Ponedeljak, 24.04.2006.

13:33

Jajima na Šešeljev lik

Tridesetak građana Vrbasa jajima je gađalo bibord s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja u tom gradu.

Izvor: B92, Beta

Default images

Neformalna grupa građana je s desetak jaja napunjenih crvenom farbom gađala bilbord "Šešelj srpski junak" na centralnom gradskom trgu u Vrbasu. Bivša novinarka TV Bačka Marija Perković, organizotarka akcije, kaže da je osnovni cilj bio javno protestovanje protiv takvog čina radikalske vlasti u Vrbasu.

"Osnovni smisao jeste da kao slobodni građani i građanke i kao antifašisti i antifašistkinje pokažemo protest protiv širenja fašizma jer njegov bilbord jedino to može da znači. Gađali smo jajima napunjenim crvenom farbom, a da bismo bili fini i uredni, postavili smo najlon oko bilborda da se ne bi prljao grad jer hoćemo čist grad, a grad ne može biti čist sa Šešeljevim likom u centru grada", kaže ona.

Neposredno po završetku akcije, policija je legitimisala organizatorku Mariju Perković, ali i nekoliko novinara koji su pratili protest. Ranka Ivanoski, urednica Vrbaških novina, legitimisana je i biće pozvana na informativni razgovor. "Dok smo sedeli u nekom kafiću, stotinak metara od mesta događaja, policija je došla i meni se učinilo da su po nekom nahođenju prišli našem stolu, legitimisali su Mariju Perković, i još tri novinara, odnosno mene, koleginicu koja piše za Glas javnosti i kolegu koji je dopisnik Dnevnika. Rečeno nam je da ćemo biti pozvani na informativni razgovor", kaže ona.

Predsednik opštine Vrbas, radikal Branislav Petrović, poznat je po tome što u svojoj kancelariji drži sliku haškog optuženika Ratka Mladića.

...i plakatima na opoziciju

U Novom Sadu juče su se pojavili plakati na kojima je odštampan dopis policije upućen gradonačelnici Maji Gojković i na kojima piše: "Važno obaveštenje! Opoziciju vode lopovi". Na plakatu se iz dopisa vidi da je protiv četiri bivša funkcionera gradske vlasti policija podnela više krivičnih prijava, o čemu su mediji ranije pisali. Dopis policije objavljen na plakatu potpisao je načelnik novosadskog SUP-a Miladin Kostrešević. Portparol novosadskog SUP-a Stevan Krstić izjavio je da policija nema ništa s plakatom i objasnio da je iz kabineta gradonačelnice tražen odgovor na pitanje protiv koga je iz bivše vlasti policija podnela krivične prijave, a policija je na osnovu Zakona o dostupnosti infomacija taj dopis poslala kabinetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: