Četvrtak, 17.10.2019.

15:20

"Hitno zatvoriti migrantski kamp kod Bihaća"

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u BiH da hitno izmeste sve migrante iz kampa u kod Bihaća u odgovarajući smeštaj.

Izvor: Beta

Ilustracija: EPA-EFE/ Edvard Molnar

Smeštaj bi trebalo pronaći u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi se izbegla humanitrna i zdravstvena kriza.

Mijatović je od vlasti BiH zatražila i da preuzmu odgovornosti za upravljanje migracijama uz poštovanje ljudskih prava kao i da pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje već veoma dugo same rešavaju ova pitanja, navodi se u saopštenju.

Mijatović je navela da sa zabrintošću prati razvoj u Bihaću i BiH čije vlasti i dalje smeštaju migrante u pretrpani improvizovani kamp u Vučjaku koji se nalazi blizu miniranih područja i u kojem su uslovi za život žalosni, bez vode i struje.

"Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatovićeve koja traži hitno zatvaranj kampa u Vučjaku.

U saopštenju se dodaje da situacija nije nova i da je komesarka Mijatović pre gotovo godinu i po dana od vlasti BiH u pismu zatražila da ne štede napore ;kako bi poboljšali postupanje prema migranatima koji dolaze.

Tada je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata, dok ih je danas, prema procenama 4.000 - 6.000.

Pozivam vlasti BiH da ovo pitanje reše u tesnoj saradnji sa međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama koje đeluju na polju migracija. Krajnje je vreme da vlasti prema migrantima postupaju humano iu skladu sa standardima ljudskih prava, navodi se u saopštenju komesarke SE za ljudska prava.

Iz lokalnog Crvenog krsta juče je saopšteno da je počelo prebacivanje migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću u obližnji prihvatni centar na Vučjaku. Do sada je u tom kampubilo 550 do 700 migranata, a sada ih je 1.600.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je pre dva dana da se u tom gradu nalazi oko šest hiljada migranata, o kojima brinu samo taj grad, Crveni krst i međunarodne organizacije. Fazlić je najavio da će grad Bihać od poneđeljka obustaviti pružanje usluga kampu Vučjak.

Zbog bezbednosti volontera, lokalni Crveni krst doneo je odluku o povlačenju iz kampa, pa će se, posle povlačenja lokalnih organa vlasti, migrantima deliti samo jedan obrok.

Crveni krst je saopštio da nema uslove da drži svoje ljude u tom kampu i da ne mogu snositi odgovornost ukoliko dođe do epidemije ili drugog zbog nestašice vode i šatora.

Bihać je već dve godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata. U taj grad dnevno u proseku stigne 150 ilegalnih migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: