Savet za saradnju sa Tribunalom bez odluke o optužnicama

Izvor: B92

Petak, 07.11.2003.

09:02

Default images

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom u petak nije doneo konkretnu odluku povodom optužnica protiv četiri generala vojske i policije. Predsednik Saveta Goran Svilanović u izjavi za B92 kaže da su na sednici, kojoj je prisustvovao i specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, razmotrena pravna pitanja u vezi sa ovim opužnicama: "Razgovarali smo o pravnim problemima prenošenja nadležnosti na naše pravosuđe, potpuno uvereni da je naše pravosuđe stručno i tehnički i organizaciono u stanju da vodi te postupke. Imali smo u vidu i zaključak Vlade Srbije o tome da ova optužnica otvara posebno pitanje bezbednosti. Pošto smo usvojili tu ocenu Vlade Srbije, mi smo odlučili da ćemo nastaviti konsultacije sa ključnim partnerima u međunarodnoj zajednici i posebno sa Tribunalom."

Na pitanje zašto Tribunalu nije upućen zahtev za ustupanje optužnica protiv četvorice generala domaćem pravosuđu Svilanović je odgovorio: "Polako".

Savet je preporučio Savetu ministara SCG da dozvoli "razgledanje i dostavljanje" određenih vojnih dokumenata koje su tražili odbrana bivšeg oficira JNA Miroslava Radića, odnosno tužilac Tribunala. Na zahtev odbrane oficira bivše JNA Mileta Mrkšića i tužioca Tribunala Vladi Srbije i Savetu ministara SCG preporučeno je da određene svedoke oslobode čuvanja državne i vojne tajne. U saopštenju se ne navode ime tih svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: