bilo bi mudro da podrze i budu lojalni drzavi u kojoj zive. Neka se samo sjete srpskog primjera u Hrvatskoj.

Milos

pre 18 godina

Vazi i za Srbiju i Makedoniju i Crnu Goru: Ne zna se da li sluzbe bezbednosti tih drzava koriste Crkvu ili Crkva koristi te sluzbe ali se kraj nazire: Presudu ce doneti Havijer Solana i MMF.

danijel

pre 18 godina

moderne drzave su laicke, a religija je privatna stvar. tko hoce, neka ide u crkvu u slobodno vrijeme, a tko nece - nitko ga ne tjera. samo u srednjovjekovnim glavama nacionalnost se definira preko religijske pripadnosti. u modernim drzavama ona se definira i dokazuje ispravom o drzavljanstvu, tj. papirom.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Makedonci u Srbiji mogu da se organizuju i osnuju svoju versku zajednicu, u cemu je tu problem?
Drzave ne smeju da se mesaju u medjucrkvene stvari, i upravo je u tome problem. MPC je nastala politickom odlukom, a makedonski politicari i dalje zele da vode crkvenu politiku na drzavnom nivou.
Srpska vlada zaista nema pravo da se mesa, medjutim niko ne moze osporiti pravo srpske ili bilo koje vlade da brine o krsenjima ljudskih prava u Makedoniji. Takvu vrstu suvereniteta nema niko u svetu, pa ni makedonija.

Dejan

pre 18 godina

Vidim da su se sektasi prvi javili da napadaju crkvu ,u srbiji ima 256 sekti koje deluju i rade i truju srpsku omladinu i rasturaju drzavu a sada bi da hapsenje jednog srpskog svestinika predstave kao nesto najstrasnije i to samo zbog toga sto SPC propoveda svoju veru u makodoniji,SPC je jedina koja je sacuvala srpski narod u svojoj istoriji a sada neko hoce da to izblati i svede na neki nivo nedostojan SPC.

aleksije I

pre 18 godina

Gospodin Djordjevic gresi kada kaze da ce tzv. makedonska pravoslavna crkva biti priznata. Ocekujem od nekoga ko se potpisuje kao sociolog religije malo vise poznavanja ove teme. Kanonski otpust i tomos o autokefaliji ostaju nedostizni cilj organizacije koja sebe naziva crkvom, a zasnovana je na nasilju saveza komunista u Makedoniji iz 1967. Zato molimo bracu u Makedoniji da se vrate sebi. Oni moraju da znaju da mi u Srbiji prema njima osecamo ljubav i saosecanje! Moramo biti zajedno odnosno bliski jer velike izazove nosi veliki svet!

Ljubisa

pre 18 godina

U Hrvatskoj i posle Jasenovca, Oluje , Bljeska postoji SPC, sto je normalno stanje, jer i u Srbiji postoji Katolicka crkva. Takvo stanje treba da se postavi u Makedoniji. Dozvoliti da deluje SPC. Odluku o autokefalnosti donose sve pravoslavne crkve, a ne samo srpska. Srbofobijom se ne moze dobiti saglesnost SPC. SPC ne moze da izveze srpstvo u Makedoniju. Licno mislim da ce se pre raspasti Makedonija nego sto ce MPC dobiti autokefalnost i ne slazem se sa gospodinom Djodjevicem, jer se za autokefalnost MPC pita ruska i grcka crkva. Sam Gospodin Tupurkovski izjavljuje da je sudbina Makedonije kao drzave neizvesna, da je to drzava na probi, a kamo li MPC.

Žika

pre 18 godina

To je još jedan primer kako naša vlast i SPC ne umeju da grade dobrosusedske odnose, na red došla i Makedonija (a bogami i Crna Gora). Da li ćemo doživeti da ovo duhovno zlo koje već 15 godina vlada Srbijom (što direktno što skriveno) bude poraženo?

Zoran Makrevski

pre 18 godina

Kostunica i Pavle hoce da zastite makdeonskog drzavjlanina on njegove drzave. A poslali su pola Srbije u Hag!

Poslali ste svoje generale i ljude koji su se za Srbiju borili u Hag, a ovde pokusavate da zastitite strane drzavjlane. Zalim vas, zaista

g.m.

pre 18 godina

Destruktivnost i bahatost srpske politike, srpskog premijera i (Kostunica i SPC ne mole, nego zahtevaju!) je kao sumski pozar na 40 stepeni, a uz to duva jak vetar! (P.S. Samo tako, beogradski pashaluk vam ne gine!)

gaga

pre 18 godina

Sramota od makedonske drzave, a mi nista ne preduzimamo po tom pitanju! Trebali bi i mi da uvedemo neke "slicne" protivmere pa da vidimo kako bi se ponasala makedonska vlast!

Den

pre 18 godina

Vlada Makedonije treba da pomiluje arhiepiskopa Jovana,jer trenutno(ovde u Srbiji) stvaraju savremeni velikosrpski mit o mučeništvu Jovanovom. On ne može da "posrbi" Makedonce, jer je njegov uticaj ograničen na članove njegove familije i nekoliko prijatelja. MPC će biti nezavisna crkva,ali ovaj nepromišljen potez,naneće više štete nego koristi MPC i Makedoniji. Tipično balkanski način razmišljanja.Makedonci,učite na greškama nas Srba (koliko smo pogrešnih odluka doneli u 20-om veku,toliko smo surovo kaznjeni za svaku nepromišljenost).

venera

pre 18 godina

Da li postoji nacin da se nekako odreknem svog porekla??? Nemocna sam da bilo sta promenim, osecam se kao da imam neku etiketu na sebi i da sam obelezena, MRZIM SAMU SEBE !!!

Zex

pre 18 godina

Dragi prijatelji makedonci,
ako hapsite svestenike zbog verskog propovedanja i na molbe i sugestije srpskih zvanicnika odgovarate kako je sudstvo odvojeno od drzave odkud vam pravo da trazite od nase Vlade dozvolu za posetu Prohor Pcinskog ? Zar po Vama nije Crkva i sudstvo odvojeno od Drzave ?
Isti arsini za obe strane. Ne zelite da se mesate u rad sudstva ali onda ne trazite od nas da se mesamo u rad Crkve.
Ali posto sam poceo sa dragi prijatelji bilo bi dobro da Vas predsednik amnestira Vladiku a da Vasoj delegaciji se odobri odlazak i proslava praznika.
Imajte stalno na umu da ni mi a ni vi nemamo bas mnogo prijatelje u okolini i da bi ovaj bespotrebni cin mogao da nas udalji i oslabi pred nasim osvedocenim neprijateljima.

Konstantin

pre 18 godina

Niko ne porice Makedoniji i makedonskom narodu pravo na identitet i u krajnjoj meri i posebnu pravoslavnu crkvu. Ali to se ne moze u ovom trenutku izvesti bez pregovora sa SPC, a preko nje i sa svim ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama. Dobijanje egzarhata od SPC je, u kanonskom, pa i diplomatskom pogledu, samo prvi korak u formiranju legitimne Makedonske Pravoslavne Crkve. Zasto se ovde na Balkanu svako normalno pitanje odmah pretvara u nesnosno politicko ? Verovatno zato sto tako manjina ekstremista, kojih ima i medju politicarima i medju svestenstvom na obe strane, profitira.

Nebojsa Lazarevic

pre 18 godina

Makedonia je pametna i iteligentna zemlja sa dva naroda, pa i Albanci su evropski narod i oni ce uci u EU 2100---pa nije ni to daleko i to ce doci brzo, ko je mislio 1992 godine da ce Karadzic, Mladic i ostali postati misevi, al dodje vreme i propade republika mrska sto je stecena na najprljaviji nacin posle drugog svetskog rata i tad nie bilo vise zrtava na BH prostoru!
pozdrav od KOMSIE BOSANCA dobre volje iz Banja Luke BH
BH forever!!

Habibi

pre 18 godina

Da nije tuzno bilo bi smesno. Drzava ne bi trebalo da se mesa u crkvena pitanja i obrnuto. To vazi i za jedne i za druge.
Blago vama, i nama sa vama, ako ce vas jedan popa posrbiti:)
Habibi iz Gujinog Gnezda:)

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Onaj prethodni rat je zapocela, organizovala, vodila, i saucestvovala SPC, ovaj koji pukusava da nametne u Makedoniju i u Crnu Goru, nadam se da nece uspeti.
Vojislav Kostunica, koji sebe naziva "legalistom", nijednom se recju nije obratio Pavlu koji je i nametao raskol u MPC, vec trazi "oslobadjnje" jednog kvislinga.
I malo je od koga je
M.H. jul.2005.

sale MLA

pre 18 godina

Verovatno da je srpska crkva pozivom na prestajanje nasilja pozvala jos jednom na otpor protiv nasilja najboljim mogucim sredstvom klin-klinom. Ili crkvu nasi ljudi uvek pogresno razumeju ili je pogresno razumeju samo kad to crkvi ide u korist. Sto vise ljudi pogine vise love popovima za parastose itd.
Bruka ziva za nasu crkvu i iznad svega nase nasledje. Predpostavljam da nas je kao narod najvise kaznilo to nase presvetlo nasledje. Nikad nikog nisu napali uvek su se branili i patili i svojom glavom platili.
Sada je vreme da se dobro izbrukamo pa nam makedonci nece biti chokalije, rumuni rumunchine i tako dalje.

Драган

pre 18 godina

Чекајте, опет се мешају "бабе и жабе". Нико не спори да македонски народ треба да има сопствену цркву, али за то постоји ред - а да и не причамо о томе да су македонске владике повукле своје потписе са документа потписаног у Нишу прошле године, којим се озваничавала аутономија македонске цркве. Да и не причамо о шиканирању српских свештеника на македонској граници, док се у исто време тражи прослава у манастиру Прохор Пчињски. Да, у исто време се српске власти оптужују за "антиевропско понашање" (?!). Е па, браћо Македонци, не улази се у Европу гажењем договора, хапшењем епископа и шиканом свештеника. А за улазак у Прохор Пчињски треба питати газду, а не слати неког другог да то обави уместо вас. Срамота је да је БЈРМ једина држава у Европи која у двадесет првом веку хапси свештенике.

Hafco

pre 18 godina

Pa ja ne znam sta je tu cudno. MPC je nepriznata u svetu i jedina legitimna pravoslavna crkva u makedoniji je pravoslavna crkva pod jurisdikcijom SPC. Bas kao sto i Vatikan imenuje kardinale u vise od 100 zemalja sveta, tako i SPC imenuje vladike i arhiepiskope u zemljama koje su pod njenom crkvenom jurisdikcijom. Za one koji ne znaju, Spanska pravoslavna crkva je pod jurisdikcijom SPC i naravno SPC imenuje velikodostojnike. U Spaniji opet Vatikan imenuje svoje veikodostojnike, pa nisam cuo da i jednog trenutka Spanci prave problem oko toga. U svakom slucaju, hapsenje vladike Jovana vidim kao nemoc, nepopularnost i strah takozvane MPC a i vlasti u Makedoniji. 'Srbofobija' je jos uvek popularna. I na kraju, zamisljam samo sta bi se srucilo na nas kad bi objavili da mi od sada postavljamo beogradskog nadbiskupa a ne Vatikan.

Kamenjar

pre 18 godina

Po osnovu raspirivanja verske i nacionalne mrznje bi pola popova u Srbiji moglo da ide u zatvor. Makedonije je izgleda pravna drzava a to sto nama SPC i akademija vode zemlju to je nas problem. Ako se ovako nastavi svete srpske zemlje ce biti od Slavije do Autokomande (naravno sa sve Hramom), svi ostali odose.

Srboljub

pre 18 godina

U vreme Socijalizma, crkva je bila odvojena od drzave i bilo je pravo uzivanje otici u crkvu nedeljom ili pak povodom nekog verskog praznika. Kao siroce bez roditelja crkva mi je barem delimicno zamenjivala roditelje. Naravno pitate se kako? Sve ono cemu bi me roditelji trebali uciti, ucila me je crkva. Crkva me tada ucila veri. Crkva me je tada ucila lepom ponasanju, ljubavi prema svemu i svakome. Crkva mi je bila i otac i mati. Crkva je tada ucila vernike da se nacionalno i verski medjusobno i volimo i postujemo. Danas crkva nas uci da mrzimo sve sto nije srpsko i sve sto nije pravoslavno. Crkva nas danas truje mrznjom. Cemu to? Misle li predstavnici pravoslavne crkve da takva crkva kakva je ona danas, treba nekome. Njihovim divljackim ponasanjem ozbiljno nas odbijaju od onoga sto nam je juce bilo sveto. Posle ovoliko gluposti s pravom mogu reci da sam zaista spreman da se odreknem i crkve i vere, a zbog ovakog ponasanja predstavnika nacije spreman sam da se odreknem i nacije. Hocu biti covek medju ljudima bez religije i bez nacije.

jasno ko dan

pre 18 godina

Zao mi je sto ovo prijatejski Makedonski narod dopusta, posle ovakvih poteza u ustima ostaje samo osecaj prljavstine... takve licnosti se ne hapse, u krajnjem slucaju deportuju posto ocigledno da dve pravoslavne crkve na tako malom prostoru nemaju sta da traze.
Sila boga ne moli...

Milad

pre 18 godina

al sam sluzio vojsku s tim Jovanom i jos tad je on psovao Titu Broza Josip i probio mi mozak o velikoj Srbiji i cudnocama, pa na kraju i mene uvuce na raporte kod bezbednjaka, pa su njega bezbednjaci tukli, a mene pretili i ti dani su bili pakao za mene, ako u opste postoi pakao,raj i bog!
pakao postoi ovde na zemlji i mi smo svi u njemu!
mislim da presednistvo vlade je isto kao on, jer ako je on zaradio to u makedoniji/kaznu i treba da je odrzi i da se izbaci iz te drzave sa zabranom ulaska forever! a ja mislim i verujem 100% da je on tu kaznu zaradio i da je ta kazna ipak premala!!! ljudi dokle da nas ti bolesnici vode u rat i bedu i da se spustamo na nivo pakistana, avganistana, iraka, irana, indonezie i afrike a mi smo jos bili mnogo gori od njih samo sto istina ce doci za sto godina!
taj gospodin zna i svestan je da je Makedonija od dva naroda i da su stvari napete i da je lako odpoceti rat u toj drzavi i zato bolesnici zele da to izkoriste, a ne znaju da ima Albanaca i Muslimana u Makedoniji mnogo civilizovani i da su ti ljudi patrioti evrope i zele zaedno skomsiama napred i da su ti ljudi sposobni da ratuju za Makedoniju ako bi mkedonska crkva pokusala da se odvoi od Makedonie!
Nadam se da ce BH sa svoim iskustvom pomoci Makedoniji, jer Makedonia je pomogla BH sa otkrivanjem tajni slobe i tudjmana za vreme one bruke i pokolja nad nevinim narodom na evropskim narodom!
Srdacan pozdrav od ORTOKSA-BOSANCA iz Banjaluke Milad Lazarevic!!!

Darko

pre 18 godina

Sve ovo sto se desava prethodnih dana jako je lose i za Srbiju i za Makedoniju. Dosta je ovom regionu neprijateljstava, mrznje, nerazumevanja, ekstremizama svake vrste. Posle neuobicajene mere koju je donela, Makedonija mora, u obostranom interesu, da je povuce. Pravo je svakoga coveka da ne veruje ili veruje u sta god hoce, pa makar to bio i kamen. Vlada, sud, drzava treba da pusti gradjanima potpunu slobodu i potpuno bih isti stav trebalo imati i da je bilo ko, bilo odakle, u Beogradu cinio ono sto je vladika radio u Makedoniji. Balkanski narodi, svi ali svi, nemaju jedni od drugih nikoga blizeg i ne treba ovako grubo reagovati. Ne viodim kakvu je mrznju ili sta slicno mogao da siri vladika Jovan i sada samo imamo ekstremiste i u Srbiji i u Makedoniji koji profitiraju na ovom dogadjaju. Ovde javnost sada nepravedno zigose i Tadica i Kostunicu i Draskovica, a radikali postaju nekakvi zastitnici verskih prava i sloboda. Slicno je i u Makedoniji. Na ekstremnom stavu makedonskih vlasti ne profitiraju ni Vlada ni stranka koja daje ministra makedonskog pravosudja, na ciju se toboznju nezavisnost poziva, nego ekstremisti koji zele da sire mrznju prema svim susedima i koji nisu nista naucili od nedavne neslavne proslosti njihovih srpskih pandana.

BgD

pre 18 godina

niko ne posrbljuje veliki makedonski narod! pa nije vladika isao od vrata do vrata i uznemiravao ljude. sluzio je u privatnoj kuci, ali i to je bilo mnogo! ovo je velika sramota za makedonce i pokazuje koliki su kao narod.
jeste SPC je kriva za sve sto nam se desilo! kako neko ovako nesto moze i da kaze! na primer kada su gorele dzamije u bg i nisu ja se secam samo Amfilohija kako je otisao na ulice i probao da utice na rulju! a on vam je najveci trn u oku! tragikomicno! kolika je sprega drzave i crkve pokazuje bas brzo reagovanje i zauzimanje za Vladiku Jovana

Srba

pre 18 godina

Zar je ovo rani srednji vek da crkvena pitanja dobijaju prednost u kreiranju odnosa izmadju dve drzave.
Bojim se da smo katastrofalno ragredirali i ne sekundarne nego tercijarne teme postavljamo kao primarne .
Sadasnji spor je bezobrazno mesanje crkvi u svetovni zivot i Srpskog i Makedonskog naroda.

Carlitos PG

pre 18 godina

Evo ja imam jedan prijedlog, mislim da je prihvatljiv za obije drzave.
Neka SPC prizna autokefalnost MPC a makedonska policija neka pusti popa na slobodu. Posteno kao kad se braca dogovore.

Goran

pre 18 godina

Naravno, SPC je kriva za sve sto se dogadjalo na prostoru bivse SFRJ. Da nije bilo SPC sve bi bilo divno, zemlja se ne bi raspala, mi bi bili u EU i svi bi imali plate od 5000 evra. Ako smo mi za bracu Makedonce najveci problem, sta su onda Albanci ili Grci. Jedni prave oruzane pobune, drugi im ne daju ni da koriste ime Makedonija. A ako je tzv MPC toliko u pravu zasto nije priznata ni od jedne Pravoslavne crkve u svetu? Hapsenje jednog vladike i citava hajka koja se vodi sigurno ne doprinosi smirivanju situacije. Cak i vrsni poznavalac prilika u SPC, Mirko Djordjevic priznaje da je to velika greska!

thelonius monk

pre 18 godina

Niko ne može da zabrani makedonskom narodu da ima svoju crkvu. Niko ne može da natera Srbe da priznaju tu makedonsku crkvu. U čemu je onda uopšte problem? Jedino što je, po mom mišljenju, sporno je pitanje imovine SPC koju koristi MPC. Da li se u sporu oko imovine dve crkve mogu same sporazumeti ili će i države morati da se uključe, to ne znam.

nova

pre 18 godina

Pitam se zašto su se digli svi na noge zbog jednog popa. Da li su ovi pomenuti ovako reagirali kad se čulo za pedofiliju u crkvi. Šta su rekli tada? SPC i državni vrh su kao neka sekta, treba neko da prođe gvozdenom metlom.

jovica

pre 18 godina

nije u redu da se mesate u rad jedne nezavisne drzave i da tamo salete svoje lude da posrbe makedonskog naroda.
napokon smo videli vase pravo lice sta ste zaista hteli da uradite.i zao mi je sto ste izgubili prijatelje.
slusatel od makekonija

Samoborac

pre 18 godina

Nema susjeda sa kojim se niste posvađali, pa je došao red i na Makedonce. Eto takvi ste kakvi jeste, a tko vas voli od susjeda? NITKO.

DUSKO

pre 18 godina

Lekar sam iz Sremska Kamenice i imao sam priliku da upoznam Vladiku Jovana. Vladika Jovan pouzdano znam jako voli svoj makedonski narod. MPC nije priznata od pravoslavnih crkava, ona nema kanonsko jedinstvo, koje je toliko bitno. Politicki je nacin na koji je nastala, treba da se vrati u okrilje maticne crkve, da zatrazi autokefalnost i mislim da ce ga bez ikakvih problema potom od SPC dobiti.

OrKa

pre 18 godina

Vidi se da je crkva bila i jeste deo srpske politicke scene i ima obostrano umesanje, crkve u vladi i vlade u crkvena pitanja. pitam se da li bi bilo svih ovih ratova da nije bilo umesenja SPC u srpsku politiku ovih zadnjih 15 god...?

Komunista

pre 18 godina

Sta drugo ocekivati od pravoslavnih fundamentalista i svetosavskih mudzahedina? sta ocekivata od drzave (kostunicnog rezima) i ideologije (anfilohijeve crkve) u zemlji u kojoj 50 odsto naroda nije pismeno, u kojoj su rehabilitovali cetnicke izdajnike, u kojoj su najveca partija seseljevi cetnici i kojoj ogromna vecina naroda misli da su karadzic i mladic heroji?

jovica

pre 18 godina

nije u redu da se mesate u rad jedne nezavisne drzave i da tamo salete svoje lude da posrbe makedonskog naroda.
napokon smo videli vase pravo lice sta ste zaista hteli da uradite.i zao mi je sto ste izgubili prijatelje.
slusatel od makekonija

OrKa

pre 18 godina

Vidi se da je crkva bila i jeste deo srpske politicke scene i ima obostrano umesanje, crkve u vladi i vlade u crkvena pitanja. pitam se da li bi bilo svih ovih ratova da nije bilo umesenja SPC u srpsku politiku ovih zadnjih 15 god...?

nova

pre 18 godina

Pitam se zašto su se digli svi na noge zbog jednog popa. Da li su ovi pomenuti ovako reagirali kad se čulo za pedofiliju u crkvi. Šta su rekli tada? SPC i državni vrh su kao neka sekta, treba neko da prođe gvozdenom metlom.

Samoborac

pre 18 godina

Nema susjeda sa kojim se niste posvađali, pa je došao red i na Makedonce. Eto takvi ste kakvi jeste, a tko vas voli od susjeda? NITKO.

DUSKO

pre 18 godina

Lekar sam iz Sremska Kamenice i imao sam priliku da upoznam Vladiku Jovana. Vladika Jovan pouzdano znam jako voli svoj makedonski narod. MPC nije priznata od pravoslavnih crkava, ona nema kanonsko jedinstvo, koje je toliko bitno. Politicki je nacin na koji je nastala, treba da se vrati u okrilje maticne crkve, da zatrazi autokefalnost i mislim da ce ga bez ikakvih problema potom od SPC dobiti.

Komunista

pre 18 godina

Sta drugo ocekivati od pravoslavnih fundamentalista i svetosavskih mudzahedina? sta ocekivata od drzave (kostunicnog rezima) i ideologije (anfilohijeve crkve) u zemlji u kojoj 50 odsto naroda nije pismeno, u kojoj su rehabilitovali cetnicke izdajnike, u kojoj su najveca partija seseljevi cetnici i kojoj ogromna vecina naroda misli da su karadzic i mladic heroji?

Srba

pre 18 godina

Zar je ovo rani srednji vek da crkvena pitanja dobijaju prednost u kreiranju odnosa izmadju dve drzave.
Bojim se da smo katastrofalno ragredirali i ne sekundarne nego tercijarne teme postavljamo kao primarne .
Sadasnji spor je bezobrazno mesanje crkvi u svetovni zivot i Srpskog i Makedonskog naroda.

Carlitos PG

pre 18 godina

Evo ja imam jedan prijedlog, mislim da je prihvatljiv za obije drzave.
Neka SPC prizna autokefalnost MPC a makedonska policija neka pusti popa na slobodu. Posteno kao kad se braca dogovore.

Goran

pre 18 godina

Naravno, SPC je kriva za sve sto se dogadjalo na prostoru bivse SFRJ. Da nije bilo SPC sve bi bilo divno, zemlja se ne bi raspala, mi bi bili u EU i svi bi imali plate od 5000 evra. Ako smo mi za bracu Makedonce najveci problem, sta su onda Albanci ili Grci. Jedni prave oruzane pobune, drugi im ne daju ni da koriste ime Makedonija. A ako je tzv MPC toliko u pravu zasto nije priznata ni od jedne Pravoslavne crkve u svetu? Hapsenje jednog vladike i citava hajka koja se vodi sigurno ne doprinosi smirivanju situacije. Cak i vrsni poznavalac prilika u SPC, Mirko Djordjevic priznaje da je to velika greska!

BgD

pre 18 godina

niko ne posrbljuje veliki makedonski narod! pa nije vladika isao od vrata do vrata i uznemiravao ljude. sluzio je u privatnoj kuci, ali i to je bilo mnogo! ovo je velika sramota za makedonce i pokazuje koliki su kao narod.
jeste SPC je kriva za sve sto nam se desilo! kako neko ovako nesto moze i da kaze! na primer kada su gorele dzamije u bg i nisu ja se secam samo Amfilohija kako je otisao na ulice i probao da utice na rulju! a on vam je najveci trn u oku! tragikomicno! kolika je sprega drzave i crkve pokazuje bas brzo reagovanje i zauzimanje za Vladiku Jovana

Darko

pre 18 godina

Sve ovo sto se desava prethodnih dana jako je lose i za Srbiju i za Makedoniju. Dosta je ovom regionu neprijateljstava, mrznje, nerazumevanja, ekstremizama svake vrste. Posle neuobicajene mere koju je donela, Makedonija mora, u obostranom interesu, da je povuce. Pravo je svakoga coveka da ne veruje ili veruje u sta god hoce, pa makar to bio i kamen. Vlada, sud, drzava treba da pusti gradjanima potpunu slobodu i potpuno bih isti stav trebalo imati i da je bilo ko, bilo odakle, u Beogradu cinio ono sto je vladika radio u Makedoniji. Balkanski narodi, svi ali svi, nemaju jedni od drugih nikoga blizeg i ne treba ovako grubo reagovati. Ne viodim kakvu je mrznju ili sta slicno mogao da siri vladika Jovan i sada samo imamo ekstremiste i u Srbiji i u Makedoniji koji profitiraju na ovom dogadjaju. Ovde javnost sada nepravedno zigose i Tadica i Kostunicu i Draskovica, a radikali postaju nekakvi zastitnici verskih prava i sloboda. Slicno je i u Makedoniji. Na ekstremnom stavu makedonskih vlasti ne profitiraju ni Vlada ni stranka koja daje ministra makedonskog pravosudja, na ciju se toboznju nezavisnost poziva, nego ekstremisti koji zele da sire mrznju prema svim susedima i koji nisu nista naucili od nedavne neslavne proslosti njihovih srpskih pandana.

thelonius monk

pre 18 godina

Niko ne može da zabrani makedonskom narodu da ima svoju crkvu. Niko ne može da natera Srbe da priznaju tu makedonsku crkvu. U čemu je onda uopšte problem? Jedino što je, po mom mišljenju, sporno je pitanje imovine SPC koju koristi MPC. Da li se u sporu oko imovine dve crkve mogu same sporazumeti ili će i države morati da se uključe, to ne znam.

Zex

pre 18 godina

Dragi prijatelji makedonci,
ako hapsite svestenike zbog verskog propovedanja i na molbe i sugestije srpskih zvanicnika odgovarate kako je sudstvo odvojeno od drzave odkud vam pravo da trazite od nase Vlade dozvolu za posetu Prohor Pcinskog ? Zar po Vama nije Crkva i sudstvo odvojeno od Drzave ?
Isti arsini za obe strane. Ne zelite da se mesate u rad sudstva ali onda ne trazite od nas da se mesamo u rad Crkve.
Ali posto sam poceo sa dragi prijatelji bilo bi dobro da Vas predsednik amnestira Vladiku a da Vasoj delegaciji se odobri odlazak i proslava praznika.
Imajte stalno na umu da ni mi a ni vi nemamo bas mnogo prijatelje u okolini i da bi ovaj bespotrebni cin mogao da nas udalji i oslabi pred nasim osvedocenim neprijateljima.

Kamenjar

pre 18 godina

Po osnovu raspirivanja verske i nacionalne mrznje bi pola popova u Srbiji moglo da ide u zatvor. Makedonije je izgleda pravna drzava a to sto nama SPC i akademija vode zemlju to je nas problem. Ako se ovako nastavi svete srpske zemlje ce biti od Slavije do Autokomande (naravno sa sve Hramom), svi ostali odose.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Onaj prethodni rat je zapocela, organizovala, vodila, i saucestvovala SPC, ovaj koji pukusava da nametne u Makedoniju i u Crnu Goru, nadam se da nece uspeti.
Vojislav Kostunica, koji sebe naziva "legalistom", nijednom se recju nije obratio Pavlu koji je i nametao raskol u MPC, vec trazi "oslobadjnje" jednog kvislinga.
I malo je od koga je
M.H. jul.2005.

Konstantin

pre 18 godina

Niko ne porice Makedoniji i makedonskom narodu pravo na identitet i u krajnjoj meri i posebnu pravoslavnu crkvu. Ali to se ne moze u ovom trenutku izvesti bez pregovora sa SPC, a preko nje i sa svim ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama. Dobijanje egzarhata od SPC je, u kanonskom, pa i diplomatskom pogledu, samo prvi korak u formiranju legitimne Makedonske Pravoslavne Crkve. Zasto se ovde na Balkanu svako normalno pitanje odmah pretvara u nesnosno politicko ? Verovatno zato sto tako manjina ekstremista, kojih ima i medju politicarima i medju svestenstvom na obe strane, profitira.

Milad

pre 18 godina

al sam sluzio vojsku s tim Jovanom i jos tad je on psovao Titu Broza Josip i probio mi mozak o velikoj Srbiji i cudnocama, pa na kraju i mene uvuce na raporte kod bezbednjaka, pa su njega bezbednjaci tukli, a mene pretili i ti dani su bili pakao za mene, ako u opste postoi pakao,raj i bog!
pakao postoi ovde na zemlji i mi smo svi u njemu!
mislim da presednistvo vlade je isto kao on, jer ako je on zaradio to u makedoniji/kaznu i treba da je odrzi i da se izbaci iz te drzave sa zabranom ulaska forever! a ja mislim i verujem 100% da je on tu kaznu zaradio i da je ta kazna ipak premala!!! ljudi dokle da nas ti bolesnici vode u rat i bedu i da se spustamo na nivo pakistana, avganistana, iraka, irana, indonezie i afrike a mi smo jos bili mnogo gori od njih samo sto istina ce doci za sto godina!
taj gospodin zna i svestan je da je Makedonija od dva naroda i da su stvari napete i da je lako odpoceti rat u toj drzavi i zato bolesnici zele da to izkoriste, a ne znaju da ima Albanaca i Muslimana u Makedoniji mnogo civilizovani i da su ti ljudi patrioti evrope i zele zaedno skomsiama napred i da su ti ljudi sposobni da ratuju za Makedoniju ako bi mkedonska crkva pokusala da se odvoi od Makedonie!
Nadam se da ce BH sa svoim iskustvom pomoci Makedoniji, jer Makedonia je pomogla BH sa otkrivanjem tajni slobe i tudjmana za vreme one bruke i pokolja nad nevinim narodom na evropskim narodom!
Srdacan pozdrav od ORTOKSA-BOSANCA iz Banjaluke Milad Lazarevic!!!

Den

pre 18 godina

Vlada Makedonije treba da pomiluje arhiepiskopa Jovana,jer trenutno(ovde u Srbiji) stvaraju savremeni velikosrpski mit o mučeništvu Jovanovom. On ne može da "posrbi" Makedonce, jer je njegov uticaj ograničen na članove njegove familije i nekoliko prijatelja. MPC će biti nezavisna crkva,ali ovaj nepromišljen potez,naneće više štete nego koristi MPC i Makedoniji. Tipično balkanski način razmišljanja.Makedonci,učite na greškama nas Srba (koliko smo pogrešnih odluka doneli u 20-om veku,toliko smo surovo kaznjeni za svaku nepromišljenost).

Драган

pre 18 godina

Чекајте, опет се мешају "бабе и жабе". Нико не спори да македонски народ треба да има сопствену цркву, али за то постоји ред - а да и не причамо о томе да су македонске владике повукле своје потписе са документа потписаног у Нишу прошле године, којим се озваничавала аутономија македонске цркве. Да и не причамо о шиканирању српских свештеника на македонској граници, док се у исто време тражи прослава у манастиру Прохор Пчињски. Да, у исто време се српске власти оптужују за "антиевропско понашање" (?!). Е па, браћо Македонци, не улази се у Европу гажењем договора, хапшењем епископа и шиканом свештеника. А за улазак у Прохор Пчињски треба питати газду, а не слати неког другог да то обави уместо вас. Срамота је да је БЈРМ једина држава у Европи која у двадесет првом веку хапси свештенике.

Hafco

pre 18 godina

Pa ja ne znam sta je tu cudno. MPC je nepriznata u svetu i jedina legitimna pravoslavna crkva u makedoniji je pravoslavna crkva pod jurisdikcijom SPC. Bas kao sto i Vatikan imenuje kardinale u vise od 100 zemalja sveta, tako i SPC imenuje vladike i arhiepiskope u zemljama koje su pod njenom crkvenom jurisdikcijom. Za one koji ne znaju, Spanska pravoslavna crkva je pod jurisdikcijom SPC i naravno SPC imenuje velikodostojnike. U Spaniji opet Vatikan imenuje svoje veikodostojnike, pa nisam cuo da i jednog trenutka Spanci prave problem oko toga. U svakom slucaju, hapsenje vladike Jovana vidim kao nemoc, nepopularnost i strah takozvane MPC a i vlasti u Makedoniji. 'Srbofobija' je jos uvek popularna. I na kraju, zamisljam samo sta bi se srucilo na nas kad bi objavili da mi od sada postavljamo beogradskog nadbiskupa a ne Vatikan.

Srboljub

pre 18 godina

U vreme Socijalizma, crkva je bila odvojena od drzave i bilo je pravo uzivanje otici u crkvu nedeljom ili pak povodom nekog verskog praznika. Kao siroce bez roditelja crkva mi je barem delimicno zamenjivala roditelje. Naravno pitate se kako? Sve ono cemu bi me roditelji trebali uciti, ucila me je crkva. Crkva me tada ucila veri. Crkva me je tada ucila lepom ponasanju, ljubavi prema svemu i svakome. Crkva mi je bila i otac i mati. Crkva je tada ucila vernike da se nacionalno i verski medjusobno i volimo i postujemo. Danas crkva nas uci da mrzimo sve sto nije srpsko i sve sto nije pravoslavno. Crkva nas danas truje mrznjom. Cemu to? Misle li predstavnici pravoslavne crkve da takva crkva kakva je ona danas, treba nekome. Njihovim divljackim ponasanjem ozbiljno nas odbijaju od onoga sto nam je juce bilo sveto. Posle ovoliko gluposti s pravom mogu reci da sam zaista spreman da se odreknem i crkve i vere, a zbog ovakog ponasanja predstavnika nacije spreman sam da se odreknem i nacije. Hocu biti covek medju ljudima bez religije i bez nacije.

Nebojsa Lazarevic

pre 18 godina

Makedonia je pametna i iteligentna zemlja sa dva naroda, pa i Albanci su evropski narod i oni ce uci u EU 2100---pa nije ni to daleko i to ce doci brzo, ko je mislio 1992 godine da ce Karadzic, Mladic i ostali postati misevi, al dodje vreme i propade republika mrska sto je stecena na najprljaviji nacin posle drugog svetskog rata i tad nie bilo vise zrtava na BH prostoru!
pozdrav od KOMSIE BOSANCA dobre volje iz Banja Luke BH
BH forever!!

venera

pre 18 godina

Da li postoji nacin da se nekako odreknem svog porekla??? Nemocna sam da bilo sta promenim, osecam se kao da imam neku etiketu na sebi i da sam obelezena, MRZIM SAMU SEBE !!!

sale MLA

pre 18 godina

Verovatno da je srpska crkva pozivom na prestajanje nasilja pozvala jos jednom na otpor protiv nasilja najboljim mogucim sredstvom klin-klinom. Ili crkvu nasi ljudi uvek pogresno razumeju ili je pogresno razumeju samo kad to crkvi ide u korist. Sto vise ljudi pogine vise love popovima za parastose itd.
Bruka ziva za nasu crkvu i iznad svega nase nasledje. Predpostavljam da nas je kao narod najvise kaznilo to nase presvetlo nasledje. Nikad nikog nisu napali uvek su se branili i patili i svojom glavom platili.
Sada je vreme da se dobro izbrukamo pa nam makedonci nece biti chokalije, rumuni rumunchine i tako dalje.

jasno ko dan

pre 18 godina

Zao mi je sto ovo prijatejski Makedonski narod dopusta, posle ovakvih poteza u ustima ostaje samo osecaj prljavstine... takve licnosti se ne hapse, u krajnjem slucaju deportuju posto ocigledno da dve pravoslavne crkve na tako malom prostoru nemaju sta da traze.
Sila boga ne moli...

Habibi

pre 18 godina

Da nije tuzno bilo bi smesno. Drzava ne bi trebalo da se mesa u crkvena pitanja i obrnuto. To vazi i za jedne i za druge.
Blago vama, i nama sa vama, ako ce vas jedan popa posrbiti:)
Habibi iz Gujinog Gnezda:)

gaga

pre 18 godina

Sramota od makedonske drzave, a mi nista ne preduzimamo po tom pitanju! Trebali bi i mi da uvedemo neke "slicne" protivmere pa da vidimo kako bi se ponasala makedonska vlast!

g.m.

pre 18 godina

Destruktivnost i bahatost srpske politike, srpskog premijera i (Kostunica i SPC ne mole, nego zahtevaju!) je kao sumski pozar na 40 stepeni, a uz to duva jak vetar! (P.S. Samo tako, beogradski pashaluk vam ne gine!)

Zoran Makrevski

pre 18 godina

Kostunica i Pavle hoce da zastite makdeonskog drzavjlanina on njegove drzave. A poslali su pola Srbije u Hag!

Poslali ste svoje generale i ljude koji su se za Srbiju borili u Hag, a ovde pokusavate da zastitite strane drzavjlane. Zalim vas, zaista

Ljubisa

pre 18 godina

U Hrvatskoj i posle Jasenovca, Oluje , Bljeska postoji SPC, sto je normalno stanje, jer i u Srbiji postoji Katolicka crkva. Takvo stanje treba da se postavi u Makedoniji. Dozvoliti da deluje SPC. Odluku o autokefalnosti donose sve pravoslavne crkve, a ne samo srpska. Srbofobijom se ne moze dobiti saglesnost SPC. SPC ne moze da izveze srpstvo u Makedoniju. Licno mislim da ce se pre raspasti Makedonija nego sto ce MPC dobiti autokefalnost i ne slazem se sa gospodinom Djodjevicem, jer se za autokefalnost MPC pita ruska i grcka crkva. Sam Gospodin Tupurkovski izjavljuje da je sudbina Makedonije kao drzave neizvesna, da je to drzava na probi, a kamo li MPC.

Žika

pre 18 godina

To je još jedan primer kako naša vlast i SPC ne umeju da grade dobrosusedske odnose, na red došla i Makedonija (a bogami i Crna Gora). Da li ćemo doživeti da ovo duhovno zlo koje već 15 godina vlada Srbijom (što direktno što skriveno) bude poraženo?

aleksije I

pre 18 godina

Gospodin Djordjevic gresi kada kaze da ce tzv. makedonska pravoslavna crkva biti priznata. Ocekujem od nekoga ko se potpisuje kao sociolog religije malo vise poznavanja ove teme. Kanonski otpust i tomos o autokefaliji ostaju nedostizni cilj organizacije koja sebe naziva crkvom, a zasnovana je na nasilju saveza komunista u Makedoniji iz 1967. Zato molimo bracu u Makedoniji da se vrate sebi. Oni moraju da znaju da mi u Srbiji prema njima osecamo ljubav i saosecanje! Moramo biti zajedno odnosno bliski jer velike izazove nosi veliki svet!

Dejan

pre 18 godina

Vidim da su se sektasi prvi javili da napadaju crkvu ,u srbiji ima 256 sekti koje deluju i rade i truju srpsku omladinu i rasturaju drzavu a sada bi da hapsenje jednog srpskog svestinika predstave kao nesto najstrasnije i to samo zbog toga sto SPC propoveda svoju veru u makodoniji,SPC je jedina koja je sacuvala srpski narod u svojoj istoriji a sada neko hoce da to izblati i svede na neki nivo nedostojan SPC.

danijel

pre 18 godina

moderne drzave su laicke, a religija je privatna stvar. tko hoce, neka ide u crkvu u slobodno vrijeme, a tko nece - nitko ga ne tjera. samo u srednjovjekovnim glavama nacionalnost se definira preko religijske pripadnosti. u modernim drzavama ona se definira i dokazuje ispravom o drzavljanstvu, tj. papirom.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Makedonci u Srbiji mogu da se organizuju i osnuju svoju versku zajednicu, u cemu je tu problem?
Drzave ne smeju da se mesaju u medjucrkvene stvari, i upravo je u tome problem. MPC je nastala politickom odlukom, a makedonski politicari i dalje zele da vode crkvenu politiku na drzavnom nivou.
Srpska vlada zaista nema pravo da se mesa, medjutim niko ne moze osporiti pravo srpske ili bilo koje vlade da brine o krsenjima ljudskih prava u Makedoniji. Takvu vrstu suvereniteta nema niko u svetu, pa ni makedonija.

Milos

pre 18 godina

Vazi i za Srbiju i Makedoniju i Crnu Goru: Ne zna se da li sluzbe bezbednosti tih drzava koriste Crkvu ili Crkva koristi te sluzbe ali se kraj nazire: Presudu ce doneti Havijer Solana i MMF.

Milos

pre 18 godina

Nadam se da Makedonci shvataju da nisu svi Srbi olicenje ove pravoslavne dzamahirije. Nazalost, govoriti o Sv. Savi u istoj recenici sa puk. Amfilohijem ili jos gore, kada se potonji poziva na Sv. Savu, je tragikomicno - Sava je za svoje doba bio jedan od najnaprednijih ljudi i zagovornih progresa i reformi koje su gledane sa podozrenjem. Danas Amfilohije i njemu slicni govore da se treba vratiti tim ucenjima. Pa, to bi bilo sjajno, samo proslo je 10 vekova i hajde onda umesto baklji i konja da njegova ucenja primenimo na moderno doba, pa da vidite sta ispada...

Mile

pre 18 godina

Makedoncima u Srbiji bih toplo preporucio da se ne eksponiraju previse u ovom sukobu, ali ako vec hoce da podrzavaju nekoga bilo bi mudro da podrze i budu lojalni drzavi u kojoj zive. Neka se samo sjete srpskog primjera u Hrvatskoj.

Dusan

pre 18 godina

Licemerno je objasnjavati kako se izvrsne vlasti u Makedoniji ne mogu mesati u odluke suda. Da se makedonska drzava i pravosudje ne mesaju u poslove crkve, ovaj velikodostojnik nikada ne bi bio uhapsen i proganjan.

Sasa

pre 18 godina

Politika je "umesnost upravljanja"
Politikanstvo je to sto radi SPC, sa svojim "kostunicama"...a najgore sto se u Srbiji ne zna , sta je to Jovan zgresio?!
mozda je ipak radio na sirenju verske mrznjke?
Sta G.din Ilic misli o tome, pre nego im zabrani prelet aviona:):):)?

srki

pre 18 godina

Koja je razlika izmedju nepriznate MPC u Australiji, Americi i Kanadi i SPC u Makedoniji? Ova prva je prisutna svuda gde su makedonci a zabranjuju prisustvo priznate SPC u svojoj zemlji.

Dosta je bilo!

pre 18 godina

Opet popovi i crkve zavadjaju ljude, po nacionalnoj i verskoj osnovi. Dokle ???
Zaista bi trebalo zabraniti sve crkve, kao opstu opasnost !!! Jer, nema nicega od ljubavi, prastanja i ostalih bajki kojima opijaju narod, a bogate se na njegovoj lakomislenosti i blanko poverenju.

sloboda za vladiku

pre 18 godina

Kako rade, tako ce im se i vratiti. Bojim se i gore. Mi jesmo jos uvek u sosu ali bolje neka brinu o svojim susedima a ne nama da "popuju" ko nas sve mrzi (pa znamo i mi da nisu prvi koji nas ne vole). Od svih njihovih suseda, jedino im Srbija tolerise (u grnicama moguceg) ispade i hirove. Vidim, vrlo su aktivni u komentarima. Pozdrav Makedoncima, veoma lepo. Na makedonskim sajtovima pak ne vidim mogucnost za komentare-da im se malo "otpise" na njihovom terenu. To dovoljno govori o medijima, drzavi, mentalitetu, slobodi...kad bas insistiraju-i o evropsom duhu.

dobra volja i kompromis

pre 18 godina

U celoj nastaloj situaciji izazvanom nasrtajima SPC i one mašinerije koja je proizvodila prošle ratove na prostorima bivše SFRJ, Makedonske vlasti preduzimaju mere da zaštite makedonski narod i njegovu Crkvu
i Državu. Javnost u Srbiji nema prave informacije da bi se sklopila prava slika po ovom pitanju. Verovatno se nezna da su u ime SPC, organizovane grupe tzv. patriota (najverovatnije uz pomoć nekog ogranka DB-a iz Srbije) činili razna zlodela i kriminalne radnje po manastirima i crkvama u Makedoniji u nameri da slome jezgro MPC, da oslabe makedonsku državu, da narod podele i da se, potom, puste kriminalne grupe sa bivših ratišta da pljačkaju i ubijaju one koji su privrženi makedonskoj državi i MPC. Može se prozreti i krajnja bolesna zamisao ovakve imperijalističko-fašističke ideologije, koja je imala za cilj da se rasparčava Makedonija (kao posle Balkanskih ratova), a dokazi za takvu patološku zamisao i pokušaja povampirenja imperijalističkih pretenzija u krugovima koji pokušavaju da utiču na srpsku politiku su njihovi predlozi i ponuda Bugarskoj, da ukoliko se ne meša, da će dobiti jedan deo Makedonije. Zbog takvih namera i pokušaja poremećenih umova, koji nisu navikli da poštenim radom zarade, već im je praksa bila otimanje i grabež (jer je lenjost i mržnja njihova svakodnevica) , eto, zbog toga treba da se zaštiti Makedonija. Crkvene aktivnosti SPC kod stanovništva koje je većinski srpsko ne bi smetale, već su smetale i predstavljale opasnost nedozvoljene (kriminalne) aktivnosti jednog dela SPC i njenih pomagača. Priče, da prvo treba da prođe neko vreme u crkvenom jedinstvu sa SPC, pa tek nakon toga da može MPC da dobije dopuštenje za odvajanje, smatram ih prevarom, jer to 'vreme' SPC i njeni pomagači su, najverovatnije, hteli da iskoriste za svoje prljave namere. A takođe i ono što se pokušava da plasira da SPC polaže prava na imovinu za manastire u Makedoniji (koji su građeni pre devet vekova od strane srpske vlastele) i to je veoma čudno, jer ko još u svetu traži imovinu koju su njihovi kraljevi i vojskovođe gradili na osvojenim teritorijama?!
Najbolje, za prevazilaženje spora između SPC i MPC i razvijanje njihovih normalnih odnosa je da se učine gestovi dobre volje s obe strane i to, po dogovoru istovremeno: da se Vraniškovski pusti na slobodu i da istog dana Sinod SPC i druge relevantne crkvene vlasti SPC donesu odluku o dopuštenju samostalnosti MPC. Ukoliko je potrebno prema kanonima da prethodno obe crkve budu u crkvenom jedinstvu, to bi moglo da se uradi formalno tog istog dana (trebaće prisustvo svedoka i svakako obezbeđenja zbog uzajamnog nepoverenja koje je stvoreno).
Ubeđena sam da osamostaljenje MPC uz pristanak SPC i puštanje na slobodu Vraniškovskog doprinose razrešenju nastalog spora između SPC i MPC, a crkvenu imovinu koriste po principu većinskog naroda u nekoj opštini, što znači da imovina, u stvari, pripada narodu na datoj teritoriji.

Aleksa

pre 18 godina

Da je moglo crkveno jedinstvo ne bi se srpska crkva odvajala.
I zašto toliko protivljenje u Srbiji kada drugi to žele isto da učine.
Mnogo je bolje da se svako sam razvija i održava bilateralne odnose sa ravnopravnih pozicija. Dominacija i izrabljivanje ne doprinose napretku.

sasa

pre 18 godina

Ovde ima nekoliko problema.
Prvo, vladika Jovan je gradjanin Makedonije, i nije mi jasno s kojim pravo srpske vlasti brane gradjanina Makedonije od vlasti Makedonije. Drugo, da stvar ogolimo do kraja: Makedonski narod nije ni maloletan ni malouman da bi mu trebao staratelj iz Beograda. Ljudi hoce svoju crkvu, i na kraju ce je i dobiti. Yasto bi pravoslavci u Makedoniji bili na bilo koji nacin podredjeni Beogradu?

Dusan

pre 18 godina

Uloga SPC u dogadjajima poslednjih 15 godina je blago receno problematicna, i tu zbora nema. Ipak, postupanje mak. vlasti prema crkvenom episkopu je bez presedana u novijoj istoriji, nakon pada berlinskog zida. Hapsiti coveka zato sto je pripadnik/velikodostojnik jedne priznate verske zajednice je za mene apsolutni skandan i nije mi jasno kojom su pravnom bravurom mak. vlasti uspele da ovo podvedu pod izazivanje nacionalne mrznje. Termini kao sto su 'kvisling' su neozbiljni i ne znace bas nista...

Pipi

pre 18 godina

Vazno je prvo biti covek i postovati svoje kao sto se postuje i tudje. Da ima vise takvih ljudi, ova zemlja bi bila mnogo bolja i lepsa za zivot.

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Nisam mislio da ulazim u javnu deatu oko donosenje sudske odluke zatvora svestenika srpske pravoslavne crkve u Makedoniji, ali penusavost pojedinih drzavnika, poput gospodina Velje Ilica, navelo me da stanem u odbranu svoga i porodicnog digniteta Supruga mi je makedonka, dosli gosti iz Makedonije, pa me pitaju zete sta radi bre ovo Tvoja Srbija, zasto bre hoce da nas posvadjaju. Bila su i druga pitanja. Odgovorio sa im da su u sekularnim drzavama. a tako bi trebalo biti i u Makedoniji ni Srbiji, potpuno crkva i drzava odvojene. Nazalost izleda da drzava je u Srbiji postala crkvena, tako da su gospoda presednik republike Tadic, presednik vlade Kostunica, ministri i ostala p0oliticki slepa i zaslepljena elita ekstremnim nacionalizmom i etnonaciponalizmnom, potpuno izgubila glavu i predstavljaju se kao crkveni velikodostojnici. Tako samo i dalje sire mrznju i netrpeljivost i tqako se predstavljaju kao lazni demokrate i evropejci. Naravno da sve ide na ruku ewsktremizmu svih oblika u Srbiji i tako umesto da se vlada bavi zivotnim problemima gradjana, da se prezivi, oni se bave crkvom. Dokle ce ovako da se ide u ambis, pitaju se normalni gradjani JUGA Srbije. Svi ovi navedeni drzavnici neka privatnoi kao gradjani imaju svoje licne stavove, ali nemaju prava kao predstavnici vlasti da zauzimaju ekstremne stavove u moje i i u ime moje porodice.

jovica

pre 18 godina

videcemo cija drzava ce se prije raspasti jos malo kad vas crnogorci napuste i imaju nezavisnu drzavu kosovu ste odavno izgubili i falce jos da vojvodina potrazi isto.
pitajte vase sonarodnjake srbe koje zive u Makedoniju koga oni podrzavaju pa posle pricajte sta mislite da smo mi piludeli pa smo poceli da zatvaramo svestenike kao prvo on vise nije svestenik, MPC ga je oterala zato sto je krao narod on je davno trebao da bude u zatvoru tako da sve ovo mrznje bi se nije desilo.
pitajte vase prijatelje rodninu drugova koje znam da ih svi mi imamo na obe strane koga oni podrzavaju i ko je ustvari jovan i koliko vernika stoi iza nega.
sve ste ratove izgubili zato sto ste podrzavali pogresnu stranu i vreme je da se okrenete i da vidite sta ste to uradili ida pre nego sto nesto uradite prvo dobro razmislite jer se sa glavom ne rusi cid.
sme postiele i ce postoime

Alčo

pre 18 godina

Sve što ću reći jeste to da je tužno da dva tako bliska i srodna naroda dolaze u sukob zbog sukoba srpske i makedonske pravoslavne crkve. Pa sad .... da li je crkva kanonski priznata ili nepriznata stavimo na stranu. Bog je ipak jedan. Mislim da treba pokrenuti, ako treba i međudržavni i međucrkveni, dijalog i to sve u cilju da se na postojeće nesporazume konačno stavi tačka.
Ja jesam prilično revnosan vernik srpske pravoslavne crkve ali nekim krugovima te crkve ipak zameram za određenu dozu konzervativizma (kao npr. protivljenje dolasku pape u Srbiju što bi snažno poguralo evropsku integraciju Srbije). Ako makedonski narod instaliranje Ohridske arhiepiskopije SPC smatra ugnjetavanjem sa srpske strane onda neka se odustane od toga, sve u cilju tradicije prijateljskih odnosa dva tako bliska i srodna naroda.

samuel

pre 18 godina

Nije ovo medjudrzavni niti medjucrkveni problem i muka mi je od nadri-analiticara koji pokusavaju da ga predstave kao takav. Ovo je problem kriminalnog ponasanja pojedinca koji se zamotao u mantiju, i kao takav automatski dobio podrsku Srbije, pravoslavne Dzamahirije. NE pomilovanju!

jovica

pre 18 godina

nije u redu da se mesate u rad jedne nezavisne drzave i da tamo salete svoje lude da posrbe makedonskog naroda.
napokon smo videli vase pravo lice sta ste zaista hteli da uradite.i zao mi je sto ste izgubili prijatelje.
slusatel od makekonija

OrKa

pre 18 godina

Vidi se da je crkva bila i jeste deo srpske politicke scene i ima obostrano umesanje, crkve u vladi i vlade u crkvena pitanja. pitam se da li bi bilo svih ovih ratova da nije bilo umesenja SPC u srpsku politiku ovih zadnjih 15 god...?

nova

pre 18 godina

Pitam se zašto su se digli svi na noge zbog jednog popa. Da li su ovi pomenuti ovako reagirali kad se čulo za pedofiliju u crkvi. Šta su rekli tada? SPC i državni vrh su kao neka sekta, treba neko da prođe gvozdenom metlom.

Samoborac

pre 18 godina

Nema susjeda sa kojim se niste posvađali, pa je došao red i na Makedonce. Eto takvi ste kakvi jeste, a tko vas voli od susjeda? NITKO.

DUSKO

pre 18 godina

Lekar sam iz Sremska Kamenice i imao sam priliku da upoznam Vladiku Jovana. Vladika Jovan pouzdano znam jako voli svoj makedonski narod. MPC nije priznata od pravoslavnih crkava, ona nema kanonsko jedinstvo, koje je toliko bitno. Politicki je nacin na koji je nastala, treba da se vrati u okrilje maticne crkve, da zatrazi autokefalnost i mislim da ce ga bez ikakvih problema potom od SPC dobiti.

Komunista

pre 18 godina

Sta drugo ocekivati od pravoslavnih fundamentalista i svetosavskih mudzahedina? sta ocekivata od drzave (kostunicnog rezima) i ideologije (anfilohijeve crkve) u zemlji u kojoj 50 odsto naroda nije pismeno, u kojoj su rehabilitovali cetnicke izdajnike, u kojoj su najveca partija seseljevi cetnici i kojoj ogromna vecina naroda misli da su karadzic i mladic heroji?

Srba

pre 18 godina

Zar je ovo rani srednji vek da crkvena pitanja dobijaju prednost u kreiranju odnosa izmadju dve drzave.
Bojim se da smo katastrofalno ragredirali i ne sekundarne nego tercijarne teme postavljamo kao primarne .
Sadasnji spor je bezobrazno mesanje crkvi u svetovni zivot i Srpskog i Makedonskog naroda.

Carlitos PG

pre 18 godina

Evo ja imam jedan prijedlog, mislim da je prihvatljiv za obije drzave.
Neka SPC prizna autokefalnost MPC a makedonska policija neka pusti popa na slobodu. Posteno kao kad se braca dogovore.

Goran

pre 18 godina

Naravno, SPC je kriva za sve sto se dogadjalo na prostoru bivse SFRJ. Da nije bilo SPC sve bi bilo divno, zemlja se ne bi raspala, mi bi bili u EU i svi bi imali plate od 5000 evra. Ako smo mi za bracu Makedonce najveci problem, sta su onda Albanci ili Grci. Jedni prave oruzane pobune, drugi im ne daju ni da koriste ime Makedonija. A ako je tzv MPC toliko u pravu zasto nije priznata ni od jedne Pravoslavne crkve u svetu? Hapsenje jednog vladike i citava hajka koja se vodi sigurno ne doprinosi smirivanju situacije. Cak i vrsni poznavalac prilika u SPC, Mirko Djordjevic priznaje da je to velika greska!

BgD

pre 18 godina

niko ne posrbljuje veliki makedonski narod! pa nije vladika isao od vrata do vrata i uznemiravao ljude. sluzio je u privatnoj kuci, ali i to je bilo mnogo! ovo je velika sramota za makedonce i pokazuje koliki su kao narod.
jeste SPC je kriva za sve sto nam se desilo! kako neko ovako nesto moze i da kaze! na primer kada su gorele dzamije u bg i nisu ja se secam samo Amfilohija kako je otisao na ulice i probao da utice na rulju! a on vam je najveci trn u oku! tragikomicno! kolika je sprega drzave i crkve pokazuje bas brzo reagovanje i zauzimanje za Vladiku Jovana

Darko

pre 18 godina

Sve ovo sto se desava prethodnih dana jako je lose i za Srbiju i za Makedoniju. Dosta je ovom regionu neprijateljstava, mrznje, nerazumevanja, ekstremizama svake vrste. Posle neuobicajene mere koju je donela, Makedonija mora, u obostranom interesu, da je povuce. Pravo je svakoga coveka da ne veruje ili veruje u sta god hoce, pa makar to bio i kamen. Vlada, sud, drzava treba da pusti gradjanima potpunu slobodu i potpuno bih isti stav trebalo imati i da je bilo ko, bilo odakle, u Beogradu cinio ono sto je vladika radio u Makedoniji. Balkanski narodi, svi ali svi, nemaju jedni od drugih nikoga blizeg i ne treba ovako grubo reagovati. Ne viodim kakvu je mrznju ili sta slicno mogao da siri vladika Jovan i sada samo imamo ekstremiste i u Srbiji i u Makedoniji koji profitiraju na ovom dogadjaju. Ovde javnost sada nepravedno zigose i Tadica i Kostunicu i Draskovica, a radikali postaju nekakvi zastitnici verskih prava i sloboda. Slicno je i u Makedoniji. Na ekstremnom stavu makedonskih vlasti ne profitiraju ni Vlada ni stranka koja daje ministra makedonskog pravosudja, na ciju se toboznju nezavisnost poziva, nego ekstremisti koji zele da sire mrznju prema svim susedima i koji nisu nista naucili od nedavne neslavne proslosti njihovih srpskih pandana.

thelonius monk

pre 18 godina

Niko ne može da zabrani makedonskom narodu da ima svoju crkvu. Niko ne može da natera Srbe da priznaju tu makedonsku crkvu. U čemu je onda uopšte problem? Jedino što je, po mom mišljenju, sporno je pitanje imovine SPC koju koristi MPC. Da li se u sporu oko imovine dve crkve mogu same sporazumeti ili će i države morati da se uključe, to ne znam.

Zex

pre 18 godina

Dragi prijatelji makedonci,
ako hapsite svestenike zbog verskog propovedanja i na molbe i sugestije srpskih zvanicnika odgovarate kako je sudstvo odvojeno od drzave odkud vam pravo da trazite od nase Vlade dozvolu za posetu Prohor Pcinskog ? Zar po Vama nije Crkva i sudstvo odvojeno od Drzave ?
Isti arsini za obe strane. Ne zelite da se mesate u rad sudstva ali onda ne trazite od nas da se mesamo u rad Crkve.
Ali posto sam poceo sa dragi prijatelji bilo bi dobro da Vas predsednik amnestira Vladiku a da Vasoj delegaciji se odobri odlazak i proslava praznika.
Imajte stalno na umu da ni mi a ni vi nemamo bas mnogo prijatelje u okolini i da bi ovaj bespotrebni cin mogao da nas udalji i oslabi pred nasim osvedocenim neprijateljima.

Kamenjar

pre 18 godina

Po osnovu raspirivanja verske i nacionalne mrznje bi pola popova u Srbiji moglo da ide u zatvor. Makedonije je izgleda pravna drzava a to sto nama SPC i akademija vode zemlju to je nas problem. Ako se ovako nastavi svete srpske zemlje ce biti od Slavije do Autokomande (naravno sa sve Hramom), svi ostali odose.

Mustafa Hoxha

pre 18 godina

Onaj prethodni rat je zapocela, organizovala, vodila, i saucestvovala SPC, ovaj koji pukusava da nametne u Makedoniju i u Crnu Goru, nadam se da nece uspeti.
Vojislav Kostunica, koji sebe naziva "legalistom", nijednom se recju nije obratio Pavlu koji je i nametao raskol u MPC, vec trazi "oslobadjnje" jednog kvislinga.
I malo je od koga je
M.H. jul.2005.

Konstantin

pre 18 godina

Niko ne porice Makedoniji i makedonskom narodu pravo na identitet i u krajnjoj meri i posebnu pravoslavnu crkvu. Ali to se ne moze u ovom trenutku izvesti bez pregovora sa SPC, a preko nje i sa svim ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama. Dobijanje egzarhata od SPC je, u kanonskom, pa i diplomatskom pogledu, samo prvi korak u formiranju legitimne Makedonske Pravoslavne Crkve. Zasto se ovde na Balkanu svako normalno pitanje odmah pretvara u nesnosno politicko ? Verovatno zato sto tako manjina ekstremista, kojih ima i medju politicarima i medju svestenstvom na obe strane, profitira.

Milad

pre 18 godina

al sam sluzio vojsku s tim Jovanom i jos tad je on psovao Titu Broza Josip i probio mi mozak o velikoj Srbiji i cudnocama, pa na kraju i mene uvuce na raporte kod bezbednjaka, pa su njega bezbednjaci tukli, a mene pretili i ti dani su bili pakao za mene, ako u opste postoi pakao,raj i bog!
pakao postoi ovde na zemlji i mi smo svi u njemu!
mislim da presednistvo vlade je isto kao on, jer ako je on zaradio to u makedoniji/kaznu i treba da je odrzi i da se izbaci iz te drzave sa zabranom ulaska forever! a ja mislim i verujem 100% da je on tu kaznu zaradio i da je ta kazna ipak premala!!! ljudi dokle da nas ti bolesnici vode u rat i bedu i da se spustamo na nivo pakistana, avganistana, iraka, irana, indonezie i afrike a mi smo jos bili mnogo gori od njih samo sto istina ce doci za sto godina!
taj gospodin zna i svestan je da je Makedonija od dva naroda i da su stvari napete i da je lako odpoceti rat u toj drzavi i zato bolesnici zele da to izkoriste, a ne znaju da ima Albanaca i Muslimana u Makedoniji mnogo civilizovani i da su ti ljudi patrioti evrope i zele zaedno skomsiama napred i da su ti ljudi sposobni da ratuju za Makedoniju ako bi mkedonska crkva pokusala da se odvoi od Makedonie!
Nadam se da ce BH sa svoim iskustvom pomoci Makedoniji, jer Makedonia je pomogla BH sa otkrivanjem tajni slobe i tudjmana za vreme one bruke i pokolja nad nevinim narodom na evropskim narodom!
Srdacan pozdrav od ORTOKSA-BOSANCA iz Banjaluke Milad Lazarevic!!!

Den

pre 18 godina

Vlada Makedonije treba da pomiluje arhiepiskopa Jovana,jer trenutno(ovde u Srbiji) stvaraju savremeni velikosrpski mit o mučeništvu Jovanovom. On ne može da "posrbi" Makedonce, jer je njegov uticaj ograničen na članove njegove familije i nekoliko prijatelja. MPC će biti nezavisna crkva,ali ovaj nepromišljen potez,naneće više štete nego koristi MPC i Makedoniji. Tipično balkanski način razmišljanja.Makedonci,učite na greškama nas Srba (koliko smo pogrešnih odluka doneli u 20-om veku,toliko smo surovo kaznjeni za svaku nepromišljenost).

Драган

pre 18 godina

Чекајте, опет се мешају "бабе и жабе". Нико не спори да македонски народ треба да има сопствену цркву, али за то постоји ред - а да и не причамо о томе да су македонске владике повукле своје потписе са документа потписаног у Нишу прошле године, којим се озваничавала аутономија македонске цркве. Да и не причамо о шиканирању српских свештеника на македонској граници, док се у исто време тражи прослава у манастиру Прохор Пчињски. Да, у исто време се српске власти оптужују за "антиевропско понашање" (?!). Е па, браћо Македонци, не улази се у Европу гажењем договора, хапшењем епископа и шиканом свештеника. А за улазак у Прохор Пчињски треба питати газду, а не слати неког другог да то обави уместо вас. Срамота је да је БЈРМ једина држава у Европи која у двадесет првом веку хапси свештенике.

Hafco

pre 18 godina

Pa ja ne znam sta je tu cudno. MPC je nepriznata u svetu i jedina legitimna pravoslavna crkva u makedoniji je pravoslavna crkva pod jurisdikcijom SPC. Bas kao sto i Vatikan imenuje kardinale u vise od 100 zemalja sveta, tako i SPC imenuje vladike i arhiepiskope u zemljama koje su pod njenom crkvenom jurisdikcijom. Za one koji ne znaju, Spanska pravoslavna crkva je pod jurisdikcijom SPC i naravno SPC imenuje velikodostojnike. U Spaniji opet Vatikan imenuje svoje veikodostojnike, pa nisam cuo da i jednog trenutka Spanci prave problem oko toga. U svakom slucaju, hapsenje vladike Jovana vidim kao nemoc, nepopularnost i strah takozvane MPC a i vlasti u Makedoniji. 'Srbofobija' je jos uvek popularna. I na kraju, zamisljam samo sta bi se srucilo na nas kad bi objavili da mi od sada postavljamo beogradskog nadbiskupa a ne Vatikan.

Srboljub

pre 18 godina

U vreme Socijalizma, crkva je bila odvojena od drzave i bilo je pravo uzivanje otici u crkvu nedeljom ili pak povodom nekog verskog praznika. Kao siroce bez roditelja crkva mi je barem delimicno zamenjivala roditelje. Naravno pitate se kako? Sve ono cemu bi me roditelji trebali uciti, ucila me je crkva. Crkva me tada ucila veri. Crkva me je tada ucila lepom ponasanju, ljubavi prema svemu i svakome. Crkva mi je bila i otac i mati. Crkva je tada ucila vernike da se nacionalno i verski medjusobno i volimo i postujemo. Danas crkva nas uci da mrzimo sve sto nije srpsko i sve sto nije pravoslavno. Crkva nas danas truje mrznjom. Cemu to? Misle li predstavnici pravoslavne crkve da takva crkva kakva je ona danas, treba nekome. Njihovim divljackim ponasanjem ozbiljno nas odbijaju od onoga sto nam je juce bilo sveto. Posle ovoliko gluposti s pravom mogu reci da sam zaista spreman da se odreknem i crkve i vere, a zbog ovakog ponasanja predstavnika nacije spreman sam da se odreknem i nacije. Hocu biti covek medju ljudima bez religije i bez nacije.

Nebojsa Lazarevic

pre 18 godina

Makedonia je pametna i iteligentna zemlja sa dva naroda, pa i Albanci su evropski narod i oni ce uci u EU 2100---pa nije ni to daleko i to ce doci brzo, ko je mislio 1992 godine da ce Karadzic, Mladic i ostali postati misevi, al dodje vreme i propade republika mrska sto je stecena na najprljaviji nacin posle drugog svetskog rata i tad nie bilo vise zrtava na BH prostoru!
pozdrav od KOMSIE BOSANCA dobre volje iz Banja Luke BH
BH forever!!

venera

pre 18 godina

Da li postoji nacin da se nekako odreknem svog porekla??? Nemocna sam da bilo sta promenim, osecam se kao da imam neku etiketu na sebi i da sam obelezena, MRZIM SAMU SEBE !!!

sale MLA

pre 18 godina

Verovatno da je srpska crkva pozivom na prestajanje nasilja pozvala jos jednom na otpor protiv nasilja najboljim mogucim sredstvom klin-klinom. Ili crkvu nasi ljudi uvek pogresno razumeju ili je pogresno razumeju samo kad to crkvi ide u korist. Sto vise ljudi pogine vise love popovima za parastose itd.
Bruka ziva za nasu crkvu i iznad svega nase nasledje. Predpostavljam da nas je kao narod najvise kaznilo to nase presvetlo nasledje. Nikad nikog nisu napali uvek su se branili i patili i svojom glavom platili.
Sada je vreme da se dobro izbrukamo pa nam makedonci nece biti chokalije, rumuni rumunchine i tako dalje.

jasno ko dan

pre 18 godina

Zao mi je sto ovo prijatejski Makedonski narod dopusta, posle ovakvih poteza u ustima ostaje samo osecaj prljavstine... takve licnosti se ne hapse, u krajnjem slucaju deportuju posto ocigledno da dve pravoslavne crkve na tako malom prostoru nemaju sta da traze.
Sila boga ne moli...

Habibi

pre 18 godina

Da nije tuzno bilo bi smesno. Drzava ne bi trebalo da se mesa u crkvena pitanja i obrnuto. To vazi i za jedne i za druge.
Blago vama, i nama sa vama, ako ce vas jedan popa posrbiti:)
Habibi iz Gujinog Gnezda:)

gaga

pre 18 godina

Sramota od makedonske drzave, a mi nista ne preduzimamo po tom pitanju! Trebali bi i mi da uvedemo neke "slicne" protivmere pa da vidimo kako bi se ponasala makedonska vlast!

g.m.

pre 18 godina

Destruktivnost i bahatost srpske politike, srpskog premijera i (Kostunica i SPC ne mole, nego zahtevaju!) je kao sumski pozar na 40 stepeni, a uz to duva jak vetar! (P.S. Samo tako, beogradski pashaluk vam ne gine!)

Zoran Makrevski

pre 18 godina

Kostunica i Pavle hoce da zastite makdeonskog drzavjlanina on njegove drzave. A poslali su pola Srbije u Hag!

Poslali ste svoje generale i ljude koji su se za Srbiju borili u Hag, a ovde pokusavate da zastitite strane drzavjlane. Zalim vas, zaista

Ljubisa

pre 18 godina

U Hrvatskoj i posle Jasenovca, Oluje , Bljeska postoji SPC, sto je normalno stanje, jer i u Srbiji postoji Katolicka crkva. Takvo stanje treba da se postavi u Makedoniji. Dozvoliti da deluje SPC. Odluku o autokefalnosti donose sve pravoslavne crkve, a ne samo srpska. Srbofobijom se ne moze dobiti saglesnost SPC. SPC ne moze da izveze srpstvo u Makedoniju. Licno mislim da ce se pre raspasti Makedonija nego sto ce MPC dobiti autokefalnost i ne slazem se sa gospodinom Djodjevicem, jer se za autokefalnost MPC pita ruska i grcka crkva. Sam Gospodin Tupurkovski izjavljuje da je sudbina Makedonije kao drzave neizvesna, da je to drzava na probi, a kamo li MPC.

Žika

pre 18 godina

To je još jedan primer kako naša vlast i SPC ne umeju da grade dobrosusedske odnose, na red došla i Makedonija (a bogami i Crna Gora). Da li ćemo doživeti da ovo duhovno zlo koje već 15 godina vlada Srbijom (što direktno što skriveno) bude poraženo?

aleksije I

pre 18 godina

Gospodin Djordjevic gresi kada kaze da ce tzv. makedonska pravoslavna crkva biti priznata. Ocekujem od nekoga ko se potpisuje kao sociolog religije malo vise poznavanja ove teme. Kanonski otpust i tomos o autokefaliji ostaju nedostizni cilj organizacije koja sebe naziva crkvom, a zasnovana je na nasilju saveza komunista u Makedoniji iz 1967. Zato molimo bracu u Makedoniji da se vrate sebi. Oni moraju da znaju da mi u Srbiji prema njima osecamo ljubav i saosecanje! Moramo biti zajedno odnosno bliski jer velike izazove nosi veliki svet!

Dejan

pre 18 godina

Vidim da su se sektasi prvi javili da napadaju crkvu ,u srbiji ima 256 sekti koje deluju i rade i truju srpsku omladinu i rasturaju drzavu a sada bi da hapsenje jednog srpskog svestinika predstave kao nesto najstrasnije i to samo zbog toga sto SPC propoveda svoju veru u makodoniji,SPC je jedina koja je sacuvala srpski narod u svojoj istoriji a sada neko hoce da to izblati i svede na neki nivo nedostojan SPC.

danijel

pre 18 godina

moderne drzave su laicke, a religija je privatna stvar. tko hoce, neka ide u crkvu u slobodno vrijeme, a tko nece - nitko ga ne tjera. samo u srednjovjekovnim glavama nacionalnost se definira preko religijske pripadnosti. u modernim drzavama ona se definira i dokazuje ispravom o drzavljanstvu, tj. papirom.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Makedonci u Srbiji mogu da se organizuju i osnuju svoju versku zajednicu, u cemu je tu problem?
Drzave ne smeju da se mesaju u medjucrkvene stvari, i upravo je u tome problem. MPC je nastala politickom odlukom, a makedonski politicari i dalje zele da vode crkvenu politiku na drzavnom nivou.
Srpska vlada zaista nema pravo da se mesa, medjutim niko ne moze osporiti pravo srpske ili bilo koje vlade da brine o krsenjima ljudskih prava u Makedoniji. Takvu vrstu suvereniteta nema niko u svetu, pa ni makedonija.

Milos

pre 18 godina

Vazi i za Srbiju i Makedoniju i Crnu Goru: Ne zna se da li sluzbe bezbednosti tih drzava koriste Crkvu ili Crkva koristi te sluzbe ali se kraj nazire: Presudu ce doneti Havijer Solana i MMF.

Milos

pre 18 godina

Nadam se da Makedonci shvataju da nisu svi Srbi olicenje ove pravoslavne dzamahirije. Nazalost, govoriti o Sv. Savi u istoj recenici sa puk. Amfilohijem ili jos gore, kada se potonji poziva na Sv. Savu, je tragikomicno - Sava je za svoje doba bio jedan od najnaprednijih ljudi i zagovornih progresa i reformi koje su gledane sa podozrenjem. Danas Amfilohije i njemu slicni govore da se treba vratiti tim ucenjima. Pa, to bi bilo sjajno, samo proslo je 10 vekova i hajde onda umesto baklji i konja da njegova ucenja primenimo na moderno doba, pa da vidite sta ispada...

Mile

pre 18 godina

Makedoncima u Srbiji bih toplo preporucio da se ne eksponiraju previse u ovom sukobu, ali ako vec hoce da podrzavaju nekoga bilo bi mudro da podrze i budu lojalni drzavi u kojoj zive. Neka se samo sjete srpskog primjera u Hrvatskoj.

Dusan

pre 18 godina

Licemerno je objasnjavati kako se izvrsne vlasti u Makedoniji ne mogu mesati u odluke suda. Da se makedonska drzava i pravosudje ne mesaju u poslove crkve, ovaj velikodostojnik nikada ne bi bio uhapsen i proganjan.

Sasa

pre 18 godina

Politika je "umesnost upravljanja"
Politikanstvo je to sto radi SPC, sa svojim "kostunicama"...a najgore sto se u Srbiji ne zna , sta je to Jovan zgresio?!
mozda je ipak radio na sirenju verske mrznjke?
Sta G.din Ilic misli o tome, pre nego im zabrani prelet aviona:):):)?

srki

pre 18 godina

Koja je razlika izmedju nepriznate MPC u Australiji, Americi i Kanadi i SPC u Makedoniji? Ova prva je prisutna svuda gde su makedonci a zabranjuju prisustvo priznate SPC u svojoj zemlji.

Dosta je bilo!

pre 18 godina

Opet popovi i crkve zavadjaju ljude, po nacionalnoj i verskoj osnovi. Dokle ???
Zaista bi trebalo zabraniti sve crkve, kao opstu opasnost !!! Jer, nema nicega od ljubavi, prastanja i ostalih bajki kojima opijaju narod, a bogate se na njegovoj lakomislenosti i blanko poverenju.

sloboda za vladiku

pre 18 godina

Kako rade, tako ce im se i vratiti. Bojim se i gore. Mi jesmo jos uvek u sosu ali bolje neka brinu o svojim susedima a ne nama da "popuju" ko nas sve mrzi (pa znamo i mi da nisu prvi koji nas ne vole). Od svih njihovih suseda, jedino im Srbija tolerise (u grnicama moguceg) ispade i hirove. Vidim, vrlo su aktivni u komentarima. Pozdrav Makedoncima, veoma lepo. Na makedonskim sajtovima pak ne vidim mogucnost za komentare-da im se malo "otpise" na njihovom terenu. To dovoljno govori o medijima, drzavi, mentalitetu, slobodi...kad bas insistiraju-i o evropsom duhu.

dobra volja i kompromis

pre 18 godina

U celoj nastaloj situaciji izazvanom nasrtajima SPC i one mašinerije koja je proizvodila prošle ratove na prostorima bivše SFRJ, Makedonske vlasti preduzimaju mere da zaštite makedonski narod i njegovu Crkvu
i Državu. Javnost u Srbiji nema prave informacije da bi se sklopila prava slika po ovom pitanju. Verovatno se nezna da su u ime SPC, organizovane grupe tzv. patriota (najverovatnije uz pomoć nekog ogranka DB-a iz Srbije) činili razna zlodela i kriminalne radnje po manastirima i crkvama u Makedoniji u nameri da slome jezgro MPC, da oslabe makedonsku državu, da narod podele i da se, potom, puste kriminalne grupe sa bivših ratišta da pljačkaju i ubijaju one koji su privrženi makedonskoj državi i MPC. Može se prozreti i krajnja bolesna zamisao ovakve imperijalističko-fašističke ideologije, koja je imala za cilj da se rasparčava Makedonija (kao posle Balkanskih ratova), a dokazi za takvu patološku zamisao i pokušaja povampirenja imperijalističkih pretenzija u krugovima koji pokušavaju da utiču na srpsku politiku su njihovi predlozi i ponuda Bugarskoj, da ukoliko se ne meša, da će dobiti jedan deo Makedonije. Zbog takvih namera i pokušaja poremećenih umova, koji nisu navikli da poštenim radom zarade, već im je praksa bila otimanje i grabež (jer je lenjost i mržnja njihova svakodnevica) , eto, zbog toga treba da se zaštiti Makedonija. Crkvene aktivnosti SPC kod stanovništva koje je većinski srpsko ne bi smetale, već su smetale i predstavljale opasnost nedozvoljene (kriminalne) aktivnosti jednog dela SPC i njenih pomagača. Priče, da prvo treba da prođe neko vreme u crkvenom jedinstvu sa SPC, pa tek nakon toga da može MPC da dobije dopuštenje za odvajanje, smatram ih prevarom, jer to 'vreme' SPC i njeni pomagači su, najverovatnije, hteli da iskoriste za svoje prljave namere. A takođe i ono što se pokušava da plasira da SPC polaže prava na imovinu za manastire u Makedoniji (koji su građeni pre devet vekova od strane srpske vlastele) i to je veoma čudno, jer ko još u svetu traži imovinu koju su njihovi kraljevi i vojskovođe gradili na osvojenim teritorijama?!
Najbolje, za prevazilaženje spora između SPC i MPC i razvijanje njihovih normalnih odnosa je da se učine gestovi dobre volje s obe strane i to, po dogovoru istovremeno: da se Vraniškovski pusti na slobodu i da istog dana Sinod SPC i druge relevantne crkvene vlasti SPC donesu odluku o dopuštenju samostalnosti MPC. Ukoliko je potrebno prema kanonima da prethodno obe crkve budu u crkvenom jedinstvu, to bi moglo da se uradi formalno tog istog dana (trebaće prisustvo svedoka i svakako obezbeđenja zbog uzajamnog nepoverenja koje je stvoreno).
Ubeđena sam da osamostaljenje MPC uz pristanak SPC i puštanje na slobodu Vraniškovskog doprinose razrešenju nastalog spora između SPC i MPC, a crkvenu imovinu koriste po principu većinskog naroda u nekoj opštini, što znači da imovina, u stvari, pripada narodu na datoj teritoriji.

Aleksa

pre 18 godina

Da je moglo crkveno jedinstvo ne bi se srpska crkva odvajala.
I zašto toliko protivljenje u Srbiji kada drugi to žele isto da učine.
Mnogo je bolje da se svako sam razvija i održava bilateralne odnose sa ravnopravnih pozicija. Dominacija i izrabljivanje ne doprinose napretku.

sasa

pre 18 godina

Ovde ima nekoliko problema.
Prvo, vladika Jovan je gradjanin Makedonije, i nije mi jasno s kojim pravo srpske vlasti brane gradjanina Makedonije od vlasti Makedonije. Drugo, da stvar ogolimo do kraja: Makedonski narod nije ni maloletan ni malouman da bi mu trebao staratelj iz Beograda. Ljudi hoce svoju crkvu, i na kraju ce je i dobiti. Yasto bi pravoslavci u Makedoniji bili na bilo koji nacin podredjeni Beogradu?

Dusan

pre 18 godina

Uloga SPC u dogadjajima poslednjih 15 godina je blago receno problematicna, i tu zbora nema. Ipak, postupanje mak. vlasti prema crkvenom episkopu je bez presedana u novijoj istoriji, nakon pada berlinskog zida. Hapsiti coveka zato sto je pripadnik/velikodostojnik jedne priznate verske zajednice je za mene apsolutni skandan i nije mi jasno kojom su pravnom bravurom mak. vlasti uspele da ovo podvedu pod izazivanje nacionalne mrznje. Termini kao sto su 'kvisling' su neozbiljni i ne znace bas nista...

Pipi

pre 18 godina

Vazno je prvo biti covek i postovati svoje kao sto se postuje i tudje. Da ima vise takvih ljudi, ova zemlja bi bila mnogo bolja i lepsa za zivot.

Miroslav Mladenovic, nastavnik Vlasotince

pre 18 godina

Nisam mislio da ulazim u javnu deatu oko donosenje sudske odluke zatvora svestenika srpske pravoslavne crkve u Makedoniji, ali penusavost pojedinih drzavnika, poput gospodina Velje Ilica, navelo me da stanem u odbranu svoga i porodicnog digniteta Supruga mi je makedonka, dosli gosti iz Makedonije, pa me pitaju zete sta radi bre ovo Tvoja Srbija, zasto bre hoce da nas posvadjaju. Bila su i druga pitanja. Odgovorio sa im da su u sekularnim drzavama. a tako bi trebalo biti i u Makedoniji ni Srbiji, potpuno crkva i drzava odvojene. Nazalost izleda da drzava je u Srbiji postala crkvena, tako da su gospoda presednik republike Tadic, presednik vlade Kostunica, ministri i ostala p0oliticki slepa i zaslepljena elita ekstremnim nacionalizmom i etnonaciponalizmnom, potpuno izgubila glavu i predstavljaju se kao crkveni velikodostojnici. Tako samo i dalje sire mrznju i netrpeljivost i tqako se predstavljaju kao lazni demokrate i evropejci. Naravno da sve ide na ruku ewsktremizmu svih oblika u Srbiji i tako umesto da se vlada bavi zivotnim problemima gradjana, da se prezivi, oni se bave crkvom. Dokle ce ovako da se ide u ambis, pitaju se normalni gradjani JUGA Srbije. Svi ovi navedeni drzavnici neka privatnoi kao gradjani imaju svoje licne stavove, ali nemaju prava kao predstavnici vlasti da zauzimaju ekstremne stavove u moje i i u ime moje porodice.

jovica

pre 18 godina

videcemo cija drzava ce se prije raspasti jos malo kad vas crnogorci napuste i imaju nezavisnu drzavu kosovu ste odavno izgubili i falce jos da vojvodina potrazi isto.
pitajte vase sonarodnjake srbe koje zive u Makedoniju koga oni podrzavaju pa posle pricajte sta mislite da smo mi piludeli pa smo poceli da zatvaramo svestenike kao prvo on vise nije svestenik, MPC ga je oterala zato sto je krao narod on je davno trebao da bude u zatvoru tako da sve ovo mrznje bi se nije desilo.
pitajte vase prijatelje rodninu drugova koje znam da ih svi mi imamo na obe strane koga oni podrzavaju i ko je ustvari jovan i koliko vernika stoi iza nega.
sve ste ratove izgubili zato sto ste podrzavali pogresnu stranu i vreme je da se okrenete i da vidite sta ste to uradili ida pre nego sto nesto uradite prvo dobro razmislite jer se sa glavom ne rusi cid.
sme postiele i ce postoime

Alčo

pre 18 godina

Sve što ću reći jeste to da je tužno da dva tako bliska i srodna naroda dolaze u sukob zbog sukoba srpske i makedonske pravoslavne crkve. Pa sad .... da li je crkva kanonski priznata ili nepriznata stavimo na stranu. Bog je ipak jedan. Mislim da treba pokrenuti, ako treba i međudržavni i međucrkveni, dijalog i to sve u cilju da se na postojeće nesporazume konačno stavi tačka.
Ja jesam prilično revnosan vernik srpske pravoslavne crkve ali nekim krugovima te crkve ipak zameram za određenu dozu konzervativizma (kao npr. protivljenje dolasku pape u Srbiju što bi snažno poguralo evropsku integraciju Srbije). Ako makedonski narod instaliranje Ohridske arhiepiskopije SPC smatra ugnjetavanjem sa srpske strane onda neka se odustane od toga, sve u cilju tradicije prijateljskih odnosa dva tako bliska i srodna naroda.

samuel

pre 18 godina

Nije ovo medjudrzavni niti medjucrkveni problem i muka mi je od nadri-analiticara koji pokusavaju da ga predstave kao takav. Ovo je problem kriminalnog ponasanja pojedinca koji se zamotao u mantiju, i kao takav automatski dobio podrsku Srbije, pravoslavne Dzamahirije. NE pomilovanju!