Ubijen duhovni vođa palestinskog Hamasa

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2004.

09:03

Default images

Duhovni vođa i osnivač Hamasa, Šeik Ahmed Jasina ubijen je u ponedeljak ujutru u raketnom napadu dok je na invalidskoj stolici izlazio iz džamije u Gazi gde je prisustvovao jutarnjoj molitvi. Jedan izraelski helikopter je ispalio tri projektila na njega. U tom napadu je poginulo još sedam osoba.

Generalni direktor Arapske lige Amr Musa izjavio je u Tunisu da je ubistvo duhovnog vođe Hamasa šeika Ahmada Jasina izraz "državnog terorizma u njegovoj najgnusnijoj formi". "Ta operacija otkrila je agresivne namere Izraela i nedvosmisleno odražava odbijanje Izraela da se u region postigne mir", rekao je on podsećajući da je Jasin ubijen nekoliko dana uoči samita Arapske lige u Tunisu koji počinje 29. marta.

Jordanski premijer Fejsal al-Fajez ubistvo Jasina ocenio je kao "grozan zločin... protiv palestinskog naroda koji predstavlja ozbiljno kršenje medjunarodnih konvencija i prava". Jordan je bio, nakon Egipta druga zemlja koja je 1994. potpisala mirovni sporazum sa Izraelom.

U znak protesta zbog ubistva Jasina, egipatske vlasti su otkazale učešće u najavljenoj ceremoniji obeležavanja godišnjice potpisivanja izraelsko-egipatskog mirovnog sporazuma u Kemp Dejvidu čiji je domaćin Izrael. Na skoro svim egipatskim fakultetima studenti su organizovali masovne proteste zbog smrti duhovnog vođe Hamasa.

Rusija je izrazila "duboku zabrinutost" zbog ubistva vođe Hamasa koje bi moglo da dovede do novog talasa nasilja" što bi ugrozilo napore za obnovu pregovora Izraelaca i Palestinaca.

Visoki izaslanik EU za spoljnu politiku Havijer Solana poručio je da je da je Jasinovo ubistvo "veoma, veoma loša vest za mirovni proces" na Bliskom istoku. "Ovaj vid akcije nikako ne doprinosi stvaranju uslova za mirno rešenje. Međutim, u ovom slučaju osuda mora biti posebno snažna", rekao je Solana koji u Briselu prisustvuje sastanku šefova diplomatija EU.

Britanski šef diplomatije Džek Stro rekao je da je ubistvo Jasina "neprihvatljivo i neopravdano", dok je francusko ministarstvo inostranih poslova ocenilo da je likvidacija vodje Hamasa "suprotna međunarodnom pravu". Ubistvo su oštro osudili nemačko i poljsko ministarstva inostranih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: