Petak, 25.12.2020.

09:02

Završeno; Krizni štab odlučio

Završena sednica Kriznog štaba. Nije bilo izjava za medije. Vesić: "Odlučeno da za predstojeći vikend sve radi do 20 sati".

Izvor: B92, RTS

Završeno; Krizni štab odlučio
Tanjug/Strahinja Aæimoviæ

Očekuje se da se nove mere saopšte na konferenciji za novinare u 15 časova.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je medijima da je na današnjoj sednici odlučeno da tržni centri, uslužne radnje, kao i maloprodajni objekti i ugostitelji za vikend rade do 20 časova.

Mediji su preneli i da nije doneta konačna odluka o merama za Novu godinu i Božić i da je zakazana nova sednica štaba za ponedeljak.

Koje su još epidemiološke mere na snazi?

Vlada Srbije je u ponedeljak donela nove mere koje su bile oročene do danas. Prema toj odluci, radno vreme ugostiteljskih objekata i uslužnih delatnosti bilo je od ponedeljka do petka do 20 časova.

Prema toj odluci, takođe, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Na snazi su i mere koje se primenjuju pri ulasku u zemlju. Strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 časova.

Državljani Srbije koji nemaju negativan pi-si-ar test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan pi-si-ar test.

I dalje se ne znaju mere za doček Nove godine, a očekuje se da nova sednica Kriznog štaba bude održana u ponedeljak.

Epidemiolozi su ranije govorili da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

I dalje važe dobro poznate epidemijske mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

25 min

Podeli: