Landi: Očekujemo pozitivnu Studiju

Italijanski ambasador u SCG kaže da je italijanska vlada impresionirana rezultatima Vlade Srbije u saradnji s Hagom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.04.2005.

11:56

Default images

"Broj optuženih iz Srbije i iz Bosne, koje je Vlada u poslednja dva ipo meseca ubedila da se dobrovoljno predaju sudu je impresivan. Zaista postoji pozitivna atmosfera i mi se koncentrišemo na pozitivne pomake u oceni situacije", rekao je Antonio Zanardi Landi za B92.

Naravno, neophodni su i drugi potezi, uključujući i ostvarivanje pune saradnje s Hagom, pre nego što počnu i budu završeni pregovori sa Evropskom unijom, kaže Landi.  

"Mi se trudimo da zauzmemo onaj stav da je čaša do pola puna, a ne poluprazna. Veoma smo ohrabreni odlukom Evropske komisije da da pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti. Takođe je pozitivno i to što je danas i sutra u Beogradu evropski komesar Oli Ren, koji će razgovarati sa vašim zvaničnicima. Kao što znate, u ponedeljak 25. aprila potrebno je da odluka Saveta ministara EU bude jednoglasna, ipak, nadam se, odnosno uveren sam da će vaša Vlada biti u stanju ili da nešto do tada uradi ili da ubedi svakog zvaničnika EU da je proces ispunjavanja obaveza u toku i da će biti uspešno završen“, rekao je on.

Šta kaže Brisel

Evropska komisija zadovoljna regionalnom saradnjom SCG

Istovremeno, u delovima Studije o izvodljivosti, koje je izradila Evropska komisija, a objavila Beta, proizilazi da je SCG značajno doprinela regionalnom miru i razvoju dobrosusedskih odnosa u protekle dve godine, što je posebno važno imajući u vidu raniju ulogu te zemlje kao uzroka nestabilnosti.

U tom dokumentu se ukazuje i da će se SCG, kada preuzme obaveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, obavezati i da će aktivno raditi na promovisanju regionalne saradnje. "Tražiće se da u roku od dve godine od potpisivanja, zaključi sa svim ostalim potpisnicama sporazuma o stabilizaciji, regionalne konvencije koje sadrže odredbe o slobodnoj trgovini, političkom dijalogu, međusobnim ustupcima u kretanju radnika i pružanju usluga, kao i o saradnji u oblastima pravosudja i unutrašnjih poslova."

Evropska komisija je ocenila da je SCG vodila politiku sa ciljem da poboljša odnose sa svim svojim susedima i da je ona bila "uglavnom uspešna" i "značajan doprinos stabilnosti regiona". U izveštaju je potom opisan napredak koji je SCG ostvarila u odnosima sa svakim susedom pojedinačno.  Evropska komisija je upozorila da su "neka glavna pitanja i dalje otvorena" i istakla da su to nerešena pitanja granica sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao i tužbe te dve zemlje protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde.

Odnosi sa Albanijom ocenjeni su kao "uglavnom dobri", mada se "povremeno javljalo pitanje različitog stava o statusu Kosova", ali se, prema oceni komisije, "politički dijalog i dalje konstruktivno razvija", a povećava se i prekogranična saradnja.

Razvoju odnosa sa BiH doprinelo je izvinjenje predsednika SCG narodu BiH za zločine koje su počinili državljani SCG, navodi komisija i dodaje da se nastavljaju i "posebni odnosi" Srbije i Republike Srpske. "Ukupno gledano, međudržavni odnosi su dobri i primer pozitivne promene u regionalnoj spoljnoj politici SCG proteklih godina", piše u tekstu.

Komisija smatra i da su se odnosi sa Hrvatskom značajno popravili, o čemu svedoči i uzajamno izvinjenje predsednika dve države. Crna Gora je, kako se dodaje, razvila i sopstvene bilateralne odnose sa Hrvatskom u nekim specifičnim pitanjima kakvo je primena protokola o prelaznom graničnom režimu na Prevlaci. Pored razgraničenja na Dunavu i tužbe Hrvatske protiv SCG, Evropska komisija je u glavna otvorena pitanja ubrojala i povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku.

U odnosima sa Makedonijom "nema otvorenih pitanja", dodaje komisija. SCG, kako se dodaje, ima zaključene i ratifikovane sporazume o slobodnoj trgovini sa svim zemljama zapadnog Balkana, kao i sa Bugarskom, Rumunijom i Moldavijom.  "Sada je ključno da oni budu u potpunosti primenjeni, bez politizacije koja je pratila pregovore o tim sporazumima", navodi
Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: