Utorak, 19.04.2022.

19:25

"Moskva mora biti spremna na rizik"

Moskva mora da bude spremna za rizik od agresivnih postupaka, jer jačanje prisustva NATO-a blizu ruskih granica nije više retorička figura.

Izvor: B92

EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

To je izjavio zamenik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na sastanku prezidijuma Saveta za nauku i obrazovanje naglasio da su nauka i inženjerstvo u trenutnoj, napetoj situaciji od ključnog značaja za održavanje državne bezbednosti.

Medvedev je objasnio da govori o inovativnom istraživanju i razvoju, koji su usmjereni ka održavanju državne odbrane i suprotstavljanju najozbiljnijim prijetnjama sa kojima se suočava Rusija.

"Pre svega, tu je pokušaj da se pojača prisustvo NATO-a blizu naših granica. Danas to više nije retorička figura niti set standardnih pretnji. Moramo biti spremni na agresivne akcije koje bi mogle da se dogode", upozorio je Medvedev.

Medvedev je skrenuo pažnju na potrebu izgradnje sistema koji može da obezbedi Rusiji najnoviju vojnu opremu.

"To će zahtevati pouzdanu opremu visoke tehnologije, kako vojnu tako i višenamensku", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, nije potrebno pominjati da se takva oprema neće pojaviti niotkuda, posebno u vreme kada su uvedene sankcije Rusiji, javio je TASS.

"Stvaranje takve opreme je posao za stručnjake, koji se obučavaju na univerzitetima i istraživačkim centrima. To je obuka takvih stručnjaka koji zahtevaju najveću pažnju", istakao je Medvedev, uz napomenu da se ne radi toliko o pitanju tehnološke nezavisnosti koliko o opstanku Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: