Drašković pozdravio dokument o Kosovu

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2004.

15:21

Default images

Vuk Drašković rekao je da nije iznenađen što je dokument o Kosovu pisan u saradnji nekoliko dunavskih zemalja.

"Dunav je kičma Evrope koji sobom nosi duh moderne Evrope. Dunav povezuje, a ne razdvaja, ignoriše granice, a kada mi tu reku proglasimo za granicu, ona postaje most", rekao je šef diplomatije SCG na ministarskoj konferenciji Procesa dunavske saradnje koja je počela u Bukureštu.

Drašković je ocenio da se dokument šest srednjoevropskih zemalja o Kosovu kao osnova za pregovore može označiti kao dokaz najbolje namere, jer insistira na tome da se maksimalno zaštite sva prava srpskog naroda. U tom dokumentu se takođe kombinuju razni oblici autonomije za Srbe na Kosovu počev od autonomije lokalnih zajednica, pa to do personalne i kulturne autonomije, ukkljucujući i posebni status za crkve i manastire koji bi bili pod direktnom upravom Srpske pravoslavne crkve, rekao je on.

Ministar inostranih poslova SCG je pozdravio što se u tom dokumentu poziva na prestanak korišćenja termina "konačni status" i "nezavisno Kosovo", i upućuje na termin "budući evropski status Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: