Uhapšeno 50 zbog hvale terorizma

Pariz -- Više od 50 sudskih procedura pokrenuto je od prošle srede kada je napadnut pariski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" i ubijeno 12 ljudi, piše francuski "Mond".

Izvor: Beta
Podeli

Pozivajući se na izvore francuskog Ministarstva pravde, više od 20 sudskih postupaka pokrenuto je samo juče, dok je osam osoba pozvano na policijsko saslušanje, naveo je list i dodao da je još osam osoba odmah poslato na sud.

Za sada je izrečeno pet presuda, među kojima je najteža kazna, od četiri godine zatvora, izrečena jednom 34-godišnjem Francuzu koji je, kada je uhvaćen da vozi pijan, pred policajcima hvalio prošlonedeljne terorističke napade u Parizu i rekao im da bi i njih trebalo pobiti.

Po jednu godinu zatvora su dobile dve osobe koje su posle napada vikale na ulicama da ne vole "Šarli ebdo" i da je "dobro to što se dogodilo listu".

Istraga zbog podsticanja terorizma otvorena je i protiv kontroverznog francuskog komičara Dijedonea, već osuđivanog za antisemitizam, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da se "oseća kao Šarli Kulibali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu