Sreda, 20.07.2022.

11:10

Putin šalje "bele labudove", pratili ih MiG-ovi; "Nuklearna" poruka Zapadu?

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je dva nadzvučna bombardera Tu-160 iznad Barencovog mora, a letelice su sposobne da nose nuklearno naoružanje.

Izvor: B92, Dnevnik.hr

Putin šalje
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kako tvrde zapadni mediji, avioni su upućeni severno od Norveške, Finske i Švedske. Borbeni avioni MIG-31 ispratili su bombardere Tu-160, nazvane "beli labudovi", u misiji koja je trajala više od sedam sati, javlja "Dejli mejl".

Do preleta je došlo u vreme kada je Putin stigao u Teheran, a povodom ovog "manevra" oglasilo je i rusko ministarstvo odbrane.

"Svi letovi aviona ruskih vazduhoplovno-svemirskih snaga sprovode se u strogom skladu s međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora", stoji u saopštenju.

Tupoljev-160 je teški strateški bombarder sposoban za nadzvučni let i dizajniran je za izvođenje nuklearnih i konvencionalnih napada na ojačane vojne ciljeve ili one u udaljenim područjima. Može da nosi nuklearne i hipersonične projektile, kao i konvencionalne bojeve glave, ali mora da bude u pratnji borbenih aviona, jer nema odbrambeno oružje.

"Dejli mejl" tvrdi da su ruski predsednik Vladimir Putin i drugi predstavnici zvanične Moskve u nekoliko navrata upozorili Finsku i Švedsku na podnošenje zahteva za članstvo u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: