Četvrtak, 31.10.2019.

09:37

Traži se istraga: Amerika je počinila ratni zločin?

Izveštaj HRV pokazuje porast broja zločina avganistanskih snaga koje je obučavala CIA, kao i veći broj civilnih žrtava koje su ubile avganistanske i snage SAD.

Izvor: Tanjug

Traži se istraga: Amerika je počinila ratni zločin?
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija

Hjuman rajts voč zahteva istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu, prenosi AP.

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice.

Navodi se da bi svaki mirovni sporazum kojim bi se okončao 18-godišnji rat u Avganistanu takođe trebalo da odluči o sudbini tih snaga koje deluju naizgled nekažnjivo, bilo tako što će ih raspustiti ili staviti pod kontrolu Ministarstva odbrane.

U izveštaju stoji i da avganistanske bezbednosne jedinice nisu donele stabilnost, već su "potkopale avganistanske institucije i dovele mnoge Avganistance u opasnost", prenosi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: