DOS traži povlačenje tačaka o nepoverenju Vladi i predsednici Skupštine

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2003.

14:24

Default images

U utorak počinje sednica jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije. Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije zahtevaju glasanje o poverenju Vladi Srbije i predsednici Skupštine Nataši Mićić. Za razliku od apsolutne većine od svih poslanika koja je potrebna za obarannje Vlade, poverenje predsednici Parlamenta može da omogući i samo prosta većina prisutnih u skupštinskoj sali. Posle javnih licitiranja koja se mere nedeljama o tome da li vladajuća koalicija ima većinu u Skupštini Srbije, DOS je pribegao novom rešenju. Šef Poslaničke grupe “DOS - reforme Srbije” Bojan Pajtić rekao je Radiju B92 da će ta poslanička grupa predložiti da sa dnevnog reda bude povučena rasprava o nepoverenju predsednici Parlamenta Nataši Mićić i Vladi Srbije. Na pitanje B92 da li ta strategija pokazuje da se DOS plaši da neće moći da sačuva kabinet Zorana Živkovića, Pajtić je odgovorio da vladajućoj koaliciji “glasanje o nepoverenju Vladi mnogo više odgovara”, nego glasanje o skidanju tih tačaka sa dnevnog reda. “Ta tumačenja su stvarno problematična jer je politički mnogo lagodnija pozicija da sedite i smejete se opoziciji koja ima 115, a želi da obezbedi 126 poslanika. Za to novca sigurno ne bi imao ni G17 plus, a glasanje o dvenom redu je izjašnjavanje i siguran znak kakve su čije pozicije u tom trenutku”, kaže on.

Pajtić dalje tvrdi da DOS ima apsolutnu većinu od 129 poslanika. Ako je to tačno, pitanje je zašto DOS izbegava glasanje o nepoverenju Vladi. Pajtić na to odgovara da je reč o tekućoj kampanji za izbor predsednika Srbije. “Jedini spor je bio oko toga da li treba imati raspravu u kojoj predlagač ima neograničenu mogućnost izlaganja, što bi značilo da imamo Srpsku radikalnu stranku nekoliko nedelja tokom predsedničke kampanje kako propagira svoje stavove. Opozicija može nedeljama, uz obavezan TV prenos, odugovlačiti i od Skupštine praviti nešto što ta institucija nije, a mi ćemo tražiti skidanje rasprave o predsednici Skuopštine i nepoverenju Vladi sa dnevnog reda”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: