Sahranjen premijer Srbije Zoran Đinđić

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.03.2003.

09:15

Default images

Srpski premijer Zoran Đinđić, koji je ubijen 12. marta u atentatu, sahranjen je u subotu oko 14.50 u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, uz najviše državne počasti. Pored članova porodice, funkcionera i članova Demokratske stranke i najviših državnih funkcionera, sahrani su prisustvovali i mnogobrojni strani zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora.

Poslednju počast ubijenom srpskom premijeru odali su i predstavnici političkih stranaka u Srbiji i Crnoj Gori, predstavnici verskih zajednica, nevladinih organizacija, kao i mnogobrojne ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Od Đinđića su se oprostili šef grčke diplomatije i predsedavajući Saveta ministar Evropske unije Jorgos Papandreu, srpski ministri pravde i finansija Božidar Đelić i Vladan Batić, kao i savezni ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Demokratske stranke Zoran Živković.

Po završetku zvaničnog dela sahrane, politički funkcioneri, brojne zvanice i građani oprostili su se od premijera, prilazeći grobnom mestu i odajući mu poslednju počast. U nepreglednoj pogrebnoj povorci, građani su prošli od Hrama svetog Save do Novog groblja.

Kovčeg sa telom ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića iznet je oko 13 sati iz Hrama svetog Save. Kovčeg su izneli iz Hrama svetog Save visoki funkcioneri Demokratske stranke Zoran Živković, Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Goran Vesić i šef vladinog Biroa za informisanje Vladimir Popović, kao i pripadnici vojne Garde. Počasni vod Vojske Srbije i Crne Gore pratio je pogrebnu povorku do Novog groblja.

Trasa kojom se kretala povorka bila je zasuta cvećem.

Opelo ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću koje je počelo u 12 sati u Hramu Svetog Save u Beogradu, završeno je oko 12.50. Na platou ispred hrama Svetog Save desetine hiljada gradjana slušalo je preko razglasa opelo ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Sve ulice u okolini hrama zatvorene su za saobraćaj, ali je kretanje pešacima bilo dozvoljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: