Četvrtak, 17.08.2023.

10:55

Ukrajina: Počeli smo, sledeća je Afrika

Ukrajina je započela sistematske napore da oživi svoje odnose sa Afrikom i smanji ruski uticaj na tom kontinentu, izjavio ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Izvor: Beta/AFP

Ukrajina: Počeli smo, sledeća je Afrika
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Mnogo godina je izgubljeno, ali mi ćemo pokrenuti oživljavanje ukrajinsko-afričkih odnosa", rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu za AFP.

"Tom kontinentu je potreban sistematski i dugoročan rad", rekao je on, dodajući da "treba osloboditi Afriku od ruskog uticaja".

Kuleba je rekao da će Ukrajini biti potrebno više oružja od zapadnih saveznika "dok ne pobedi" u borbi protiv ruskih snaga.

"Dok ne pobedimo, biće nam potrebno još (oružja), moramo da idemo dalje, jer je rat realnost, a u toj realnosti moramo da pobedimo. Nema drugog rešenja", dodao je šef ukrajinske diplomatije.

Prema njegovim rečima, cilj kontraofanzive koju od juna vodi vojska u Kijevu jeste oslobađanje cele Ukrajine.

"Naš cilj je pobeda, pobeda u vidu oslobođenja naših teritorija u granicama iz 1991. Ma koliko da će za to vremena biti potrebno", rekao je Kuleba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: