Porodice žrtava: Želimo optužnice

Beograd -- Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji izrazilo je nezadovoljstvo zbog izveštaja koji je danas u Briselu predstavio istražitelj Klint Vilijamson.

Izvor: Beta
Podeli

Udruženje porodica stradalih na Kosovu i Metohiji izrazilo je nezadovoljstvo zbog izveštaja koji je danas u Briselu predstavio glavni istražitelj trgovine ljudskim organima 1999. Klint Vilijamson, i ukazalo da je očekivalo optužnice protiv predstavnika vlasti Kosova zbog komandne odgovornosti.

"Nismo zadovoljni onim što je Klint Vilijamson izneo o trogodišnjem radu Specijalnog tima. Najmanje što smo očekivali jeste jasno potvrda da je bilo trgovine organima prisilno nestalih Srba, ne šačice kako je Vilijamson izjavio, već velikog broja Srba, a to je preko 300", rekla je agenciji Beta sekretar Udruženja Milena Parlić.

Prema njenim rečima, na listi nestalih je 530 kosovskih Srba čiji se posmrtni ostaci ne nalaze ni na Kosovu, ni u Albaniji.

"Jasno nam je gde su to naši mučenici završili", rekla je ona.

Parlićeva je rekla da pravda za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu neće biti zadovoljena ukoliko ne budu osuđeni čelnici kosovske vlade i ukoliko protiv njih ne bude podignuta optužnica na osnovu komandne odgovornosti.

Ona je dodala da porodice stradalih nisu očekivale mnogo od izveštaja Klinta Vilijamsona, jer za proteklih 15 godina nije procesuiran nijedan slučaj protiv Albanaca zbog zločina nad Srbima.

Po politici međunarodne zajednice, "ispada da su Srbi sami sebe kidnapovali, sami sebi vadili organe, same sebe ubijali", rekla je Milena Parlić.

"Ništa nam ne znači da neko prizna da su se zločini desili - to svi znamo. Želimo da se podignu optužnice protiv sadašnjih predstavnika vlasti koji su učestvovali ili naređivali da se zločini dese i da se odgovora po komandnoj odgovornosti", kazala je Parlićeva.

Ona je rekla da porodice stradalih, koje 15 godina čekaju da čuju istinu, žele da se što pre formira specijalni međunarodni sud za zločine OVK.

Parlićeva je podsetila da su porodice stradalih predale istražiteljima dokaze i dodala da je "nemoguće" da istražni tim nije uspeo da precizira da je bilo trgovine organima.

"Nadamo se da će na optuženičku klupu na prvom mestu doći Hašim Tači i da će se suditi po komandnoj odgovornosti za zločine nad Srbima", rekla je Milena Parlić.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je žaljenje zato što Vilijamsonoov tim nije pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za te zločine.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je izveštaj glavnog tužioca Euleksa satisfakcija za žrtve i veliki doprinos međunarodnoj pravdi. On je dodao da je Vilijamsonov tim "stavio krunu" na dugogodišnji posao koji je započelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je izveštaj specijalnog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona objektivan i da predstavlja korak napred ka ostvarenju međunarodne pravde.

Vlada u Prištini je saopštila da će nastaviti saradnju sa specijalnim timom sve do kraja istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu