Apurna i Laško odustali

Komisija za hartije od vrednosti je saopštila da su "Apurna" i “Pivovarna Laško" povukle ponude za "Knjaz Miloš".

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

08:47

Default images

Komisija je takođe saopštila da je jedinu konačnu ponudu dostavio FPP Balkan limitid. Ponudu FPP-a, Komisija za hartije od vrednosti je odobrila uz obrazloženje da je ona pravno i formalno valjana i da uključuje socijalni i investicioni program. FPP je početnu ponudu poboljšao sa 22.000 na 23.000 dinara po akciji. Takođe, početni paket akcija od 10 odsto, povećan je na minimum 25, a maksimum 33,6 odsto.

Na pitanje da li ostaju isti uslovi za državu, da u naredne dve godine FPP otkupi i taj paket akcija, direktor brokerske kuće "MV Investment", koja zastupa investicioni fond sa Kajmanskih ostrva, Dragijana Radonjić-Petrović, odgovara: "Mi smo u ovoj ponudi eksplicitno dali da ukoliko sve ovo bude uspešno, nakon isteka svih rokova, to znači dodatnih 20 dana, dajemo put-opciju tokom dve godine. To je podložno dogovorima, pregovorima, zahtevima, to ćemo videti i to sa svim akcionarima, ne samo državi".

Otvaranju ponuda prisustvovao je zamenik direktora "Knjaza Miloša", Zoran Milivojević: "S obzirom na to da ima ponuda, zadovoljan sam, ali da sam očekivao više – jesam. Mislio sam da će, u najmanju ruku, još 'Apurna' da popravi svoju ponudu u odnosu na prethodnu", kazao je Milivojević.

Stanko Carić, savetnik "Apurne", kompanije koja je povukla svoju ponudu od 17.500 dinara po akciji i otkup svih preostalih akcija, kaže da je "Apurna" odustala je zato što postoji uverenje da nisu "postignuti potrebni konsenzus i uslovi" za ponovnu ponudu: "Jedini razlog jeste taj da je grupa 'Danone', kao i porodica Divac, do sada učestvovala u privatizacijama jedino onih preduzeća i institucija gde su svi relevatni činioci bili spremni da ih prihvate kao investitore. Iz tog razloga je Upravni odbor odlučio da ne učestvuje u daljem toku privatizacije". On je dodao da je u nedelju uveče u Parizu, Upravni odbor "Danona" doneo odluku o povlačenju svoje početne ponude zbog dešavanja vezanih za proces preuzimanja akcija "Knjaza Miloša".

Inače, Komisija za hartije od vrednosti je 25. novembra poništila svoju dan ranije donetu odluku o diskvalifikaciji “Apurne” i odredila dodatni rok za podnošenje ponuda, 6. decembar u podne. Državni organi krajem novembra započeli su istragu o neregularnostima u procesu preuzimanja akcija "Knjaz Miloša" Pavlović: Slede teški pregovori sa državom

Akcionari "Knjaza Miloša" imaju rok od sedam dana da se opredele da li će prihvatiti ponudu FPP Balkan limitida. Savetnik malih akcionara, bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović, smatra da su pred državom teški pregovori sa Investicionim fondom, kao i da je važno da javnost dobije odgovore na sporna pitanja koja se posle svega nameću. "Ostaje na gospodinu Labusu da nam detaljno objasni kako je izgledala ta poseta potpredsednika 'Danona', a da Informativna služba Vlade tu posetu nije najavila, kako izgleda zapisnik sa posete i kako izgleda da je on znao da je "Apurna" diskvalifikovana u ponedeljak, 22. novembra, kada je on znao da je sve fantastično i da su oni pobedili i kako to izgleda da on izađe posle i da kaže kako to ništa nije valjalo u tom postupku, da je bilo strašno loše i da su sve morali da vrate na početak". Očita nesposobnost i neznanje

Pošto je Komisija za hartije od vrednosti saopštila da je FPP "Balkan Limitid" jedini koji je ostao u igri, na pitanje šta sada sledi, Biljana Stepanović, ekonomski analitilčar B92, kaže da ako se bude poštovao zakon, postoje dve opcije: "Jedna je da država prepusti da FPP od malih akcionara otkupi 33 odsto akcija, taman toliko koliko mali akcionari imaju i da državni budžet izgubi jedno 40 miliona evra. Druga je opcija da država i mali akcionari, srazmerno svom učešću, prodaju FPP-u deo akcija, a da deo ostane neprodat. U takvom slučaju Vlada rizikuje da mali akcionari iz 'Knjaza' dođu pred Vladu i da protestuju i pitaju zašto je do ovoga došlo, a to se Vladi ni malo ne isplati. Obe opcije su krajnje nepovoljne za Vladu. Postoji i treća mogućnost, to je da ponovo Komisija za hartije od vrednosti poništi i ovaj proces, što bi dalje produbljivalo skanadal ili da uđe u pregovore sa FPP-om, a prema mojim informacijama, ministar Predrag Bubalo će to već danas uraditi, umesto da otputuje u Brisel, kao što je bilo najavljeno", kaže Stepanović.

Danas su svi koji su iz Vlade nadležni za slučaj "Knjaza" bili nedostupni. Niko ne želi da daje izjave, zato što bi morao da objasni zašto je do ovoga došlo, zašto je afera napravljena, zašto je slučaj vođen na način na koji je vođen i zašto se došlo do ovog ishoda u kome država mora da strepi i da praktično zavisi od FPP-a, da li će on hteti da otkupi i njene akcije, po kojoj ceni i u kom roku, kaže Biljana Stepanović. Međutim, nezahvalno je komentarisati šta je uzrok ovakvog ponašanja, kazala he ona. Neznanje je definitivno prisutno, nesposobnost pojedinih državnih organa koji bi to morali da imaju u malom prstu, jeste očigledna. Da li je bilo namere i dogovora, ne zna se, rekla je Biljana Stepanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: