Nedelja, 27.09.2020.

23:35

Oglasile se Ujedinjene nacije: Momentalno prekinite

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Azerbejdžan i jermenske separatiste u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave borbe u azerbejdžanskoj oblasti.

Izvor: Beta

Oglasile se Ujedinjene nacije: Momentalno prekinite
EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

U toj jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu danas su izbili najteži sukobi od 2016. godine, navodi Frans pres.

Gutereš je pozvao dve strane i da počnu s deeskalacijom tenzija i da se bez odlaganja vrate smislenim pregovorima, preneo je njegov portparol Stefan Dižarik.

On je naveo da Gutereš namerava da se sastane s premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i azejberdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom.

"Generalni sekretar je krajnje zabrinut zbog nedavne obnove neprijateljstava i osuđuje upotrebu sile", dodao je Dižarik.

U današnjim sukobima azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista iz Nagorno-Karabaha, podržanih od Jerevana, poginule su najmanje 23 osobe, a ranjeno je oko 100.

Koreni sukoba sežu do 1923. godine kada su sovjetske komunističke vlasti priključile oblast Nagorno-Karabah Azerbejdžanu.

U vreme raspada SSSR-a, Jermeni u Nagorno-Karabahu glasali su u decembru 1991. godine za nezavisnost na referendumu koji su bojkotovali lokalni Azerbejdžanci.

Odmah posle referenduma počeli su oružani sukobi Azerbejdžana, koji je podržala Turska, i Nagorno-Karabaha, podržanog od Jermenije.

Primirje je dogovoreno u maju 1994. godine uz posredovanje Rusije.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana od tada vode mirovne pregovore uz međunarodno posredovanje, uz povremene oružane incidente.

U aprilu 2016. godine došlo je do sukoba na liniji razgraničenja u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika, na obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: