Tadićevo pismo stiglo šefu UNMIK-a

Šefu UNMIK-a Sorenu Jesen Petersenu, stiglo je pismo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2005.

18:07

Default images

Tadić je, u pismu koje je uputio Jesenu Petersenu, od šefa UNMIK-a zatražio da preuzme inicijativu u pronalaženju "političkog rešenja" za problem u snabdevanju strujom na Kosovu. Kako javljaju izvori UNMIK-a u Prištini, Tadić je u pismu istakao da je obustavom elekrične energije srpskim naseljima, izazvana humanitarna kriza, koja traje već nedeljama.

Pismo je poslato uoči dolaska Jesena Petersena u Beograd, 17. januara, a u njemu se predsednik Srbije obraća Jesenu Petersenu, podsećajući ga da mnogi kosovski Srbi žive u enklavama, koje podsećaju na stara geta u centralnoj Evropi i da su lišeni osnovnih ljudskih prava. "Nije im obezbeđena sloboda kretanja, što povećava njihovu ekonomsku bedu i, praktično, ukida im pravo na rad. Oni žive u stalnom srtahu, a zbog spaljivanja više od 150 crkava i manastira i skrnavljenja desetina grobalja, oni ne mogu da ispovedaju svoju veru", ističe se u pismu.

Tadić je naglasio da mnogi Srbi žive u opštinama čiji su zvaničnici neprijateljski raspoloženi prema njima i njihovim potrebama i čije policijske snage ne rade na poboljšanju njihove bezbednosti, zbog čega se samo mali broj interno raseljenih lica odlučuje za povratak svojim kućama. "Etničko čišćenje Srba od strane Albanaca na Kosovu i Metohiji, sprovođeno oružjem i spaljivanjem kuća i ckava, dopunjeno je manje vidljivim (suptilnijim) oblikom etničkog čišćenja - oduzimanjem energije". "Lišavanje Srba energije usred zime, u katastrofalnim uslovima u kojima već žive, dovešće do daljeg egzodusa. Nerešavanje ove krize svodi se na prećutno odobravanje etničkog čiscenja", ocenio je predsednik Srbije.

"Nijedan Srbin, zapravo nijedan stanovnik Kosova i Metohije, bez obzira na etničku pripadnost, ne bi smeo da živi u mraku i hladnoći. Zato je važno da Vi, kao specijalni predstavnik na početku ove suštinski važne godine za budućnost Pokrajine, preuzmete vođstvo u pronalaženju sveobuhvatnog političkog rešenja za problem struje", istakao je Tadić u pismu Sorenu Jesenu Petersenu.

Teme razgovora Koštunica-Petersen

Problem snabdevanja strujom u selima na Kosovu, u kojima žive Srbi, biće i tema sastanka premijera Srbije i šefa UNMIK-a, potvrdio je savetnik predsenika Vlade, Slobodan Samardžić. "Selu Batušu struja mora odmah da se priključi i to je uslov svih uslova", rekao je Samardžić, ocenivši da bi na taj način UNMIK konačno "sprao ljagu sa sebe da je ljude mesec dana držao bez struje u zimskom vremenu i pomogao najgorim albanskim ekstremistima da ljudi napuštaju svoja ognjišta". 

Vojislav Koštunica i Soren Jesen Petersen, sastaće se 17. januara, a pored struje, prema Samardžićevim rečima, "ključno principijelno pitanje" biće i decentralizacija. "Nastojaćemo da se dogovorimo oko pravog početka razgovora o decentralizaciji, ukoliko je UNMIK za to uopšte zainteresovan", reako je Samardžić. Prema njegovim rečima, ukoliko je UNMIK za to zainteresovan, on mora prihvatiti predlog Beograda da o tome "ravnopravno raspravlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: