Počeo seminar o izveštavanju sa suđenja za ratne zločine

Izvor: B92

Subota, 13.03.2004.

19:12

Default images

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Bruno Vekarić, rekao je u subotu u Vukovaru da će suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima nužno dovesti do "otrežnjenja građana Srbije". Vekarić je to rekao na seminaru za novinare koji je danas počeo u Vukovaru i koji je posvećen izveštavanju o procesima za ratne zločine pred Haškim tribunalom i sudovima u Hrvatskoj i Srbiji.

On je naveo da, prema nekim istraživanjima, od 35 do 40 posto građana Srbije misli da je suđenje za zločine na Ovčari, koje je 9. marta počelo u Beogradu, zavera protiv Srbije i srpskog naroda. "Na nama je da odlučimo da li ćemo se suočiti s događajima početkom 90-ih i suditi zločincima, ili ćemo ih prepustiti budućim naraštajima koji s njima nemaju nikakve veze", naglasio je Vekarić. Vekarić je, takođe, rekao da je saradnja Srbije i Hrvatske na procesuiranju ratnih zločina vrlo dobra, ističući da je ona u okvirima međunarodne pravne pomoći.

Dvodnevni seminar je organizovao Centar za mir, pravne savete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara, u saradnji s Kancelarijom "Autrič" programa Haškog tribunala, sa sedištem u Zagrebu. Na seminaru učestvuju novinari lokalnih redakcije s područja na kojima su vođeni sukobi.

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivo Josipović rekao je da način na koji su formulisane nove haške optužnice protiv hrvatskih generala u penziji Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su u četvrtak dobrovoljno otišli u Hag, iritira deo hrvatske javnosti. Josipović je ocenio da "treba učiniti sve što je pravno moguće da se pokaže kako iznete tvrdnje nisu tačne, odnosno da Hagu treba ponuditi odgovarajuće dokaze i viđenje koje akciju 'Oluja' afirmiše kao oslobodilačku akciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: