Ponedeljak, 28.03.2022.

17:40

"Grad je u rukama okupatora"

Gradonačelnik ukrajinskog lučkog grada Marijupolja rekao je da je njegov grad "u rukama okupatora" nakon višenedeljne opsade ruskih snaga.

Izvor: B92

Foto: Profimedia

"Nije sve u našoj moći. Mi smo, nažalost, danas u rukama okupatora", rekao je Vadim Bojčenko, provladin gradonačelnik Marijupolja, u televizijskom intervjuu uživo, prenosi CNN.

Bojčenko je pozvao na potpunu evakuaciju preostalog stanovništva Marijupolja, koji je imao preko 400.000 stanovnika pre nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"Prema našim procenama, oko 160.000 ljudi se danas nalazi u opkoljenom gradu Marijupolju, gde je nemoguće živeti jer nema vode, struje, toplote, nema veze. I zaista je strašno", rekao je on.

Nije bilo jasno da li su u gradu još uvek aktivne borbe.

Statistički podaci koje su ukrajinski zvaničnici objavili u nedelju daju sumornu sliku rezultata višenedeljnog granatiranja i urbanih borbi u Marijupolju.

Prema tim brojkama, oštećeno je 90 odsto stambenih objekata u gradu, od čega je 60 odsto direktno pogođeno, a 40 odsto uništeno.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: